Problema sta in felul urmator.Tata si cu fratele lui(unchiul meu) au mostenit un apartament.Cei doi, la 6 luni dupa decesul mamei lor, au stabilit ca tata sa-i vanda apartamentul unchiului meu.Intre timp fata unchiului meu(verisoara mea), beneficiaza de acest apartament fara sa plateasaca chirie.
A urmat un joc din partea verisoarei mele,in care ea promitea ca-l cumpara,isi dadea singura termene si nu s-a ajuns la nici un consens.Asa ne-a tinut 5 ani de zile,preturile au ajuns la jumatate si ea tot trage de timp.
In acest timp ea se tot sucea,ba ca il cumpara,ba ca nu;astfel am pierdut foarte multi clienti si jumatate din banii pe care ar fi trebuit sa-i luam.
In ultima vreme,ea vrea sa il cumpere si ne promite ca in 2 luni ne va da banii.
Vrea sa mentionez un lucru,ea are mutatie pe acel apartament,dar tata nu a semnat nimic,deci sta ilegal acolo.
Stiu ca pare foarte urat ce va spun,dar familiile noastre niciodata nu s-au inteles.
As vrea sa stiu, ce scop ar putea sa aiba sa traga de timp??Si in caz ca nu da banii peste 2 luni, ce ma sfatuiti sa fac??
Din cate inteleg, tatal dvs. nu este unicul proprietar al acelui imobil, ci este co-proprietar alaturi de unchiul dvs. Deci din punct de vedere legal ei stau acolo perfect legal si nu au obligatia de a va plati chirie.
Daca nu va da banii peste 2 luni puteti vine partea dvs. cui doriti dar respectivul nu ii va putea evacua din casa.
Bun,nu e vorba de evacuare.Ei au unde sa stea,au si resursele necesare achizitionarii apartamentului.E vorba de corectitudine.Din punctul meu de vedere eu consider, ca noi suntem partea vatamata,faptul ca a tras de timp sa scada preturile,am pierdut jumatate din bani.
Nu mi se pare corect sa fim mintiti in halul acesta.S-au intamplat multe faze care lasa de dorit cu acest apartament.
De exemplu : cand am hotarat sa-l vindem impreuna,l-am dat la o agentie,am prins client si nu am mai vandut, pentru ca nu vroia unchiul.
Si pana acum numai noi am dat dovada de onestitate.
Faptul ca verisoara mea are mutatie acolo fara semnatura lui tata eu cred ca este o ilegalitate,dar asta nu conteaza,ma gandeam ca poate exista vreo lege, prin care, daca ar avea mutatie acolo, dupa un anumit timp,imobilul intra in posesia lor.
Vroiam sa stiu ce ar putea ea sa castige din aceasta amanare,care parca nu se mai termina??.
Iar privind cota noastra 1/2...cine ar fi prostul sa cumpere jumatate de apartament:D:D:D.
Aha,asta am vrut sa aflu..ma gandeam ca poate exista vreo lege,ceva prin care ar putea deveni proprietara(avand mutatie in acel imobil)
Mersi pentru raspuns.
As vrea sa stiu in cazul unui partaj judecatoresc:cum l-as putea obtine,cam cat m-ar costa si daca astfel, se va pune sigiliu pe apartament.
Ma gandesc ca poate asa( in cazul in care, nu-l va cumpara nici acum) poate o convingem sa-l vindem.
stimate user,
din cum ati prezentat problema cred ca optiunea dvs cea mai sigura este de a deschide urgent un proces de iesire din indiviziune. Eu nu as mai crede "vorbe in vant" dupa atatea amanari si suceli. Verisoara nu are nici un interes sa va cumpere jumatatea cat mai repede daca nu va fi "stransa cu usa" din mai multe motive evidente (macar ca tine banii in banca si mai incaseaza ceva dobanda la ei plus ca nu plateste chirie.....asta daca cumva nu are vreun chirias "la negru" de la care incaseaza bani, timp in care dvs va uitati la soare, "stiind " ca dansa personal foloseste bunul singura...etc)
tatal dvs practic vrea (si este pe deplin indreptatit) sa isi valorifice concret drepturile cat mai urgent, si cum verisoara si unchiul nu sunt cooperanti cu adevarat in acest sens, nu va ramane decat calea legala a instantei de judecata.
pentru procesul de iesire din indiviziune va trebui sa achitati o taxa de timbru de 3% din valoarea apartamentului (masei succesorale de impartit) plus onorariu avocat daca alegeti sa va reprezinte un avocat plus onorariu expert (in cadrul procesului e aproape sigur ca se va impune efectuarea unei expertize care sa stabileasca exact care este valoarea imobilului pentru stabilirea sultei).
pe scurt, numai in cadrul unui proces de iesire din indiviziune puteti "grabi lucrurile"....ori va despagubeste verisoara pentru partea cuvenita tatalui dvs, ori invers, sau daca nici tatal dvs si nici verisoara nu dispuneti de fondurile necesare pentru a achita sulta celuilalt se vinde casa la licitatie publica si vor fi impartiti banii conform cotelor.
nu va sfatui sa va implicati in demersurile necesare ulterioare fara asistenta de specialitate.