Buna ziua. Imi studiez drepturile. As vrea sa stiu, daca potrivit intelegerii mele a
Codului de procedura penala, Titlul III, Capitolul II, sectiunea VIII "Ridicarea de obiecte si inscrisuri.Efectuarea perchezitiilor", art. 101
Art. 101. - Organul de cercetare penala poate face perchezitii domiciliare cu autorizatia procurorului.
Perchezitia domiciliara se poate face fara autorizatia procurorului numai daca persoana la domiciliul careia urmeaza a se face perchezitia consimte in scris la aceasta.
In caz de infractiune flagranta, perchezitia domiciliara se efectueaza fara autorizatia procurorului.
inseamna ca 1. Politia nu poate veni la mine IN casa sa vada daca imi tin arma detinunut legal, in fiset metalic si daca eu ii dau voie, iar dansii gasesc ca nu detin arma astfel, imi semnez practic singur avertismentul sau amenda.
si 2. daca fur din buticul din colt si fug in casa, nu pot sa intre sa faca perchezitie, fiindca desi flagrant, neexistand un procuror, eu nu consimt in scris.
Totodata, art. 106 spune
Art. 106. - Perchezitia corporala se efectueaza de organul judiciar care a dispus-o, cu respectarea dispozitiilor art. 104 alin. 1, sau de persoana desemnata de acest organ.
deci, nu ma poate perchezitiona nimeni fara martori asistenti si fara a se legitima.
Acum, ce vreau sa stiu:
1. Ma poate perchezitiona un ofiter de politie in civil, uniforma sau jandarm doar pentru ca vrea sau are impresia ca detin obiecte ilegale, chiar daca se legitimeaza?
2. Daca respect modelul american si spun ca nu sunt de acord cu perchezitia, are vreo valoare opozitia mea? In SUA o perchezitie facuta fara consimtamant, la care se gasesc 2 kg de cocaina are valoare 0.
3. Pe la 18 ani, casa unui prieten de la care aveam cheia a fost sparta si am fost chemat sa dau declaratii, unde, inainte de a a scrie, politistul mi-a zis ca respectivul prieten crede ca eu am furat (fapt fals, el si familia doar au facut ce li s-a spus, si anume sa cheme pe oricine care avea cheia). Atunci am cooperat si am spus unde eram cand a fost sparta casa, de ce aveam cheia oferita si de cate ori mergeam acolo. Am declarat si ca nu am facut copii sau dat-o cuiva. Daca atunci as fi cerut un avocat si as fi TACUT fara sa zic nimic, ar fi fost benefic pentru mine?
4. Rog sa priviti acest instructional despre cum se procedeaza cu politia.
[ link extern ]
Va rog sa discutam despre aceste aspecte. Va multumesc