avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 930 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensie alimentara

Buna ziua, as avea rugamintea cine poate sa imi raspunda la o intrebare: este posibil ca dupa f multi ani de la divort din care a rezultat un copil, fosta sotie sau copilul fiind major azi, sa dea in judecata tatal pt pensie alimentara si acesta sa plateasca si retroactiv. Tin sa precizez ca in urma divortului nu a fost facut partaju a fost doar o intelegere scrisa si semnata de fostii soti prin care tatal renunta la casa si toate bunurile partajabile iar casa revenind copilului si mamei si acestia locuind acolo pana in ziua de azi iar acestia nu au nici o pretentie la pensie alimentara. Vreau sa stiu si pana la ce varsta se plateste pensie alimentara, sau daca copilul este major tatal are obligatia sa plateasca daca acesta urmeaza o facultate? Va multumesc
Cel mai recent răspuns: m_ella2005 , utilizator 15:00, 9 Martie 2012
pensia de intretinere se stabileste de instanta in sarcina parintelui ce nu are copilul incredintat; aceasta pensie de intretinere se plateste pana cand copilul implineste 18 ani. Daca acesta urmeaza o forma de invatamant la zi, se poate plati si dupa aceasta varsta, dar nu mai tarziu de 25 de ani.

Nu se poate cerere achitarea retroactiva a pensiei de intretinere decat pentru ultimii 3 ani.
Copilul e in drept sa ceara pensie daca urmeaza cursuri de zi. Pt ca e major, va face cererea in nume propriu. Varsta maxima pana la care va primi pensie e 26 de ani
Fosta sotie nu poate solicita pensie. Copilul major nu poate solicita pensie retroactiv, ci numai cu data introducerii actiunii. Dar depinde in primul rand de varsta majorului - daca are 26 de ani, adio pensie, chiar daca urmeaza o facultate.
Intelegerea privind bunurile comune nu are legatura cu pensia alimentara.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara astoret99 astoret99 Buna ziua, am divortat de sotul meu in anul 2004. In hotararea de divort scrie ca pensia alimentara trebuie sa o plateasca pana la majorat, dar fata mea face ... (vezi toată discuția)
Pensia alimentara SamTea SamTea buna ziua! fiica mea in varsta de 21 de ani, studenta la zi anul 2, nu beneficiaza de pensie alimentara din partea tatalui sau deoarece acesta nu considera ca ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara copil major camycamelya camycamelya Buna ziua! In urma divortului dintr-e mine si sotul meu, in urma hotararii de divort sa stabilit ca ambii mei copii sa ramana in grija tatalui. Am o fata si un ... (vezi toată discuția)