In urma cu 2 saptamani am avut un accident usor pe trecerea de pietoni. Practic am fost neatent si am acrosat usor o persoana, care a cazut la pamant s-a ridicat, eu am iesit din masina sa vad daca este OK dar persoana respectiva a plecat. Eu am mers acasa iar a doua zi politia ma cauta deoarece victima s-a prezentat la spital. Am fost instiintat ca sunt cercetat pentru vatamare corporala din culpa si fuga de la locul accidentului asta desi victima nu a depus plangere. Politia s-a autosesizat dupa ce spitalul i-a anuntat. Eu am dat declaratie , am avut si un martor cu mine iar acum astept decizia procurorului. Cert este ca victima a dat o declaratie ca nu depune plangere iar pe actul ei medical scrie contuzie sold.
Caam cat ar putea dura pana sa aflu decizia si ce anume risc?
Acest dosar poate dura si ani pina la soluționare. In functie de zilele necesare pentru îngrijiri reținute in certificatul Medico-legal (peste 90 de zile sau mai putine), se trimite dosarul in instanta sau se da ordonanta de clasare.
Va fi angajata raspunderea penala a dumneavoastra.
Pana la citirea actului de sesizare (rechizitoriul ) , persoana vatamata se poate constitui parte civila, in vederea recuperarii prejudiciului cauzat, conform raspunderii civile delictuale, precizand defalcat sumele de bani cu titlu de daune morale si materiale.
Dupa acest moment procesual, manifestarea de vointa , in acest sens , poate avea loc numai cu acordul tuturor partilor litigante.
Inculpatul poate recunoaste pretentiile partii civile .Poate fi incheiata , de asemenea, o tranzactie, conform modificarilor aduse de legea 202/2010.
Daunele cerute si dovedite sunt suportate de catre societatea asiguratoare, in calitate de persoana responsabila civilmente.
Aceasta poate fi introdusa in cauza de partile interesate pana la citirea rechizitoriului .
Poate interveni prin propria vointa, luand stadiul procesul ca atare, pana la finalizarea cercetarii judecatoresti.
Inculpatul va fi obligat in solidar cu asigurator la plata pretentiilor banesti, in limita plafonului legal.
Impacarea este incidenta chiar in etapa recursului procesului penal, este totoala , definitiva si neconditionata, vizand si actiunea civila alaturata celei penale.