avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1664 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Accident de munca
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Accident de munca

Am cazut pe gheata si am fractura de trohiter,mentionez ca transportul era asigurat de firma unde lucrez cu voucher,am coborat din taxiu in fata blocului unde stau,si am alunecat pe gheata.Este acesta un accident de traseu?cei de la firma au zis ca nu este un accident de munca!
Va rog sa-mi acordati cateva informatii si unde sa ma adresez.
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 16:38, 28 Februarie 2017
Apreciez ca nu este un accident de munca, ulterior finalizării transportului cu taxi, asigurat de angajator.
Cand poate fi considerat accident de munca accidentul de traseu gasiti informatii aici

www.avocatnet.ro/content/art...

Poate ne clarifica dl@gigipopa din ce moment se considera ca "incepe" si se "termina" traseul!
Din momentul iesirii din locuinta si pana in momentul revenirii in locuinta?

Daca pleci/revii de/spre locuinta si cazi pe scarile imobilului/autobuzului se considera accident de traseu?
Cum demonstrezi ca ti-ai fracturat piciorul/umarul/alte parti componente pe scarile blocului si nu in locuinta personala pana sa pleci spre serviciu?


Ultima modificare: Vineri, 24 Februarie 2017
cyan, moderator
Tinand cont de datele furnizate de dumneavoastra este vorba de un accident de munca de traseu
Leg 319/2006
Art. 30. - (1) In sensul prevederilor art. 5 lit. g), este, de asemenea, accident de munca:
g) accidentul de traseu, daca deplasarea s-a facut in timpul si pe traseul normal de la domiciliul lucratorului la locul de munca organizat de angajator si invers;

NM de aplicare a Leg 319/2006 aprobate prin HG 1425/2006
Art. 2 pct.10. accident de munca de traseu:
a) accident survenit in timpul si pe traseul normal al deplasarii de la locul de munca la domiciliu si invers si care a antrenat vatamarea sau decesul;
Daca pe certificatul medical exista codul accident de munca (03) angajatorul are obligatia sa va ia o declaratie pentru a clarifica imprejurarile in care s-a produs evenimentul in urma caruia s-a accidentat
ART. 134
(1) In cazul in care un lucrator prezinta un certificat medical cu cod "accident de munca", angajatorul care si-a asumat atributiile in domeniul securitatii si sanatatii in munca/lucratorul desemnat/serviciul intern de prevenire si protectie/serviciul extern de prevenire si protectie va solicita acestuia o declaratie scrisa privind data, locul, modul si imprejurarile in care s-a produs evenimentul in urma caruia s-a accidentat.
(2) In baza declaratiei prevazute la alin. (1) si in functie de data, locul, modul si imprejurarile producerii evenimentului, angajatorul care si-a asumat atributiile in domeniul securitatii si sanatatii in munca/lucratorul desemnat/serviciul intern de prevenire si protectie/serviciul extern de prevenire si protectie va comunica si cerceta evenimentul sau, in situatia in care evenimentul prevazut la alin. (1) nu a avut loc in timpul procesului de munca sau in indeplinirea indatoririlor de serviciu ori in timpul si pe traseul normal al deplasarii de la locul de munca la domiciliu si invers, va arhiva declaratia originala impreuna cu o copie a certificatului medical.

Daca nu informati in scris (cu numar de inregistrare sau plic recomandat cu confirmare de primire) angajatorul sau sesizati Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM).


cyan a scris:


Cum demonstrezi ca ti-ai fracturat piciorul/umarul/alte parti componente pe scarile blocului si nu in locuinta personala pana sa pleci spre serviciu?





Simplu prin declaratia accidentatului si a eventualilor martori
Mentionez ca nu am primit adeverinta de salariat,decat dupa 5 zile,fapt care m-a adus in imposibitatea de-a beneficia de concediu medical in aceste zile.
Mai mult,nu am putut sa ma prezint la medicul ortoped fara aceasta adeverinta,sa beneficiez de asistenta medicala si tratament medicamentos,avand dureri foarte mari.
Abia dupa primirea adeverintei am putut sa merg la doctorul ortoped pentru consult si trarament.
Dupa un schimb de replici privind situatia in care cei de la HR nu au trimis aceasta adeverinta,si faptul ca nu este un AM,am fost amenintat ca am trei zile absente nemotivate si o sa fiu dat afara.

Rog un sfat si ce trebuie sa fac sa beneficiez de drepturile legale dintr-un AM.

Alte discuții în legătură

Cercetare itm artifik artifik Buna ziua, cum/unde se poate contesta un aviz de cercetare a unui accident de munca , de traseu, de catre ITM , daca in urma cercetarilor , martorilor, ... (vezi toată discuția)
Concediu medical - accident pe drumul spre locul de munca dibella dibella Buna ziua. Am o nelamurire in legatura cu un concediu medical: cine si cum stabileste daca este accident in timpul deplasarii la serviciu ? Am cazut la 30m de ... (vezi toată discuția)