Buna seara,
Am un copil de 5 luni, nerecunoscut de tata, cetatean danez care sta de zece ani in Romania. El m-a amenintat prin nenumarate mesaje ca daca ii fac proces de paternitate copilul nu va parasi tara pana la 18 ani, pentru ca el nu imi va semna procura notariala din dorinta de a se razbuna pe mine pentru pastrarea sarcinii. I-am propus sa-si recunoasca fiica de bunavoie si sa semnam o intelegere prin care eu sa renunt la drepturile financiare cuvenite fetei, iar el sa-mi cedeze drepturile decizionale, eu obtinand practic autoritate unica, dar nu a fost de acord cu acest compromis.
Cat am fost gravida imi scria ca spera sa pierd sarcina, iar de cand s-a nascut copilul nu s-a interesat deloc de el. L-am sunat sa-i repet propunerea mea, dar mi-a spus iar ca pentru el copilul nu exista si m-a amenintat ca ne va face greutati daca decid sa-l actionez in instanta.
Am aflat de curand ca intentioneaza sa se mute in Suedia cu noua lui logodnica si vreau sa stiu daca pot cere autoritate unica pe motiv ca tatal are domiciliul in alta tara si relatiile cu copilul sunt inexistente. Altfel, ma tem ca isi va pune amenintarile in practica si va trebui sa cedez acestui santaj emotional si sa nu deschid proces de paternitate.
Buna ziua. In primul rand, in cazul in care stabiliti paternitatea, cel mai probabil veti obtine si autoritate parinteasca exclusiva, ceea ce inseamna ca nu veti avea nevoie de niciun fel de acord din partea lui pentru nimic. In al doilea rand, nu puteti renunta la pensia copilului intrucat este dreptul copilului si nu al dvs. Cel mult ati putea da o declaratie ca vi s-a platit o suma de bani in avans reprezentand pensia pe X ani.
Din punctul meu de vedere, domnul nu are cu ce sa va ameninte, dar incearca sa va sperie intrucat stabilirea paternitatii ii va crea obligatii financiare.
Incercati sa actionati in interesul copilului.
Buna seara,
1. Cat timp copilul nu este recunoscut si dumneavoastra nu intreprindeti nicio actiune impotriva tatalui nu exista posibilitatea de a va obliga sa tineti copilul doar in tara.
2. Daca se stabileste, pe cale judecatoreasca ca acea persoana este tatal (probabil si printr-o analiza ADN) atunci numele sau va fi trecut in certificatul de nastere al minorei, aceasta (la inceput prin dumneavoastra apoi singura) va avea dreptul sa solicite si sa obtina pensia de intretinere (este dreptul minorei la care nu se poate renunta)
3. Se va exercita, probabil, autoritatea parinteasca de ambii parinti.
4. Daca nu va da acea procura notariala pentru a iesi cu minora din tara atunci veti putea solicita prin instanta substituirea acelui consimtamant.
5. Va sfatuiesc sa il actionati in instanta pentru stabilirea paternitatii astfel incat minora sa aiba tata.
Santajul lui ordinar nu e motiv sa nu il actionati in judecata daca vreti asta.
Puteti obtine sa exercitati singura autoritatea parinteasca, dar nu va bazati pe asta, motivele trebuie sa fie intemeiate, temeiul fiind apreciat de instanta.
Chiar daca nu va va da acordul sa iesiti cu copilul din tara, puteti obtine o hotarare care sa suplineasca acordul lui, daca refuza din rea credinta sa vi-l dea.
In legatura cu pensia, e destul de greu de obtinut faptic in conditiile date, nu va incalzeste sa aveti pensie pe hartie. Plus cheltuielei de judecata care sunt mari si putin probabil sa le recuperati de la individ.
Desi e dreptul copilului sa aiba si tata, nu cred ca il ajuta sa aiba " tata" in certificat un individ ce va ramane un necunoscut care nu il doreste.
In timp, poate va casatoriti si copilul va avea intr-adevar un tata, poate fi adoptat.