avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1836 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Transfer concediu crestere copil si stimulent de ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Transfer concediu crestere copil si stimulent de insertie

Buna ziua,

As avea nevoie de ajutorul dvs pentru 2 probleme la care nu gasesc un raspuns clar nici pe internet si nici de la autoritatile competente.
Am nascut in noiembrie 2011 si de la sfarsitul lui februarie 2012 sunt in CCC de 1 an.
1. As dori sa ma reintorc la servici in iunie cand fetita va avea aproape 7 luni si sotul meu sa intre in CCC restul pana la 1 an. Am inteles ca acest transfer se poate.
Intrebarea este daca in momentul in care ma intorc la servici pot depune actele pentru a primi stimulentul de insertie chiar daca sotul meu a intrat in concediu. (practic eu voi reveni la munca si voi realiza venituri impozabile)
2. La intrarea in concediu sotul isi poate exprima o alta optiune, si anume in loc de timpul ramas pana la 1 an, sa stea 2 ani in concediu ? In aceasta situatia eu as mai primi stimulentul de insertie ?

Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 18:59, 13 Martie 2012
1. OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor spune, la art.2(7) ca optiunea beneficiarului pentru CCC pana la 1 an sau pana la 2 ani se exprima in scris, pe baza de cerere, si nu poate fi schimbata pe parcursul acordarii drepturilor.

2. Din Ordinul MMFPS 1474/2011:

Situatie:
Părinţii care, între ei, doresc să îşi schimbe opţiunea pentru indemnizaţie pentru creşterea copilului pe perioada în care beneficiază de acest drept.

Solutie:
Potrivit prevederilor art. 2 alin. (7) din OUG nr. 111/2010, odată făcută opţiunea, aceasta nu mai poate fi schimbată. Deşi este un drept individual, decizia de a avea un copil, cât şi deciziile ulterioare privind creşterea, îngrijirea şi educarea acestuia sunt luate în comun de părinţii/reprezentanţii legali ai copilului, în conformitate cu prevederile Codului familiei. Prin urmare, se aplică această regulă şi în situaţia deciziei/opţiunii exprimate în cazul concediului şi indemnizaţiei pentru creşterea copilului.

Ultima modificare: Marți, 13 Martie 2012
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Am citit cu atentie raspunsul si sunt totusi nelamurita.
Prevederea la care va referiti nu se refera cumva doar la perioada pentru care se opteaza, 1 an sau 2 ani de CIC ?
Sunand la primarie am primit raspunsul ca pot face acest schimb cu sotul meu, anume eu sa ma intorc la servci dupa 7 luni si sotul sa depuna dosar pentru concediu. (precizand ca fetita s-a nascut in noiembrie 2011)
Este valabila aceasta optiune sau cei de la primarie sunt prost documentati ?
1. Da, prevederea se refera, nici nu are cum altfel, la una din perioadele de CCC, de pana la 1 an sau pana la 2 ani.

2. Iata ce spune OUG 111/2010:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...
(7) Optiunea beneficiarului prevazuta la alin. (1) se exprima in scris, pe baza de cerere, si nu poate fi schimbata pe parcursul acordarii drepturilor.

3. - Punctul meu de vedere este ca puteti sa faceti schimb de loc, in CCC, cu sotul dvs. desi Ordinul MMFPS 1474/2011 spune altfel.
- Daca de la Primarie vi s-a spus ca se poate ar fi bine sa fie asa dar trebuie mare atentie sa nu vi se spuna apoi ca nu ati inteles dvs.
- Cel mai bine ar fi sa intrebati la Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala, cea care aproba si plateste indemnizatia pentru CCC si stimulentul de insertie.
- Si la Primarie si la AJPIS mergeti si cu textul din Ordinul 1474/2011sa vada si ei ce scrie acolo.

4. Daca sotul intra in CCC in locul dvs. atunci nu veti putea beneficia de stimulentul de insertie (adica nu se poate plati si indemnizatia si stimulentul in acelasi timp).
Ultima modificare: Marți, 13 Martie 2012
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Va multumesc mult pentru raspunsuri si lamuriri.
Voi merge si la AJPIS asa cum mi-ati sugerat.

O seara buna !
Daca imi dati o adresa de e-mail va trimit legislatia necesara.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ccc, stimulent de insertie cipanu cipanu daca optez pentru CCC pana la 2 ani dar intre timp ma razgandesc si doresc revenirea la serviciu inainte de implinirea copilului a varstei de 1 an mi se mai ... (vezi toată discuția)
Stimulentul de insertie andreeaungur andreeaungur Daca nasc pe 15 iulie 2011 si ma intorc la munca la 1 iulie 2012 beneficiez de prima de insertie de 500 lei pana cand copilul va implinii 2 ani? (vezi toată discuția)