avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 421 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... zile lucrate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

zile lucrate

Buna ziua.Am si eu o nelamurire.As vrea sa stiu cate zile poti lucra consecutiv,tin sa mentionez ca lucrez intr-un supermarket cate 8 ore pe zi.Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:21, 8 Iunie 2010
Durata maxima legala a timpului de munca este de 48 de ore pe saptaman, inclusiv orele suplimentare. Legea mai prevede de asemena 2 zile de repauz saptamnal consecutive. Mai jos aveti articolel din Codul Muncii referitoare la durata timpului de munca si repaus saptamnal.

Art. 109. - (1) Pentru salariaţii angajaţi cu normă întreagă durata normală a timpului de muncă este de 8 ore pe zi şi de 40 de ore pe săptămână.

(2) În cazul tinerilor în vârstă de până la 18 ani durata timpului de muncă este de 6 ore pe zi şi de 30 de ore pe săptămână.

Art. 110. - (1) Repartizarea timpului de muncă în cadrul săptămânii este, de regulă, uniformă, de 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu două zile de repaus.

(2) În funcţie de specificul unităţii sau al muncii prestate, se poate opta şi pentru o repartizare inegală a timpului de muncă, cu respectarea duratei normale a timpului de muncă de 40 de ore pe săptămână.

Art. 111. - (1) Durata maximă legală a timpului de muncă nu poate depăşi 48 de ore pe săptămână, inclusiv orele suplimentare.
Art. 111. - (1) Durata maximă legală a timpului de muncă nu poate depăşi 48 de ore pe săptămână, inclusiv orele suplimentare.
(2) Prin excepţie, durata timpului de muncă, ce include şi orele suplimentare , poate fi prelungită peste 48 de ore pe săptămână, care include şi orele suplimentare, cu condiţia ca media orelor de muncă, calculată pe o perioadă de referinţă de maxim o lună calendaristică 3 luni calendaristice să nu depăşească 48 de ore pe săptămână .
(2^1) Pentru anumite sectoare de act ivitate, unităţi sau profesii stabilite prin contractul colectiv de muncă unic la nivel naţional, se pot negocia, prin contractul colectiv de muncă la nivel de ramură de activitate aplicabil, perioade de referinţă mai mari de o lună 3 luni, dar care să nu depăşească 12 luni.
(2^2) La stabilirea perioadelor de referinţă prevăzute la alin. (2 şi (2^ 1) nu se iau în calcul durata concediului de odihnă anual şi situaţiile de suspendare a contractului indivudual de muncă.
(3) Prevederile alin. (1) (2) şi (2^1) nu se aplică tinerilor care nu au împlinit vârsta de 18 ani.
Multumesc.Deci eu am inteles ca mai mult de 5 zile nu poti lucra consecutiv(8 ore).Gresesc?de fapt asta era si intrebarea mea.
Da, durata normala a timpului de munca este de 8 ore/zi sau 40 ore/sapt = 5 zile .
Ceea ce depaseste aceasta durata este considerata munca suplimentara.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Program de lucru sor_ile sor_ile Buna ziua ! As vrea sa stiu care este numarul legal de ore lucrate intr-o luna ? Mi s-a propus sa lucrez ca receptionera la o pensiune la programul de 16h ... (vezi toată discuția)
Referitor ore suplimentare ioana.1960 ioana.1960 Va rog sa ma ajutati !!! In Codul Muncii scrie ca se pot lucra 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare, si ca aceste ore suplimentare se pot ... (vezi toată discuția)