avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 984 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Raspundere patrimoniala dreptul muncii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Raspundere patrimoniala dreptul muncii

Buna ziua,

Ce poate sa faca un angajat in urmatoarea situatie: la locul de munca in momentul angajarii a semnat un proces verbal prin care i s-a dat pe inventar o aparatura electronica scumpa si s-a specificat ca in caz de degradare sau distrugere va trebui sa plateasca in intregime aparatul. Din pacate pentru el, a scapat pe jos aparatul iar acesta s-a stricat. Bineinteles firma a vrut sa il determine sa semneze ca isi recunoaste vinovatia. El nu a semnat dar nu stie ce sa faca sau ce i se poate intampla.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:04, 9 Martie 2012
daca aparatul poate fi reparat, angajatul va suporta doar costul reparatiei, eventual al prejudiciului creat prin lipsa de folosinta,
Da, dar daca nu are bani sa plateasca in intregime costul reparatiei? SI care este procedura prin care i se poate imputa o asemenea raspundere?
Art. 409 C.proc.civ .:
(1)Salariile şi alte venituri periodice realizate din muncă, pensiile acordate în cadrul asigurărilor sociale, precum şi alte sume ce se plătesc periodic debitorului şi sunt destinate asigurării mijloacelor de existenţă ale acestuia pot fi urmărite:

a)până la 1/2 din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlul de obligaţie de întreţinere sau alocaţie pentru copii;

b)până la 1/3 din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.

(2)Dacă sunt mai multe urmăriri asupra aceleiaşi sume, urmărirea nu poate depăşi 1/2 din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creanţelor, în afară de cazul în care legea prevede altfel.

(3)Veniturile din muncă sau orice alte sume ce se plătesc periodic debitorului şi sunt destinate asigurării mijloacelor de existenţă a acestuia, în cazul în care sunt mai mici decât cuantumul salariului minim net pe economie, pot fi urmărite numai asupra părţii ce depăşeşte jumătate din acest cuantum.
.....

Art.169 (4) C.mun. : Reţinerile din salariu cumulate nu pot depăşi în fiecare lună jumătate din salariul net.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Poprire pensie ciobanc ciobanc am o restanta la plata unui credit;sunt pensionara; care este procentul maxim care se poate popri (vezi toată discuția)
Oprire salariu ciprianhuzum ciprianhuzum Buna ziua la firma la care lucrez acum sase luni am pierdut niste bani din incasari. Firma a inceput sa imi retina din salariu cam 70% vreau sa stiu daca este ... (vezi toată discuția)
Retinere din pensie handsu handsu Care este procentul pana la care se poate retine ,in cazul existentei unei datorii, dintr-o pensie mai mica decat salariul minim pe economie ? (vezi toată discuția)