avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 524 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... partaj nefacut- afecteaza la banca?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

partaj nefacut- afecteaza la banca?

Buna ziua,
Am o nelamurire.Sunt la a doua casatorie.Cand am divortat nu a facut partajul.Aveam un apartament luat cu credit ipotecar si o masina luata in rate.Eu am plecat doar cu masina,ramanand sa achit in continuare ratele si ea cu apartamentul si cu ce era in el(mobila noua),ramanand sa achite,la fel,in continuare ratele.
Intrebarea este...daca ea ,la un moment dat,nu isi mai achita ratele la banca ma afecteaza in vreun fel,avand in vedere ca nu am facut partajul??
In actele casei suntem amandoi ea nemanifestand nici un interes de a ma scoate...Cum as putea sa ma scot din actele casei? Ea nu vrea o lamurire a situatiei...
Cel mai recent răspuns: Traian Danceanu , Consilier juridic 19:59, 9 Martie 2012
Puteti lamuri situatia introducand o actiune de partaj in cuprinsul careia sa faceti o tranzactie judiciara prin care dvs. -coproprietari- sa lamuriti situatia juridica a bunurilor comune dobandite in timpul casatoriei.
In ipoteza in care sotia nu va mai plati ratele sotul poate fi urmarit pentru plata dat fiind ca este vorba de un credit facut pentru achizitionarea unui bun comun. Detaliile (cand, conditii, etc) tin insa de contractul de credit ipotecar pe care l-ati semnat cu banca.
In caz de neplata a creditului, banca va valorifica ap, apoi daca ramane cumva de plata, ambii raspundeti in solidar pt diferenta, banca se poate indrepta asupra oricaruia dintre dvs.
Ambii sunteti interesati sa faceti partaj, dupa cum doriti, doamnei sa-i ramana si casa si creditul. Pana la partaj , trebuie sa mergeti la banca pt a obtine acordul ca d-na sa preia creditul prin contract
Multumesc foarte mult pt raspunsuri.Se poate rezolva situatia la un notar ca sa nu mai ajungem in instanta?
In principiu da .. dar trebuie sa va faceti o idee asupra costurilor notariale versus cele de judecata si sa aveti in vedere ca la notariat se rezolva numai in ipoteza in care partile sunt de acord.
Intrebati la notar/i cat va costa, in instanta taxa de timbru e de 3 % din valoarea de piata a bunului, insa puteti recupera taxa daca incheiati un acord de mediere privind partajul si-l depuneti in instanta. Va puteti informa la mediator asupra procedurii si costului.
Ar fi bine pt dvs sa nu partajati bunul pana nu aveti acordul bancii pt ca fosta sa preia creditul. Daca banca nu e de acord, faceti partajul numai in instanta, citand si banca pentru ca hot ce se va pronunta sa-i fie opozabila bancii.

Alte discuții în legătură

Mediator, reprezentare in instanta cerebel33 cerebel33 Buna dimineata, care este legea ref la faptul ca mediatorul care mediaza partile intr-un dosar de partaj nu are dreptul sa reprezinte partea ... (vezi toată discuția)
Partaj nicolae_valentin nicolae_valentin eu si cu sotia mea am facut un imprumut cu ipoteca si cate un inprumut de nevoi personale ca sa construim o casa . in prezent eu platesc ratele de imprumut la ... (vezi toată discuția)
Divort si partaj john_valentyn john_valentyn Buna seara, As dori sa divortez de sotia mea de comun acord. Avem impreuna o masina care este pe numele meu, cumparata in timpul casatoriei si un apartament ... (vezi toată discuția)