Buna ziua va rog frumos daca doreste cineva care stie bine sa ma lamureasca si pe mine despre ce trebuie la infiintarea unui PFA, este vorba despre o pers. care locuieste inca impreuna cu parintii in acelasi apartament.
1-extras de carte funciara in original in termen de valabilitate....la ce se referea de fapt...nu avem nici cadastru pe apartament si nici ...carte funciara..pe bloc? sau la ce daca este neaparat necesara...?
2-acordul asociatiei de proprietari/locatari..? ce trebuie sa scrie in acel acord?..
3-contract de comodat ?..ce trebuie sa cuprinda/scrie in acel contract?
4-procura notariala ? ptr. ce?, ce trebuie sa scrie/cuprinda in acea procura notariala?..
Multumesc, astept raspuns si va doresc ..O ZI BUNA!!!=D>
Vedeti prevederile OUG 44/2008 privind autorizarea persoanelor fizice si a asociatiilor familiale care desfãsoarã activitãti economice în mod independent, cu modificarile si completarile la zi,
Art. 9 alin.(2) Pentru stabilirea sediului profesional este necesar ca PFA, titularul întreprinderii individuale sau oricare membru al întreprinderii familiale, de la caz la caz, sã detinã un drept de folosintã asupra imobilului la adresa cãruia acesta este declarat.
De aici rezulta necesitatea declararii unui sediu profesional -in acest sens aveti nevoie de un spatiu pe care il obtineti printr-un contract de comodat sau inchiriere (asta in cazul in care Dvs. personal nu detineti o proprietate unde sa puteti declara sediul profesional al PFA-ului). Extrasul de carte funciara va este necesar pentru a face dovada ca PFA-ul, in calitate de chirias/ locatar, a incheiat contractul de inchiriere/ comodat cu proprietarul spatiului in cauza.
2. Acordul asociatiei de proprietari -este un formular pe care il obtineti de la ORC si in care vecinii stanga-dreapta, jos-sus cu sediul profesional al PFA -ului, prin semnatura, declara ca au luat la cunostinta despre infiitarea noii entitati.
4. De procura notariala aveti nevoie doar in cazul in care Dvs. mandatati un tert pentru indeplinirea formalitatilor de inregistrare la ORC a PFA-ului.
Suplimentar fata de cele de mai sus, este nevoie de declaratie Dvs. data pe propria rãspundere care sã ateste îndeplinirea conditiilor legale de functionare prevãzute de legislatia specialã din domeniul sanitar, sanitar-veterinar, protectiei mediului si protectiei muncii.
Multumesc ptr. raspuns dar as dori daca puteti un pic mai detaliat asupra cartii funciare de unde se ia?, si in situatia in care PFA-ul locuieste in acel spatiu apartament in calitate de fiu/fiica al proprietarului ce trebuie facut?, si va rog ce este ORC?.
Daca se poate si cum su ce trebuie scris intr-un contract de comodat, exista vreun tipizat anume?...
Multumesc.
ORC = Oficiul Registrului Comertului;
Extrasul de carte funciara il obtineti, la cerere, de la Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara.
Deoarce pfa locuieste in apartamentul proprietatea parintilor (si doreste sediul la acea adresa) trebuie sa incheie cu acestia un contract de comodat (pentru x % din suprafata imobilului, precum si procentul de contributie la unele cheltuieli cu utilitatile si intretinerea) - ”model contract de comodat” gasiti pe net.
De curand mi-am făcut un II-care este foarte asemănător cu PFA-ul, cu condiţii asemănătoare de înmatriculare. Mie nu mi-a trebuit Extrasul de carte funciară, deşi am dus o copie, dar contract de comodat mi-a trebuit, găsisem nişte modele pe Google, dar au trebuit uşor adaptate la realităţile proprii. contractul a trebuit semnat, cel puţin eu aşa am făcut de ambii proprietari, nu doar de unul, iar Anexa privind acordul vecinilor se ia de la ORC (Oficul pentru Registurl comerţului) sau se descarcă, de pe site-ul ONRC, unde găsiţi formulare diverse, multe explicaţii, dar şi aspecte care mie nu mi-au fost chiar foarte clare. Anexa trebuie semnată de vecinii direcţi, trebuie semnată, ştampilată, de către administratorul asociaţiei de locatari, trebuie completat cam aşa cum se indică pe ea.
Cred că e foarte important şi ce cerinţe sunt la Oficul Registrului Comerţului din judeţul dv, in mod concret, lucrurile diferă puţin de ceea ce găsim pe diverse site-uri postat (mă gandesc şi la actele necesare care să ateste studiile, la obiectul de activitate)