avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 728 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Am fost autorul unui accident pe trecerea de pietoni, ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Am fost autorul unui accident pe trecerea de pietoni, ce sanctiuni mi se pot aplica?

buna ziua.
In data de 24 12 2010 am fost autorul unui accident pe trecerea de pietoni.Am sunat la politie si salvare. In urma accidentului victima nu a fost grav ranita,fiindu-i necesare doar 10 ore de spitalizare,dupa care a fost trimisa acasa.In cazul meu,analizele au iesit :alcolemie 0 si restul bune.Am fost chemat in aprilie 2011 la politie pt o noua declaratie,iar in martie 2012 chemat la parchet.Ce sanctiuni mi se pot aplica in acest caz. Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Anchi83 , utilizator 18:26, 14 Martie 2012
Din ce spuneti dvs. nu sunt intrunite elementele constitutive ale infractiunii de vatamare corporala din culpa. Probabil la parchet veti mai da o declaratie si se va constata ca nu sunt intrunite aceste elemente si se va dispune neinceperea urmaririi penale.
As vrea sa intreb daca este posibil ca inaintea inchiderii dosarului,victima sa fie platita de asigurarea mea?Asa cum v-am spus mai sus am fost chemat la parchet,iar eu am aflat de la asigurare ca victimei i s-au platit daunele.
Ultima modificare: Luni, 12 Martie 2012
Anchi83, utilizator
Va fi angajata raspunderea penala sub aspectul savarsirii de vatamare corporala din culpa, incriminata de art. 184 din Codul penal.

Indiferent de numarul de ingrijiri medicale poate sa fie incidenta imparea partilor, chiar in etapa recursului procesului penal.

Aceasta manifestarea de vointa este un totala , vizeaza atat latura penala, dar si latura civila a cauzei, este definitiva , in sensul ca nu poate fi retractata, odata exprimata, si , totodata , neconditionata.

Daca partea vatamata se va constitui parte civila, prejudiciul cauzat de imprudenta dumneavoastra, concretizata in producerea unei accident rutier , soldat cu o persoana lezata va fi reparat,conform raspunderii civile delictuale.

Partea vatamata isi poate manifesta dorinta in acest sens in etapa urmaririi penale , dar si etapa judecatii procesului penal, pana la citirea rechizitoriului.

Daca la momentul producerii accidentului rutier politia RCA era valabila, societatea asiguratoare va plati atat daune morale, dar si daunele materiale.

Aceasta are , in proces, calitatea de asigurator de raspundere civila delictuala, poate fi introdusa in cauza pana la citirea actului de sesizare .

De asemenea , aceasta poate interveni in procesul penal, in vederea sustinerii actiunii civile pana la finalizarea cercetarii judecatoresti.

Daca se va dispune condamnarea dumneavoastra, daunele morale si materiale, cerute si dovedite , vor fi platita de catre societate asiguratoare, in limita plafonului legal, inculpatul fiind obligat in solidar cu aceasta.

Conform art. 81 din Codul penal, pedeapsa cu inchisoarea poate fi individualizata conditionat , daca instanta de judecata aprecieaza ca scopul acesteia poate fi atins fara a exista privarea de libertate.

Suspendarea conditionata a executarii pedepsei reprezinta o facultate, nu o obligatie pentru instanta de judecata .
Se poate aplica daca pedeapsa aplicata este trei ani, respectiv doi ani, pentru condurs de infractiuni, fara a exista o condamnare anterioara mai mare de sase luni.

deoarece am fost chemat,mam informat la asigurarea mea,si aceasta mi-a confirmat faptul ca victimei i s-au achitat toate daunele morale.De aceea nu inteleg de ce mai sunt chemat,daca i s-au achitat toate daunele.
Pentru a opera impacarea ambele parti trebuie sa dea o declaratie in acest sens , chiar daca a fost acoperit prejudiciul cauzat prin savarsirea faptei penale.

Alte discuții în legătură

Accident rutier cu victima bennyy bennyy In urma cu 2 saptamani am avut un accident usor pe trecerea de pietoni. Practic am fost neatent si am acrosat usor o persoana, care a cazut la pamant s-a ... (vezi toată discuția)
Accident cu victima si alcoolemie de 0,18 in aer si 0 in sange :) Konstantyn86 Konstantyn86 Am avut un accident cu victima in luna iulie , iar azi (4.11.2013) am fost sunat de un politist de la rutiera care se ocupa de caz si mi-a zis sa vin sa dau o ... (vezi toată discuția)
Ce vatamare e asta?! si ce sa fac rainforme rainforme nu stiu in ce categorie de sanctiuni intra. daca ma puteti ajuta va rog. am fost in parcare si am dat in marsarier ca sa pot intoarce, si chiar incet fiindca ... (vezi toată discuția)