avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 563 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... email problema?
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

email problema?

Situatie:
-cineva trimite in mail cuiva,mail ce contine un link de pe un site PUBLIC(niste date despre acea persoana)
-persoana respectiva considera ca i-a fost adusa o...ofensa,i-a fost "sifonata"imaginea si...ameninta("o sa vezi tu")
Mentionez ca mail-ul a fost trimis doar cu "titlu informativ",fara nici un scop(santaj,amenintare) si informatiile respective se afla pe un site PUBLIC,deci pot fi accesate de oricine.
Ce poate face?
Va multumesc cu respect!
Cel mai recent răspuns: Eladaela , utilizator 17:33, 15 Martie 2012
Va multumesc ptr raspuns.Asa credeam si eu...doar ca persoane din anturajul meu imi spun sa am grija...Nu stiu la ce...:)
Am vrut sa fiu sigura ca nu comit nicio ilegalitate.
Va multumesc si ptr ca mi-ati indicat articolul,o sa il citesc si eu sa vad exact ce prevede....
Atingere vietii private...poate,in momentul in care destinatara mail-ului va afla unele lucruri,probabil il va trimite de unde a venit,sau nu :))
Ultima modificare: Joi, 15 Martie 2012
Eladaela, utilizator
olimpia_ilie a scris:

In primul rand, dpdv penal nu s-a savarsit nicio infractiune, un simplu "ai sa vezi tu" nu poate fi considerat o amenintare conform Codului penal, e nevoie de ceva mai serios.

In al doilea rand, dpdv civil, informatiile fiind publice si fiind trimis un mail cu un link nu se poate considera nici ca s-ar fi adus atingere vietii private asa cum prevad dispozitiile art 71-77 Cod civil.

prin actul de amenințare nu trebuie să se expliciteze fapta cu care se amenință ''...săvârșirea unei infracțiuni sau fapte păgubitoare'' art.193 C.penal, ori ''ai să vezi tu'' nu-i ceva de bine...
se consideră întrunite elementele constitutive ale infracțiunii când victima poate prevede eventualitatea rezultatului periculos la care ar fi supusă.
este adevărat o condiție esențială existenței infracțiunii este ca aceasta să fie de natură să-l alarmeze pe cel amenințat. Dar acest aspect ține de circumstanțe, ține de persoana celui amenințat de persoana celui ce amenință, de starea psihică în care se găsea victima în momentul săvârșirii faptei, deoarece în funcție de aceste împrejurări amenințarea poate fi susceptibilă de a alarma în cazul unei persoane și poate fi lipsită de această aptitudine în cazul alteia.
pe de altă parte, caracterul public sau nu, al actului de amenințare nu este de natură să afecteze tragerea la răspunderea civilă a prezumtivului inculpat. Nu trebuie scăpat din vedere că unul dintre obiectele juridice ale infracțiunii este reprezentat de dreptul la integritate psihică, garantat prin Constituție, ori dacă acest drept este încălcat prin orice infracțiune, persoana vătămată este îndreptățită a pretinde daune morale. (asta ca să nu facem confuzie între caracterul public obligatoriu al calomniei și amenințarea).

Sincer,nu amenintarea lui m-a speriat si nu asta era problema mea.
Am vrut sa stiu daca eu incalc vreo lege trimitand pe mail un link,un link de pe un site public.
Am vrut sa stiu daca eu am voie sa fac asta.

Nu am facut referire la niciun caracter public. Dupa cum se vede doamna nu e alarmata de acel "ai sa vezi tu". Si totusi, nu sunt intalnite deloc elementele constitutive ale infractiunii de amenintare.
Pt a subzista aceasta infractiune fapta trebuie sa creeze temere, neliniste persoanei amenintate, impiedicand-o sa isi desfasoare in bune conditii activitatea obisnuita.De asemenea amenintarea trebuie sa fie obiectiv credibila, serioasa, susceptibila de a alarma victima, de a ii produce o temere serioasa.
Daca din atitudinea faptuitorului nu rezulta cu nimic ca acesta va trece la punerea in aplicare a amenintarii, fapta nu este de natura sa alarmeze. Astfel nu sunt indeplinite elementele constitutive ale infractiunii.
Cand facem incadrarea faptei nu trebuie sa ne rezumam doar la textul de lege, ci sa si analizam infractiunea, sa luam fiecare element constitutiv in parte cu explicatiile de rigoare si sa vedem daca intr-adevar avem infractiune. Nu orice amenintare constituie infractiunea de amenintare.

@Eladaela: nu savarsiti nimic ilegal tinand acel link.

îmi cer scuze, legat, de caracterul public al informațiilor trimise prin email am făcut o confuzie, este adevărat, eladaela nu a greșit cu nimic din punct de vedere legal, trimițând acel mail conținând acele date.

Alte discuții în legătură

Amenintare - procedura plangere monica75 monica75 As dori sa stiu ce masuri se pot lua impotriva cuiva care te ameninta ca iti face rau, acea persoana este cetatean strain. (vezi toată discuția)
Amenintare aidu aidu Daca i-am scris cuiva o scrisoare in care am scris 'nu mai apuci ziua de maine'... este in drept sa formuleze plangere pt Art. 206 C.pen. Fapta de a ameninţa ... (vezi toată discuția)
Eroare de fapt asupra tipicitatii sau eroare de drept asupra anti-juridicităţii? aidu aidu Suspectul de a fi savarsit amenintare se apara: Eu nu am avut niciodata reprezentarea psihica ca vorbele mele aveau sa ii inspire temere persoanei vatamate. ... (vezi toată discuția)