Va supun dezbaterii o noua tema din perspectiva rezolvarii amiabile a disputelor comunitare intre cetateni si institutiile statului prin procedura medierii.Intrebarea este urmatoarea.Ar fi posibila implementarea la nivelul institutiilor publice a unei practici curente de rezolvare prin mediere a problemelor semnalate de catateni prin petitii ,plangeri etc.?
Stiu ca intr-un mare oras din Ardeal s-a infiintat acum cativa ani un ,,Centru de mediere comunitar" gratie unui proiect comun initiat de o asociatie de mediatori, primarie si alte institutii.Entuziasm,surle si trambite.Implicit era si o ocazie foarte buna de promovare a medierii la nivelul comunitatii.Dar......asa cum se intamplata de multe ori cu proiectele care ar putea sprijini comunitatea in cel mai bun sens ,nici medierea comunitara n-a avut succesul scontat.De ce?Oare nu vor cetatenii sa se poata exprima,sa fie ascultati intr-un cadru adecvat in prezenta unui mediator?Nu vor sau nu pot institutiile sa delege un reprezentant abilitat sa negocieze o solutie cu reclamantul,cetatean contribuabil?Este mai simplu sa te prevalezi de conflict invocand tot felul de acte normative sau norme ale institutiei.Daca medierea este o activitate cu atatea beneficii, de ce oare nu ar fi promovata ca cea mai buna solutie in rezolvarea disputelor comunitare?Va rog sa va exprimati optiunea in ceea ce priveste medierea comunitara si daca putem face ceva in acest sens.
Medierea in disputele comunitare, este posibila, dar...o sa treaca o buna perioada de timp in care institutiile statului vor fi de acord sa apeleze la mediere.
Prin structura si regulament de functionare, statut, institutiile statului trebuie sa "castige, indiferent de situatie". Ele sunt urmarite de Curtea de conturi, institutia prefectului, corpul de control al..., etc, iar frica...pazeste bostanaria.
In caz de proces, in care institutia statului a pierdut, aceasta este obligata sa apeleze la recurs, chiar daca este sigura de inutilitatea actiunii.
Este greu dar nu imposibil. La Arad, Iasi, Galati exista deschidere, dar....
Oricum, medierea depinde in primul rand de mediator.
Este si legal si posibil, dar mai mult de atat extrem de benefic, in special la situatii conflictuale complexe. Ca sa fie posibil, institutiile statului trebuie sa fie de acord si sa stabileasca cadrul de actiune, altfel nici un sef, nici un funtionar nu va initia asemenea proceduri, mai ales ca ar fi vorba si de bani publici. Chiar si atunci cand lucrurile sunt clare, in multe cazuri nu poti rezolva problema, datorita inertiei,a minimei implicari si birocratiei. Intotdeauna mediul privat se va misca cu mult mai repede in asemenea situatii decat institutiile statului. Ma intreb daca vreun mediator din Romania a reusit vreo asemenea mediere si a fost platit din bani publici. Dar trebuie sa fie si un inceput si asa cum Domnul Vaida este optimist, asa sunt si eu.
Este legal, posibil, etc., dar pentru petent nu aduce intotdeauna beneficiul maxim scontat.
Sunt cazuri, si nu putine, cand prin Instanta se pot obtine penalizari, despagubiri, daune-interese, al caror cuantum nu este deloc neglijabil. In asemenea situatii, chiar daca se ajunge la CEDO, efortul merita, iar institutiile cazute in pretentii nu ar fi achitat niciodata, printr-o procedura de mediere, acele sume. Dovada certa a acestui rationament este faptul ca majoritatea ofertelor facute reclamantilor de catre Agentul Romaniei la CEDO nu sunt luate in considerare de acestia, preferand finalizarea procesului.
Aveti dreptate dle.ICEORG, atunci cand vorbim despre litigii evaluabile in bani. Daca cetateanul afectat in drepturi are suficienti nervi, timp (cativa ani) si bani atunci ii face dreptate CEDO (despagubirile acordate sunt platite din buzunarul nostru de contribuabil), daca justitia din Romania nu o face. Totusi exista si cetateni care ar dori sa isi rezolve conflictul pe cale amibila si in scurt timp, dar se izbesc de "zidul" institutiei de stat.
In momentul de fata nu vad posibila medierea cu o institutie de stat ca si parte asa cum au mai subliniat si utilizatorii care au postat deja la acest subiect.
Saptamana viitoare sunt totusi solicitata, impreuna cu o colega mediator, sa avem o intalnire la o primarie, cu seful departamentului juridic.Sunt curioasa asupra motivului pentru care am fost contactate.... o sa va tin la curent, dupa eveniment :)
Ce este medierea?
Iulian81
Eu tot nu inteleg ce este de fapt medirea aceasta??? De ce ar trebui sa mergem la un mediator cu o problema si nu la un avocat? Ce avantaje sunt si ce ... (vezi toată discuția)
Partaj
mariana74
Va rog frumos ...asi vrea sa stiu;-daca se face partaj prin tranzactie prin intermediul avocatiilor in afara de onorariu trebuie platit si taxa de timbru a ... (vezi toată discuția)