avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 413 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Avocat, notar, expert contabil - autorizatie de ...
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Avocat, notar, expert contabil - autorizatie de functionare primarie

OG 99/2000 nu include profesiile liberale intre activitatile pentru care este necasar obtinerea autorizatiei de functionare de la primarie. Totusi la Bacau exista o hotarare a consiliului local care stipuleaza:

Persoanele juridice, indiferent de forma de organizare si de forma de proprietate precum si persoanele fizice autorizate sa desfasoare o activitate independenta conform Legii 300/2004 si altor legi speciale care reglementeaza profesiile liberale isi vor putea desfasura activitatea pe raza teritoriala a municipiului Bacau numai in baza acordului autoritatilor administratiei publice locale.
Acest acord se va materializa prin eliberarea, la cerere, de catre Primarul Municipiului Bacau a unei autorizatii de functionare si profil de activitate sau a unei autorizatii de amplasare si profil de activitate .

Daca OG 99 excepteaza anumite activitati de la obligativitatea obtinerii autorizatiei de la primarie este legal ca autoritatile locale sa extinda aceasta obligativitate pentru toate activitatile chiar si cele exceptate prin OG 99?
Ultima modificare: Luni, 12 Martie 2012
Ares-3, moderator
Cel mai recent răspuns: Dan-Sebastian Chertes , Avocat 20:10, 15 Martie 2012
un HCL nu poate adauga sau contine dispozitii contrare unei OG sau legi speciale (cum este cazul avocatilor sau notarilor). Atit timp cit OG 99 excepteaza avocatii (si cei ca ei) de la obtinerea unei autorizatii, atunci HCL nu poate elimina aceasta exceptie.
Cred ca nicaieri in tara un avocat sau notar nu depinde de o autorizatie a unei Primarii pentru a functiona.
La inregistrarea sediului profesional la Barou nu se cere nici macar un acord al vecinilor sau al asociatiei de prop asa cum se cere la infiintarea unei firme sau PFA, daramite o autorizatie de la Primarie.
matahachiro a scris:

un HCL nu poate adauga sau contine dispozitii contrare unei OG sau legi speciale (cum este cazul avocatilor sau notarilor). Atit timp cit OG 99 excepteaza avocatii (si cei ca ei) de la obtinerea unei autorizatii, atunci HCL nu poate elimina aceasta exceptie.


Va rog respectuos daca ati putea sa-mi indicati temeiul legal pentru care o HCL nu poate adauga unei OG.
Va trimit linck catre HCL 175/2006 a Consiliului Local Bacau care stipuleaza:

"În temeiul dispozitiilor art. 38 alin. 2, lit. k si w , art. 46(2) din Legea nr. 215/2001 privind administrarea publica locala, republicata, adopta urmatoarea : HOTARARE
Art.3 Toate persoanele fizice/juridice, cu exceptia institutiilor administratiei de stat, ce desfasoara pe raza municipiului Bacau activitati din sectorul comercial, al serviciilor si al productiei se vor supune prevederilor prezentului regulament si isi vor desfasura activitatea numai cu acordul autoritatilor administratiei publice locale exprimat prin autorizatia de functionare, ce se va emite in acest sens .
Art.4 Activitatile pentru care se vor elibera autorizatii de functionare sunt cele prevazute in nomenclatorul CAEN aprobat prin Hotarirea Guvernului nr 656/1997 sau prin alte acte normative.
Art.6 (1) Persoanele juridice, indiferent de forma de organizare si de forma de proprietate precum si persoanele fizice autorizate sa desfasoare o activitate independenta conform Legii 300/2004 si altor legi speciale care reglementeaza profesiile liberale isi vor putea desfasura activitatea pe raza teritoriala a municipiului Bacau numai in baza acordului autoritatilor administratiei publice locale.
Acest acord se va materializa prin eliberarea, la cerere, de catre Primarul Municipiului Bacau a unei autorizatii de functionare si profil de activitate sau a unei autorizatii de amplasare si profil de activitate .
(2) Persoanele specificate la alin. 1 au obligatia sa solicite Primarului Municipiului Bacau eliberarea Autorizatiei de functionare sau a Autorizatiei de amplasare pentru fiecare amplasament folosit, sediu social, filiala, pentru fiecare punct de lucru si pentru orice activitate."

[ link extern ]

Ultima modificare: Luni, 12 Martie 2012
Crinel, utilizator
Sunt de acord cu cele spuse de colegul meu.
Un consiliu local nu are atributii de legiferare. Prin urmare, hotararile adoptate de consiliul local nu pot fi contrare legilor adoptate de Parlament sau ordonantelor Guvernului.
Temeiul legal il gasiti in Constitutia Romaniei, Titlul III, Capitolul I, Sectiunea a 3-a si Capitolul V, Sectiunea a 2-a.
De asemenea, daca veti cauta in atributiile consiliului local, enumerate de Legea nr.215/2001 (art.36), veti observa ca domeniu reglementat prin respectiva HCL nu se regaseste intre cele enumerate.
Ultima modificare: Luni, 12 Martie 2012
ContSters103772, utilizator
Multumesc pentru invitatia de a participa la discutie, dle.Crinel.

La subiectul deschis de catre dvs. nu pot decat sa raspund pe masura ineptiei hotararii consiliului local. Sunt "demni" sa apara la OTV :D. Numai in tarisoara noastra se poate intampla ca in mod constant sa fie incalcata Constitutia. Cautati 2 avocati hotarati (unde sunt 2 puterea creste) din Bacau si invatati-i legea in instanta pe alesii municipiului Bacau.

Cred ca daca dati un telefon la orice televiziune sau publicatie cotidiana, maine sunt peste ei reporterii....asta da subiect de presa. :hm:
Stimate domnule Crinel,
am citit speta si nu inteleg cum de a fost validata de catre Prefectul Bacaului? Acesta, potrivit Legii nr.215 din 2001, republicata, are obligatia de a sanctiona legal fiecare act emis de catre autoritatea publica locala, fie primar, fie consiliu local sau judetean. Nu a facut-o actul isi produce efecte juridice.Singura cale de indreptare a situatiei este solicitarea Consiliului Local sa isi revizuieasca hotararea in acord cu cadrul legal in materie, daca refuza aveti deschisa calea actiunii in contenciosul administrativ prin care veti solicitati instantei de judecata desfiintarea prevederilor hotararii in cauza ca fiind nelegale pentru considerentele ce le veti preciza. Va asigur ca veti reusi.
Potrivit prevederilor lit.i) a art.3 din OG nr.99 din 2000 privind comercializarea produselor şi serviciilor de piaţă, modificată și completată, sunt exceptate de la prevederile prezentei ordonanţe activităţile de comercializare având ca obiect: i) produsele şi serviciile de piaţă reglementate prin acte normative speciale.
O zi buna,
Irina Petrescu

Alte discuții în legătură

Autorizatie de functionare srl emisa de primarie ginnyy ginnyy Buna ziua! in baza art. 6 (2) din OG 99/2000, este necesara obtinerea autorizatiei de functionare de la primarie, pe plan local, dupa ce am obtinut ... (vezi toată discuția)
Autorizatie de functionare liviu_co liviu_co Buna ziua, Certificatul constatator de autorizare a punctului de lucru eliberat de Oficiul Registrului Comerţului contine si activitati prevazute in OG nr. ... (vezi toată discuția)
Bună ziua! pentru codul caen 9312, activități cluburilor sportive, ... lunguemi lunguemi Bună ziua! Pentru codul caen 9312, activități cluburilor sportive, am citit pe site-ul caen.ro ca nu este nevoie de autorizație de funcționare de la ... (vezi toată discuția)