avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 796 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... accident rutier soldat cu vatamare corporala
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

accident rutier soldat cu vatamare corporala

In cazul unui accident rutier soldat cu vatamarea corporala a unui biciclist se aplica termenul de doua luni pentru depunerea plangerii ? Mentionez ca victima a prmit 45 de zile de ingrijire medicala de la medicul legist, iar incidentul s-a produs din culpa ambilor, eu fiind vinovat ca nu mi-am luat toate masurile de siguranta pentru a executa manevra de depasire iar el ca nu s-a asigurat inainte si nu a semnalizat schimbarea directii de mers.
As dori sa stiu daca umarirea penala poate incepe chiar daca el a depus plangerea dupa expirarea termenului de doua luni prevazut de lege pentru depunerea plangerii prealabile.
Exista sanse ca procuratura sa respinga cazul pe motivul unei plangeri tardive ?
Da, este incidentă plângerea prealabilă în acest caz, iar depunerea plângerii după expirarea perioadei de 2 luni , poate fi respinsă ca fiind tardiv introdusă.

Depuneti plangere penala prealabila, in termen de doua luni de la data cand ati cunoscut sau ati fi putut cunoaste pe faptuitor.

In cazul infractiunii de vatamare corporala din culpa, prevazuta de art. 184 din Codul penal , impacarea partilor inlatura raspunderea penala.

Pedeapsa aplicabila este inchisoarea, care poate fi individualizata prin suspendarea conditionata a executarii acesteia, conform art. 81 din Codul penal, daca pedeapsa efectiv aplicata nu depaseste 3 ani si nu a existat o condamnare anterioara mai mare de 6 luni.

Reabilitarea opereaza de drept, inlaturand consecintele si interdictiile ce decurg din condamnare.

Permisul de conducere va fi anulat , posibilitatea redobandirii dreptului de a conduce pe drumurile publice existand dupa scurgerea termenul de 1 an , de cand hotararea judecatoreasca este definitiva.

Pana la citirea actului de sesizare (rechizitoriul ) , partea vatamata se poate constitui parte civila, in vederea recuperarii prejudiciului cauzat, conform raspunderii civile delictuale, precizand defalcat sumele de bani cu titlu de daune morale si materiale.

Dupa acest moment procesual, manifestarea de vointa , in acest sens , poate avea loc numai cu acordul tuturor partilor litigante.

Inculpatul poate recunoaste pretentiile partii civile .Poate fi incheiata , de asemenea, o tranzactie, conform modificarilor aduse de legea 202/2010.
Daunele cerute si dovedite sunt suportate de catre societatea asiguratoare, in calitate de asigurator de raspundere civila delictuala.

Aceasta poate fi introdusa in cauza de partile interesate pana la citirea rechizitoriului .Poate interveni prin propria vointa, luand stadiul procesul ca atare, pana la finalizarea cercetarii judecatoresti.

Inculpatul va fi obligat in solidar cu asigurator la plata pretentiilor banesti, in limita plafonului legal.

Impacarea este incidenta chiar in etapa recursului procesului penal, este totoala , definitiva si neconditionata, vizand si actiunea civila alaturata celei penale.

Termenul de introducere a plangerii are un caracter procedural, nerespectarea lui atrage decaderea din exercitiul dreptului de introducere a plangerii si anularea plangerii prealabile.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident cu victima si alcoolemie de 0,18 in aer si 0 in sange :) Konstantyn86 Konstantyn86 Am avut un accident cu victima in luna iulie , iar azi (4.11.2013) am fost sunat de un politist de la rutiera care se ocupa de caz si mi-a zis sa vin sa dau o ... (vezi toată discuția)
Accident pe trecerea de pietoni oachim oachim Pe data de 17 12 20013 am fost accidentata pe trecerea de pietoni m-am lovit la cap si la bratul stang pe care-l am in mometul de fata in ghips pana in ... (vezi toată discuția)
Accident rutier cu victima bennyy bennyy In urma cu 2 saptamani am avut un accident usor pe trecerea de pietoni. Practic am fost neatent si am acrosat usor o persoana, care a cazut la pamant s-a ... (vezi toată discuția)