avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 990 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Obiecte PFA impozitare sistem real
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Obiecte PFA impozitare sistem real

1. PFA este impozitat si altfel decat prin cota de 16% pe venitul realizat? Este considerat si un impozit pe dividende in cazul PFA-ului?
2. Pentru cate obiecte de activitate din nomenclator poate opta PFA? Se poate opta pentru oricare din activitatile cuprinse in nomenclator?
Unde se poate consulta nomenclatorul pentru toate activitatile din care poate opta PFA? Nu doar cele impozitate la norma de venit.
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Alexandru8899 , utilizator 10:51, 9 Martie 2012
Nu. La pfa e un o singura data impozitat venitul, nu ca la societatile comerciale unde se impoziteaza odata profitul si a doua oara dividendele.
Alegeti-va cam pe ce coduri caen doriti sa va autorizati si mergeti la registrul comertului sa vedeti daca va accepta, dar sa nu uitati ca trebuie sa aveti acte de studii sau de calificare si e cam greu de crezut ca puteti sa activati pe mai multe domenii.
Banuiam ca nu se impoziteaza dividende, este firesc.

Nu inteleg, totusi, de ce spuneti ca ar fi greu de crezut ca o PFA poate presta mai multe activitati. Pentru o parte semnificativa dintre cele cuprinse in CAEN nu este necesara o calificare, corect? Atunci unde ar putea aparea o problema? Legal, este limitata aceasta optiune cumva??

Va rog, indicati-mi unde pot consulta CAEN actualizat, in forma completa
Domnule Alexandru899, spre deosebire de societatile comerciale, unde in statut, acestea isi poate trece o multime de coduri CAEN, ( chiar daca ulterior nu se autorizeaza pentru toate), o PFA este inregistrata in Reg. Comertului doar pentru atatea coduri CAEN pentru cate poate depune documente( diplome, atestate profesionale...etc) care sa-i dea dreptul de a desfasura activitatea respectiva, adica sa faca dovada ca este calificata in scopul activitatii pe care intentioneaza sa o desfasoare.
Daca veti consulta intreg codul CAEN ( vezi aici:[ link extern ] /)
cu siguranta veti constata ca nu puteti detine atatea calificari: de la industria extractoare, la cresterea bovinelor , pana la taximetrie , coafura, administratie, sanatate...etc.
Prin urmare, vedeti sfatul domnului george_neagu, alegeti-va, cateva coduri CAEN pentru care detineti diplome, sau alte documente ce va califica, apoi consultati daca aceste coduri CAEN se afla in nomenclatorul activitatilor impuse pe baza normei de venit, functie de judet, puteti consulta aici:[ link extern ]
Dupa ce v-ati facut o idee mergeti la Reg. Com si solicitati inregistraea.
Inainte totusi de aceasta informati-va despre modul de impozitate al PFA, aici discutiile sunt mai ample reveniti cu intrebari punctuale.
Ultima modificare: Vineri, 9 Martie 2012
mayer, utilizator
Ceea ce ma intereseaza, de fapt, este daca o PFA se poate inregistra pentru activitati de publicitate, cu tot ce presupune. Nu reiau subiectul si nici nu formulez aici o intrebare in acest sens, intrucat am deschis un alt topic.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Norme de venit artghift artghift m-am uitat pe lista cu normele de venit si nu gasesc unde se incadreaza caenul 7410 design specializat, propus aici, doresc sa-mi fac II, ca sa pot ... (vezi toată discuția)
Pfa- obligatoriu norma de venit sau pot opta pentru impozitare la venit real ? Sorin_mn Sorin_mn Buna ziua, pentru o activitate de comert pe PFA, care se regaseste in nomenclatorul normelor de venit 2014, eu trebuie obligatoriu sa optez pentru norma de ... (vezi toată discuția)
Infiintare si functionare pfa ana12345 ana12345 Buna seara, Am sa expun intai situatia si abia apoi am sa lansez cateva intrebari. Situatia este urmatoarea - in momentul de fata sunt angajat cu CM intr-o ... (vezi toată discuția)