Buna ziua,
lucrez jumatate de norma, iar in anul 2008 am avut suspendat contractul de munca pe o perioada de o luna jumatate (am fost admisa la doctorat, dupa care am fost reangajata la acelasi angajator), iar in anul 2011 am avut concediu medical de 25 zile pentru o operatie. Acestea fiind datele, va rog sa-mi spuneti daca indeplinesc conditiile de a beneficia de Concediu Crestere Copil si daca faptul ca lucrez cu jumatate de norma imi afecteaza indemnizatia primita pentru concediul crestere copil.
Va multumesc
Buna ziua,
Faptul ca lucrati cu jumatate de norma nu va impiedica in niciun fel sa obtineti indemnizatia crestere copil. Ce a fost in 2008 nu mai conteaza.. ceea ce conteaza este sa aveti stagiu de cotizatie 12 luni anterioare nasterii copilului. Daca ati avut concediu medical in aceasta perioada, nu e niciun fel de problema. De ex, pre si post natalul sunt si ele niste concedii medicale cu regim special.
Pentru acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului nu are relevanţă stagiu de cotizare sau durata timpului de munca prevazuta in c.i.m., singura modalitate de a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea de venituri supuse impozitului pe venit in ultimul an anterior datei nasterii copilului timp de 12 luni, aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010.
In calculul celor 12 luni, potrivit art.2 alin.5 din OUG nr.111/2010, intra si perioada in care ati beneficiat de concedii şi de indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările şi completările ulterioare.
Asadar, concediul prenatal intra in calculul celor 12 luni.