am un imobil care face obiectul unei urmariri silite de catre creditorul x.
banca la care aveam un credit ipotecar a declarat creditul scadent si a inceput executare silita impotriva aceluiasi imobil.
in timp ce creditorul x este activ, in sensul ca cere executorului sa emita publicatii de vanzare o data la 2 luni, banca nu a mai facut un act de executare de 15 luni.
intrebarea mea era , daca actele de executare efectuate de creditorul x intrerup perimarea in cazul executarii initiate de banca, avand in vedere ca exista doua dosare de executare diferite ?
daca banca este creditor ipotecar nu are nevoie sa intrerupa executarea si nici nu conteaza deoarece din pretul de vinzare al imobilului ea este prima care isi va indestula creanta si anume creditul scadent anticipat. acesta este si motivul pentru care a facut acest lucru - ptr a avea o creanta exigibila si care va putea fi recuperata din pretul de vinzare, inaintea creditorului care a inceput executarea silita.
daca dosarele nu sunt conexate X nu are calitate in dosar si prin urmare cererea nu este apta sa intrerupa perimarea..
insa o cerere de inscriere a creantei lui X in dosarul bancii/...la distributia pretului, anterioara publicatiei:D , apreciez ca da dreptul creditorului x sa" actioneze" in realizarea creantei sale
spun asta pentru ca x poate are creanta in rang preferabil bancii
Cel mai probabil, banca nici nu a cerut incuviintarea executarii silite, deci nu exista o executare silita. banca si-a inscris creanta la dosarul de executare, pentru a-si conserva drepturile conferite de garantia ipotecara . Asadar, luati-va gandul de la perimare. Cat priveste prescriptia, termenul e de 10 ani pentru ipoteci, asadar- n-aveti nicio grija, nu veti scapa fara sa platiti datoria intr-un fel sau aoltul.
am discutat cu un cineva de specialitate care mi-a spus ca nu se poate vorbi in situatia mea de un titlu in materia actiunilor reale imobiliare , ci de un drept de creanta al bancii garantat cu ipoteca. prin urmare temenul de prescriptie e tot de 3 ani.