avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 564 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... eroare de fapt asupra tipicitatii sau eroare de drept ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

eroare de fapt asupra tipicitatii sau eroare de drept asupra anti-juridicităţii?

Suspectul de a fi savarsit amenintare se apara:
Eu nu am avut niciodata reprezentarea psihica ca vorbele mele aveau sa ii inspire temere persoanei vatamate. Nu aveam intentia sa o amenint, eram convins ca isi va da seama ca e o gluma.
In aceasta situatie este invocata:
1. eroarea asupra elementelor infracţiunii (eroare asupra tipicităţii), art. 30 alin. (1)
sau?
2. Eroarea invincibilă asupra caracterului ilicit al faptei, denumită şi eroare asupra anti-juridicităţii, prev. art. 30 alin. (5), în această ipoteză autorul este conştient de comiterea unei fapte prevăzute de legea penală, dar consideră în mod greşit că fapta sa este autorizată de ordinea juridică

Eroarea asupra caracterului expresiilor folosite la adresa unei persoane, si anume ca aceasta ar fi de natura sa-i insufle o temere, inlatura incidenta legii penale, chiar daca eroarea s-a datorat culpei autorului (de pilda, autorul necunoscand sensibilitatea bolnavicioasa a unei persoane cu privire la anumite cuvinte, le foloseste provocand fara voia sa victimei o stare de temere, de alarmare) (T. Vasiliu si altii, Codul penal comentat si adnotat. Partea speciala, vol. 1, Ed. stiintifica si enciclopedica. Buc. 1975, pag. 187)
Ultima modificare: Luni, 12 Februarie 2018
aidu, utilizator

Alte discuții în legătură

Eroarea in dreptul penal - ncp addiction addiction (1) Nu constituie infracţiune fapta prevăzută de legea penală săvârşită de persoana care, în momentul comiterii acesteia, nu cunoştea existenţa unei ... (vezi toată discuția)
Practica judicara pe inselaciune in conventii pe noul cod penal CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI Buna seara, Daca are cineva practica judiciara pe inselaciune in conventii pe art 244 NCP as fi curios sa o vad. Eu nu am gasit nimic. Inselaciunea in ... (vezi toată discuția)
Admitere inm 2010 ENGFULL ENGFULL haideti sa ne apucam de treaba sa incepem cu cartile necesare pentru studiu poate dintre cei care au reusit anul acesta ne mai posteaza o data cartile de ... (vezi toată discuția)