buna ziua.
In data de 24 12 2010 am fost autorul unui accident pe trecerea de pietoni.Am sunat la politie si salvare. In urma accidentului victima nu a fost grav ranita,fiindu-i necesare doar 10 ore de spitalizare,dupa care a fost trimisa acasa.In cazul meu,analizele au iesit :alcolemie 0 si restul bune.Am fost chemat in aprilie 2011 la politie pt o noua declaratie,iar in martie 2012 chemat la parchet.Ce sanctiuni mi se pot aplica in acest caz. Va multumesc.
Din ce spuneti dvs. nu sunt intrunite elementele constitutive ale infractiunii de vatamare corporala din culpa. Probabil la parchet veti mai da o declaratie si se va constata ca nu sunt intrunite aceste elemente si se va dispune neinceperea urmaririi penale.
As vrea sa intreb daca este posibil ca inaintea inchiderii dosarului,victima sa fie platita de asigurarea mea?Asa cum v-am spus mai sus am fost chemat la parchet,iar eu am aflat de la asigurare ca victimei i s-au platit daunele.
Va fi angajata raspunderea penala sub aspectul savarsirii de vatamare corporala din culpa, incriminata de art. 184 din Codul penal.
Indiferent de numarul de ingrijiri medicale poate sa fie incidenta imparea partilor, chiar in etapa recursului procesului penal.
Aceasta manifestarea de vointa este un totala , vizeaza atat latura penala, dar si latura civila a cauzei, este definitiva , in sensul ca nu poate fi retractata, odata exprimata, si , totodata , neconditionata.
Daca partea vatamata se va constitui parte civila, prejudiciul cauzat de imprudenta dumneavoastra, concretizata in producerea unei accident rutier , soldat cu o persoana lezata va fi reparat,conform raspunderii civile delictuale.
Partea vatamata isi poate manifesta dorinta in acest sens in etapa urmaririi penale , dar si etapa judecatii procesului penal, pana la citirea rechizitoriului.
Daca la momentul producerii accidentului rutier politia RCA era valabila, societatea asiguratoare va plati atat daune morale, dar si daunele materiale.
Aceasta are , in proces, calitatea de asigurator de raspundere civila delictuala, poate fi introdusa in cauza pana la citirea actului de sesizare .
De asemenea , aceasta poate interveni in procesul penal, in vederea sustinerii actiunii civile pana la finalizarea cercetarii judecatoresti.
Daca se va dispune condamnarea dumneavoastra, daunele morale si materiale, cerute si dovedite , vor fi platita de catre societate asiguratoare, in limita plafonului legal, inculpatul fiind obligat in solidar cu aceasta.
Conform art. 81 din Codul penal, pedeapsa cu inchisoarea poate fi individualizata conditionat , daca instanta de judecata aprecieaza ca scopul acesteia poate fi atins fara a exista privarea de libertate.
Suspendarea conditionata a executarii pedepsei reprezinta o facultate, nu o obligatie pentru instanta de judecata .
Se poate aplica daca pedeapsa aplicata este trei ani, respectiv doi ani, pentru condurs de infractiuni, fara a exista o condamnare anterioara mai mare de sase luni.
deoarece am fost chemat,mam informat la asigurarea mea,si aceasta mi-a confirmat faptul ca victimei i s-au achitat toate daunele morale.De aceea nu inteleg de ce mai sunt chemat,daca i s-au achitat toate daunele.
Pentru a opera impacarea ambele parti trebuie sa dea o declaratie in acest sens , chiar daca a fost acoperit prejudiciul cauzat prin savarsirea faptei penale.