avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 399 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract de arenda pentru terenurile cu destinatie ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract de arenda pentru terenurile cu destinatie agricola

Este valabil incheiat un contrat de arendare, contract perfectat in 2012,si care are inserata o nota de subsol ce face referire la un termen din legea nr.16 ,lege actualmente abrogata?
Un model de contrat de arendare pentru 2012?
Cu multumiri!
:slap:
Cel mai recent răspuns: Carmen Jurubita , Contabil 04:17, 10 Martie 2012
Odată cu intrarea în vigoare a noului Cod Civil, la 1 octombrie a.c., legea arendării nr. 16/1994 a fost abrogată. Astfel, noul regim juridic al arendării este prevăzut la secţiunea a treia a Codului Civil - Reguli particulare în materia arendării
Noutatile sunt:
 Arendarea poate fi făcută pe durată nedeterminată. “Dacă durata nu este determinată, arendarea se consideră a fi făcută pentru toată perioada necesară recoltării fructelor pe care bunul agricol urmează să le producă în anul agricol în care se încheie contractul”, potrivit textului legii.

 Contractul de arendare trebuie încheiat în formă scrisă, în caz contrar este lovit de nulitate absolută. Sub sancţiunea unei amenzi civile stabilite de instanţa de judecată pentru fiecare zi de întârziere, arendaşul trebuie să depună un exemplar al contractului la consiliul local în a cărui rază teritorială se află bunurile agricole arendate, pentru a fi înregistrat într-un registru special ţinut de secretarul consiliului local.

În condiţiile în care bunurile care fac obiectul arendei sunt situate în raza teritorială a mai multor consilii locale, câte un exemplar al contractului trebuie a se depune la fiecare unitate administrativ-teritorială.

 Pentru a fi asigurată continuitatea în exploatare, contractul de arendare se reînnoieşte de drept, pentru aceeaşi durată, dacă niciuna dintre părţi nu a comunicat cocontractantului, în scris, refuzul său cu cel puţin 6 luni înainte de expirarea termenului. În cazul terenurilor cu destinaţie agricolă, refuzul se face cu cel puţin un an.

 În cazul în care arendatorul vrea să vândă bunurile agricole arendate, noua reglementare îi acordă dreptul de preempţiune arendaşului.

 Subarendarea totală sau parţială este interzisă
Ultima modificare: Sâmbătă, 10 Martie 2012
Carmen Jurubita, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reziliere contract de arenda frasin frasin Am un contract de arenda, eu fiind arendatorul. Arendasul nu si-a indeplinit obligatiile din contract (nu a dat toata cantitatea de cereale prevazuta si nici ... (vezi toată discuția)
Teren marietka marietka vreau sa stiu ce lege este pentru terenul agricol care se lucreaza comasat pe mica intelegere ,,eu lucrez terenul tau tu lucrezi terenul meu pentru a putea ... (vezi toată discuția)
Terenul arendat il pot vinde? Sara.CD Sara.CD Buna ziua, sunt proprietara unui teren agricol si doresc sa il dau in arenda/chirie (sper ca bine folosesc termenul \"arenda\") unei anumite ... (vezi toată discuția)