avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 863 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort in lipsa sotului (schimbator ca atitudine), ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort in lipsa sotului (schimbator ca atitudine), plecat in strainatate, cu minor

Sunt aproape 10 ani de cand sotul meu ( plecat initial pentru a asigura bunastarea familiei)a intrerupt legatura cu noi (sotia si fiul) in repetate randuri, pentru diferite perioade. In prima perioada - timp de 2 ani si jumatate (cu aprox), nu a sunat si nici nu a trimis bani, a urmat apoi o perioada cand suna foarte rar, cu o fecventa de doua-trei luni si trimitea sume modice de bani (40 euro), la un moment dat , in urma insistentelor mele a sunat , timp de cam un an de zile , odata pe saptamana pentru a vorbi cu fiul nostru si a si trimis bani, 150euro/luna patru-cinci luni, tinand sa mentioneze ca el este in somaj si acei bani nu sunt de la el (ulterior am dedus si mi-a confirmat, din greseala, ca acei bani sunt de la amanta).Acum trei ani mi-a solicitat un formular ce ii folosea pentru a putea primi ajutor de somaj, din formular reiesind ca are in intretinere sotia si fiul, si timp de trei luni a trimis cate 400 euro/luna . Acel formular a avut valabilitate sase luni, asa ca inainte sa expire mi-a solicitat un alt formular, atragandu-mi , insa atentia ca imi va trimite mai putini bani pentru ca trebuie sa-si refaca viata......... nu a mai primit de la mine decat ...urari de bine !!! De atunci este inabordabil. A fost in tara pentru o luna , anul trecut 2011, si am aflat acest lucru intamplator, sunandu-l pe socrul meu ca sa-l intreb de sanatate. Am vorbit despre divort, initial a fost agresiv verbal, cand am vorbit a doua oara parea stapan pe el si chiar am convenit de comun acord ca este spre binele copilului ca situatia sa fie clara .... insa pe urma , cand ar fi trebuit sa si facem demersul necesar si-a schimbat parerea... ........
A plecat din tara cand fiul nostru avea 3 luni si jumatate si a revenit pentru o vacanta prima data de 3 luni , iar apoi a revenit de fiecare data cand i-a expirat cartea de identitate....ultima data (2008)fiind foarte distant ...a motivat ca nu-i mai place de mine pentru ca nu m-am ingrijit si m-am ingrasat..... Sunt o fire rabdatoare, dar ... este prea mult! Sunt convinsa nu doar de faptul ca nu poate fi nici tata si nici sot, dar si de faptul ca e datoria mea de ai oferi fiului meu o viata normala de familie. (Are 11 ani si intr-o zi mi-a spus ca imi recomanda sa-mi gasesc sufletul pereche :"> Nu stiu ce va urma, dar am nevoie sa inchei acest "capitol" ...)
As dori , va rog frumos, sa stiu daca divortul se poate petrece in lipsa si fara acordul sotului , daca imi va reveni custodia , acest lucru permitandu-mi sa calatoresc impreuna cu fiul meu in afara tarii, fara acordul sotului, si cat ar costa ca timp si bani aceasta actiune.
Va multumesc frumos si va doresc numai bine!
Penelopa (!)
ne pare rau pentru incercarile prin care treceti, insa nu uitati, copilul pe care-l aveti este al vostru, nu numai al dvs. si acest mod de abordare va face diferenta in viata copilului. Cum il veti respecta si ii veti vorbi despre tatal lui, asa va va respecta si el pe dvs. Oricum, in primul rand ar fi bine daca ati apela la un avocat. Nu e indicat sa deschideti un proces de divort singura...riscati ca sotul sa se razgandeasca, sa vrea copilul si sa-l pierdeti. Nu cred ca vreti asta ! Pe de alta parte un astfel de proces poate dura chiar pana la 2-3 ani, depinde de indarjirea fiecaruia dintre voi si "ambitia" de a demonstra ca celalalt e vinovat pentru divort...
Cat despre costuri, acestea nu se pot stabili pana nu discutati cu un avocat si prezentati toate detaliile problemei...
va dorim succes si multa intelepciune in abordarea problemei copilului
Puteti cere divortul din culpa comuna fara motivare, puteti divorta in lipsa sotului si fara acordul acestuia. Odata ce se va constata ca procedura de citare e indeplinita, se va trece la judecarea in lipsa
Noul cod civil
Art. 373. - Divorțul poate avea loc:
b) atunci când, din cauza unor motive temeinice, raporturile dintre soți sunt grav vătămate și continuarea căsătoriei nu mai este posibilă;
c) la cererea unuia dintre soți, după o separare în fapt care a durat cel puțin 2 ani;

Important e sa-i stiti adresa din strainatate pentru a fi citat si acolo. Cererea trebuie motivata in drept si in fapt si se depune la judecatoria de pe raza ultimului domiciliu comun. Acte necesare : certificat casatorie in original, copii dupa buletine ( daca aveti si de la al sotului) , copie dupa certificatul de nastere al copilului, chitanta cec de 39 lei si timbru judiciar de 0.3 lei.
In privinta copilului, cereti ca domiciliul acestuia sa fie stabilit la dvs, ca dvs sa fiti singura care veti exercita autoritatea parinteasca fata de copil

Art. 396. -
(1) Instanța de tutelă hotărăște, odată cu pronunțarea divorțului, asupra raporturilor dintre părinții divorțați și copiii lor minori, ținând seama de interesul superior al copiilor, de concluziile raportului de anchetă psihosocială, precum și, dacă este cazul, de învoiala părinților, pe care îi ascultă ( copilul, avand peste 10 ani, va fi audiat in camera de consiliu)

Art. 398. -
(1) Dacă există motive întemeiate, având în vedere interesul superior al copilului, instanța hotărăște ca autoritatea părintească să fie exercitată numai de către unul dintre părinți

Aici la motive e mai mult de lucrat daca si sotul dvs isi doreste sa-si exercite autoritatea parinteasca fata de copil. Motive ati avea.. ca domnul a plecat cand era baiatul mic , ca locuieste in strainatate si distanta nu ar permite ca ambii sa-si exercite autoritatea parinteasca, ca e mai greu de gasit tata cand veti avea nevoie de acordul acestuia pt anumite actiuni, ca tata nu a dorit sa aiba o legatura stabila cu minorul.. si ce alte motive stiti.

Veti avea nevoie de 2 martori pe care sa-i numiti cand vi se cere, va fi de durata procesul avand in vedere distanta.

Va trebui ca instanta sa se pronunte si in privinta numeleui.. veti reveni la numele purtat anterior daca nu vreti altfel.

Succes!
1.Puteti divorta chiar in lipsa sotului, important este sa stiti adresa actuala pentru a fi citat.

O varianta ar fi sa luati legatura cu socrii dvs. si sa-l convinga sa dea o declaratie in sensul ca este de acord cu divortul, pe care sa vi-o trimita.
Evident, o procura speciala data de acesta (prin care sa imputerniceasca ar fi si mai buna, pentru a simplifica si mai mult lucrurile la proces.

2.In conditiile date consider ca aveti argumente suficiente pentru a obtine dreptul de a va exercita autoritatea parinteasca singura (depinde si de ceea ce va declara minorul la audiere, in fata judecatorului).
Daca veti obtine exercitarea autoritatii doar de catre dvs. nu o sa mai aveti nevoie de acordul tatalui la scoaterea minorului din tara.

3.Daca el refuza sa se prezinte la proces sau sa dea mandat unei persoane in acest sens, care, in numele lui, sa spuna ce pensie ofera pentru copil, ce se intampla cu numele dvs. dobandit in timpul casatoriei, instanta instanta va stabili o pensie de intretinere luand in calcul nivelul minim pe economie, iar dvs. veti reveni la numele avut anterior casatoriei (daca nu puteti aduce argumente puternice in sensul ca ar trebui sa va pastrati acest nume).


Daca doriti si pensie reala si tot, va dura mai mult si, poate, va fi mai urat. Daca vreti numai divortul si custodia, e mai simplu.
Eu l-as notifica oficial pe domnul si i-as spune ca ori trimite unui parinte o procura pentru depunere divort la notar si apoi se prezinta pentru divort, ori faceti divortul pe cale judecatoreasca.
In primul caz: pensia va fi modica, autoritatea va fi exzercitata de dv. exclusiv, nimic nu-l va interesa si nu-l va costa. In cazul doi, se pune problema unor despagubiri pentru toti anii in care nu si-a intretinut familia, un divort din culpa lui exclusiva, niste cheltuieli cu deplasari in tara si avocat, niste cheltuieli de judecata, ceva mai multi bani de pensie si o punere ion executare a acesteia...

In functie de cat de bine e facuta notificarea si de ce anume concret va doriti, aveti sanse mari sa inchideti capitorlul si gata!

Cat despre raspunsul cu atitudinea, ce sa mai atitudineasca doamna, are 11 ani un copil aproape fara tata... desi 11 ani si-a cam asteptat sotul, deci... ce sa faca? Ce sa incurajeze? Ce sa vrea sotul? Poate sa vrea si copilul vecinului, sansele sunt pe speta asta sub zero... trebuia citit inainte de a raspunde intreg mesajul!!
Va multumesc tare mult , pentru toate raspunsurile!
"Domnul" nu a dovedit veleitati de intretinator de familie nici inainte de fiul nostru (nu am nici o problema in a recunoaste ca este "fiul nostru" - si ii multumesc sotului pentru ca a facut posibil acest dar de la Dumnezeu), obisnuind sa (sa-si / sa ne / sa-mi)

.... fure banii din casa si nu numai.....nu este o persoana rea.. este doar foarte usor influentabil (in rau) si cam neinspirat, alege variante nepotrivite..... Cum a intuit foarte bine AVLIL, el nu este interesat de copil.... Iar fiul meu a avut pareri foarte bune despre tatal sau pana in momentul in care acesta a inceput sa se repete la telefon (pe cand mai suna din cand in cand ) spunand ca nu are de lucru..... sau ca are foarte mult de lucru......, in orice caz discutiile sunau la fel de fiecare data... si daca il intreba(m) cand o sa poata sa ne mai trimita si noua niste bani raspunsul , intotdeauna acelasi .... "aveti rabdare"....
Nu vreau nici un ban de la el! Imi doresc sa obtin custodia si divortul ... Socrul meu este un om in varsta si nu se poate deplasa... ar putea face procura pe numele altcuiva care sa-l reprezinte...., insa va spune ca nu are bani sa faca procura si ..aproape ca il cred....
Sper sa reusesc sa-l contactez si sa-i propun variantele prezentate aici, cu speranta ca va ca va fi de acord una dintre ele.
Va multumesc inca odata si va doresc multa sanatate , fericire si .... o primavara permanenta in suflet!
Cu drag ... Penelopa(!)


Ultima modificare: Marți, 13 Martie 2012
gi-jane2, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Minori- stabilire in strainatate nicolettanicole nicolettanicole buna seara...as dorii sa ma ajutati si pe mine cu un raspuns. Sunt divortata de un an si fiul meu in varsta de 2 ani a ramas in cresterea mea, la divort ... (vezi toată discuția)
Procura speciala - acord general al parintelui necustodian ContSters291729 ContSters291729 buna ziua, am terminat fondul la un proces de divort. pentru ca s-a stabilit exercitarea autoritatii parintesti in comun, desi tatal se afla intr-o ... (vezi toată discuția)
La al doilea divort de acelasi barbat se mai ia in calcul copilul daca la primul divort mi- a fost incredintat mie myo myo Buna dimineata, sunt casatorita a 2 a oara cu tatal copilului in varsta de 16 ani.La primul proces ,acum 5 ani copilul mi- a fost mie ca mama incredintat , ... (vezi toată discuția)