avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 743 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... accident de munca
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

accident de munca

Buna ziua,
Am suferit un accident de munca (fractura de sold) in urma unei cazaturi la locul de munca (alunecare pe gheata) .Am fost operat si acum sunt in convalescenta. Angajatorul a recunoscut accidentul de munca ,dar in urma cercetarii evenimentului , procesul verbal ,la punctul X , am fost gasit raspunzator de incalcarea reglementarilor legale prevazute de art.22 din legea ssm 319/2006, deoarece ,prin actiunea mea ,am pus in pericol de accidentare propria persoana. La punctul XIV, caracterul accidentului, este consemnat accident de munca si ca s-a produs in timpul si din cauza indeplinirii sarcinilor de servici , fiind indeplinite conditiile prevazute de art 22. In declaratia pe care am dat-o in urma accidentului am specificat doar felul in care am alunecat nu si stare suprafetei pe care am alunecat .Faptul ca am fost gasit singurul vinovat , desi eu cred ca nu am nicio vina , ma face sa intreb daca in acest caz mai pot face ceva pentru a schimba acest verdict care ma incrimineaza . Am primit CM cu cod 03 si 80% indemnizatie. Am primit de asemeni un exemplal din PV cu data de 28 02 2012, accidentul intimplindu-se pe data de15 02 2012. Se mai poate contesta? Unde? Cum? Afectiunea de care sufar acum ma va tine imobilizat cel putin inca o luna iar apoi recuperarea se va intinde pe cel putin un an timp in care va trebui sa ma ajut de baston pentru deplasare. Care sunt drepturile de care pot beneficia in continuare?
Cel mai recent răspuns: armet , utilizator 09:26, 17 Martie 2012
Buna ziua,
In primul rand trebuie sa ne oferiti mai multe date dspre accident cum ar fi: locul unde s-a petrecut (pe traseul intre domiciuliu si locul de munca, in cadrul locului de munca, pe teritoriul companiei etc.). Este exclus faptul sa spuneti ca nu aveti nici o vina datorita faptului ca ati alunecat singur si nu v-a provocat nimeni cazatura. Cel mult mai pot fi si alte cauze pe care momentan noi nu le cunoastem.
Asteptam mai multe detalii pentru a vedea cu ce va putem ajuta.
In conformitate cu prevederile din “Ghidul pentru intocmirea dosarului de cercetare” elaborat de Inspectia Muncii
Faptele care sunt considerate ca fiind cauza producerii evenimentului se pot retine in sarcina unui lucrator numai in cazul in care angajatorul a facut dovada ca si-a respectat obligatia de a implementa masurile prevazute la art. 7 alin. (1) si (2) respectiv:
a) asigurarea securitatii şi protectia sanatatii lucratorilor;
b) prevenirea riscurilor profesionale;
c) informarea şi instruirea lucratorilor;
d) asigurarea cadrului organizatoric şi a mijloacelor necesare securitatii şi sanatatii in munca.
in conditiile in care s-a tinut seama de modificarea conditiilor, şi pentru imbunatatirea situatiilor existente, in conformitate cu principile generale de prevenire mentionate la art. 7 alin (3)
a) evitarea riscurilor;
b) evaluarea riscurilor care nu pot fi evitate;
c) combaterea riscurilor la sursa;
d) adaptarea muncii la om, in special in ceea ce priveşte proiectarea posturilor de munca, alegerea echipamentelor de munca, a metodelor de munca şi de productie, in vederea reducerii monotoniei muncii, a muncii cu ritm predeterminat şi a diminuarii efectelor acestora asupra sanatatii;
e) adaptarea la progresul tehnic;
f) inlocuirea a ceea ce este periculos cu ceea ce nu este periculos sau cu ceea ce este mai putin periculos;
g) dezvoltarea unei politici de prevenire coerente care sa cuprinda tehnologiile, organizarea muncii, conditiile de munca, relatiile sociale şi influenta factorilor din mediul de munca;
h) adoptarea, in mod prioritar, a masurilor de protectie colectiva fata de masurile de protectie individuala;
i) furnizarea de instructiuni corespunzatoare lucratorilor.

Nu prea ati dat informatii unde s-a petrecut evenimentul dar daca acesta s-a petrecut in cadrul unitatii angajatorul avea obligatia sa pastreze caile de circulatie, intr-o stare care sa asigure securitatea lucratorilor, lucru prevazut in HG nr. 1.091/2006 privind cerinţele minime de securitate şi sănătate pentru locul de munca
Art. 21.1. Posturile de lucru, căile de circulaţie şi alte zone sau instalaţii în aer liber, utilizate sau ocupate de lucrători în cursul activităţii lor, trebuie sa fie organizate astfel încât pietonii sau vehiculele sa circule în condiţii de securitate.
Deasemenea ar tr. vazut daca riscul alunecarii lucratorilor este identificat si evaluat in cadrul evaluarii riscurilor, daca in vederea diminuarii riscului s-a prevazut dotarea cu echipament de protectie (incaltaminte antiderapanta) si nu in ultimul rand daca ati fost dotat cu acest echipament.
Numai dupa ce angajatorul si-a indeplinit toate obligatiile ce-i revin se va putea trage concluzia ca dumneavoastra sunteti vinovat de producerea evenimentului.

Pentru contestarea procesului verbal de cercetare aveti la dispozitie 30 de zile din momentul in care v-a fost comunicat iar contestatia se va face la Inspectoratul Teritorial de Munca
Cu privire la ce drepturi aveti cititi topicul de mai sus "Drepturile salariatilor in cazul accidentelor de munca" scris de octavia59
apasati aici
www.avocatnet.ro/content/for...
Ultima modificare: Sâmbătă, 10 Martie 2012
inspectorSSM, utilizator
Buna seara,
Accidentul s-a produs in cadrul locului de munca . La intrarea in atelierul in care lucrez zapada a fost curatata complet de catre mine. Aici s-a produs accidentul. La iesirea din atelier am alunecat pe o supafata superficiala de gheata rezultata din topirea si apoi inghetarea apei peste noapte. Mentionez ca accidentul s-a produs la prima ora programului de lucru si in momentul cand am intrat in atelier nu am sesizat nimic care sa indice ca ar fi o zona cu pericol de alunecare ,apoi la iesirea din atelier s-a produs accidentul . Am alertat un coleg care se afla in apropiere (nu mai puteam misca piciorul drept si aveam dureri mari),care a anuntat pe cei in drept. Am fost trasportat cu masina unitatii la spital unde am fost diagnosticat cu fractura de col femural(fractura sold), si apoi operat a doua zi. Initial spitalul a eliberat certificat medical initial de urgenta medicala 06 si in continuare boala obisnuita 01 ,ca apoi ,dupa o saptamana sa se faca schimbarea in accident de munca 03 si continuarea tot 03 cu 80%indemnizatie.
Multumesc pentru promtitudinea raspunsului.
Nu mi se pare nimic in neregula cu faptul ca initial vi s-a eliberat certificat medical avand codul 06 sau 01, nu medicul hotaraste daca este accident de munca sau nu ci comisia de cercetare numita de angajator.
Din ce spuneti dumneavoastra nu prea vad care e vina angajatorului pentru ca ati alunecat, doar daca nu ati fost dotat cu incaltaminte antiderapanta si prin lista de dotare interna se prevedea acest lucru.
Faptul ca puteti contesta procesul verbal de cercetare nu inseamna ca in urma contestatiei se va schimba ceva daca nu aveti argumente solide ca cei din comisie nu au facut corect cercetarea. Schimbarea cauzei producerii evenimentului nu schimba cu nimic caracterul accidentului si nici drepturi nu veti avea in plus sau in minus, doar daca nu va ganditi ca in perspectiva sa dati societatea in judecata pentru a obtine despagubiri.
Accidentul de munca nu este tratat diferit functie de cauza producerii sau de persoanele raspunzatoare.
Multumesc pentru raspuns.
As dorii sa mai intreb ceva. Interventia chirurgicala la care am fost supus a necesitat materiale medicale pe care spitalul nu le detinea in acel moment si a trebuit sa le cumpar de la o firma specializata pentru a fi operat (am primit factura) . Va rog sa-mi spuneti daca exista posibilitatea sa recuperez acesti bani si de catre cine sunt suportate costurile medicale privind refacerea mea, deoarece este nevoie de sedinte de kinetoterapie pentru recapatarea mersului si o perioda voi folosi carjele si apoi bastonul. Mentionez ca meseria in care sunt calificat si o profesez implica pozitia ortostatica indelungata si folosirea ambelor maini ceeace ar fi foatre greu folosind si bastonul.
Alta intrebare ar fi legata de faptul ca nu am primit la externare radiografiile realizate inainte si dupa operatie si nici copiile acestora(am fost refuzat cind am cerul aceasta la externarea din spital desi colegilor mei din salon le-au fost eliberate si aceste documente la externatre) .Cum pot obtine aceste documente ,deoarece imi sunt necesare in continuare la stabilirea unui program de exercitii de refacere alcatuit de un medic kinoterapeut.
Va multumesc.

Alte discuții în legătură

Accident de munca VICTOR-G VICTOR-G Buna ziua. Am suferit un accident de munca,alunecand pe gheata la servici. Angajatorul m-a gasit vinovat,deoarece nu m-am deplasat cu atentie. Dar faptul ca ... (vezi toată discuția)
Accident de munca Vlahul Vlahul Am cazut pe gheata si am fractura de trohiter,mentionez ca transportul era asigurat de firma unde lucrez cu voucher,am coborat din taxiu in fata blocului unde ... (vezi toată discuția)
Accident de munca monica1212 monica1212 In urma cu un un am cazut in timpul serviciului pe o scara de marmura si mi-am fracturat coccisul,am crezut ca e o cazatura simpla care nu are urmari dar acum ... (vezi toată discuția)