avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 628 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Incredintare minor din afara casatoriei
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Incredintare minor din afara casatoriei

Buna ziua , am o fiica de 9 ani, in urma unei relatii de concubinaj de 10 ani. In urma despartirii, minora locuieste impreuna cu mine. Desi tatal ei a promis sprijinul material etc nu ne ajuta cu nimic, fiind implicat intr-o alta relatie. In acest moment intentionez sa deschid o actiune in instanta pentru incredintarea minorului si pentru acordarea unei pensii de intretinere pentru copil, considerand ca este dreptul ei sa primeasca ajutor din partea tatalui ei, macar financiar.
De aceea:
1. Am nevoie de un avocat pentru a deschide si continua aceasta actiune?
2.Exista riscul ca tatal sa ceara si el incredintarea minorului si instanta sa decida in favoarea lui?
3.Trebuie sa aflu eu informatiile despre situatia lui financiara (unde este angajat, venituri etc.)?
Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: monasc , utilizator 20:41, 13 Martie 2012
Care ar fi motivele pe care le pot invoca? Adica ideal ar fi ca atunci cand vreau sa-mi petrec un concediu impreuna cu fiica mea in strainatate sa nu trebuiasca sa solicit permisiunea tatalui ei ( pe care oricum nu am primit-o pana acum de la despartire), iar pentru acest lucru am nevoie ca minorul sa-mi fie , legal incredintat mie. In plus, pana in acest moment, nu si-a ajutat fiica financiar sau intr-un alt mod, dupa despartirea noastra.
Deci, va trebui sa cereti prin instanta stabilirea domiciliului fetei la Dvs., sa cereti exercitarea autoritatii parintesti unice, in acest sens va sfatuiesc sa convingeti tatal fetitei sa ceara si el, in intampinarea pe care o va depune, ca autoritatea parinteasca sa fie exercitata doar de Dvs.(ii explicati ca in acest fel va fi scutit de umblatura, bani cheltuiti cu notarii pentru procuri, ca nu-l veti deranja cu telefoane, etc. , pana cand e inca foarte ocupat cu noua dragoste si va fi fericit sa scape de Dvs. si copil)

Exercitarea autorităţii părinteşti

Art. 506

Învoiala părinţilor

Cu încuviinţarea instanţei de tutelă părinţii se pot înţelege cu privire la exercitarea autorităţii părinteşti sau cu privire la luarea unei măsuri de protecţie a copilului, dacă este respectat interesul superior al acestuia. Ascultarea copilului este obligatorie, dispoziţiile art. 264 fiind aplicabile.


Art. 398

Exercitarea autorităţii părinteşti de către un singur părinte

(1) Dacă există motive întemeiate, având în vedere interesul superior al copilului, instanţa hotărăşte ca autoritatea părintească să fie exercitată numai de către unul dintre părinţi.

(2) Celălalt părinte păstrează dreptul de a veghea asupra modului de creştere şi educare a copilului, precum şi dreptul de a consimţi la adopţia acestuia.


Motiv intemeiat poate fi chiar acceptul tatalui de a fi de acord cu autoritatea parinteasaca unica pentru Dvs. (poate spune ca urmeaza sa plece din tara, ca va fi mai greu sa fie prezent pentru semnaturi, etc.)
Ultima modificare: Marți, 13 Martie 2012
Martonze, utilizator
Va multumesc pentru lamuriri si solutii! Mult succes in continuare!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Autoritate parentala Denisasarbu Denisasarbu Buna seara, Am un copil de 5 luni, nerecunoscut de tata, cetatean danez care sta de zece ani in Romania. El m-a amenintat prin nenumarate mesaje ca daca ii ... (vezi toată discuția)
Suplinire consimtamant parinte lolo0112 lolo0112 Buna ziua. Pentru obtinerea unei hotarari judecatoresti care sa suplineasca acordul celuilalt parinte pentru iesirea temporara din tara a minorului, pe ... (vezi toată discuția)
Bună seara. as avea o întrebare. eu și fostul partener avem ... Gabriela332 Gabriela332 Bună seara. As avea o întrebare. Eu și fostul partener avem un copil de aproape 5 ani. De 3 ani de zile nu mai formam un cuplu. Între timp amândoi ne am ... (vezi toată discuția)