Art. 109. - (1) Pentru salariaţii angajaţi cu normă intreagă durata normală a timpului de muncă este de 8 ore pe zi şi de 40 de ore pe săptămană.
(2) in cazul tinerilor in varstă de pană la 18 ani durata timpului de muncă este de 6 ore pe zi şi de 30 de ore pe săptămană.
Art. 110. - (1) Repartizarea timpului de muncă in cadrul săptămanii este, de regulă, uniformă, de 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu două zile de repaus.
(2) in funcţie de specificul unităţii sau al muncii prestate, se poate opta şi pentru o repartizare inegală a timpului de muncă, cu respectarea duratei normale a timpului de muncă de 40 de ore pe săptămană.
Art. 111. - (1) Durata maximă legală a timpului de muncă nu poate depăşi 48 de ore pe săptămană, inclusiv orele suplimentare.
(2) Prin excepţie, durata timpului de muncă, poate fi prelungită peste 48 de ore pe săptămană, care include şi orele suplimentare, cu condiţia ca media orelor de muncă, calculată pe o perioadă de referinţă de maxim 3 luni calendaristice să nu depăşească 48 de ore pe săptămană (Legea nr. 371/2005).
(21) Pentru anumite sectoare de activitate, unităţi sau profesii stabilite prin contractul colectiv de muncă unic la nivel naţional, se pot negocia, prin contractul colectiv de muncă la nivel de ramură de activitate aplicabil, perioade de referinţă mai mari de o lună 3 luni, dar care să nu depăşească 12 luni (Legea nr. 371/2005).
(22) La stabilirea perioadelor de referinţă prevăzute la alin. (2 şi (21) nu se iau in calcul durata concediului de odihnă anual şi situaţiile de suspendare a contractului indivudual de muncă.
[ link extern ]