avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 775 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediu crestere copil
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediu crestere copil

buna ziua, va rog spuneti-mi de cand este in vigoare legea prin care se acorda concediu crestere copil doar pina la 1 an si nu pina la 2 ani,
si daca dupa varsta de 1 an mama salariata mai poate ramane acasa fara sa fie afectata la salariu (suma primita ) pina in acel moment
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:06, 11 Martie 2012
OUG nr.111/2010:
(1) Începând cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii
copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activităţi independente, venituri
din activităţi agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind
Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse
impozitului, pot beneficia opţional de următoarele drepturi:
a) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară;
b) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, precum şi de o indemnizaţie
lunară.

(1 ind.1) Limitele minimă şi maximă ale indemnizaţiei se stabilesc prin raportare la indicatorul social de referinţă, denumit în continuare ISR.

(2) Indemnizaţia lunară prevăzută la alin. (1) lit. a) se stabileşte în cuantum de 75% dinmedia veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni şi nu poate fi mai mică de 1,2 ISR şi nici mai mare de 6,8 ISR.

(3) Indemnizaţia lunară prevăzută la alin. (1) lit. b) se stabileşte în cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni şi nu poate fi mai mică de 1,2 ISR şi nici mai mare de 2,4 ISR.
.....

Asadar , durata CCC poate fi de 1 an, de 2 ani sau de 3 ani in cazul copilului cu handicap.

Daca opteaza pentru un CCC cu o durata de 1 an, persoana indreptatita poate ramane in CFP daca nu doreste sa revina la munca dupa terminarea acestuia ...
sa inteleg ca se mai poate opta inca pentru crestere copil pe o durata de 2 ani ?

persoana in cauza a facut cerere la servici anul trecut in luna mai pentru 1 an, acum mai poate prelungi lucrul asta cu inca un an, sau nu mai eete posibil deoarece nu a facut lucrul asta de la inceput
multumesc
Nu, insa aceasta optiune trebuia facuta la data depunerii actelor pentru indemnizatia pentru CCC.

Daca a optat pentru un CCC cu durata de 1 an, atunci nu poate shimba optiunea in CCC cu o durata de 2 ani ... la terminarea CCC cu o durata de 1 an , persoana respectiva poate opta pentru revenirea la munca sau un CFP.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil pana la varsta de 3 ani ancag80 ancag80 Buna ziua! La recomandarea medicului de familie, intentionez sa-mi prelungesc concediul de ingrijire copil de la 2 ani la 3 ani. As dori sa stiu daca pentru ... (vezi toată discuția)
Calculul si perioada indemnizatiei pentru ccc sony_kelly sony_kelly Buna ziua sunt o viitoare mamica si as dori o lamurire referitor la indemnizatia de crestere si ingrijire copil si anume daca as opta pentru CIC pe 2 ani cumva ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil 75 sau 85 % pe doi ani GRV GRV Buna seara! Am avut o discutie cu cineva si mi-a zis ca a fost data o lege prin care pot ramane doi ani in concediu crestere copil cu un procent de 85% din ... (vezi toată discuția)