avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 534 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... Dreptul a cere sesizare Curtii de Justitie a ...
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

Dreptul a cere sesizare Curtii de Justitie a Comunitatilor Europene.

Conform art. 234 din TCE (Tratatul privind instituirea comunitatii europene) versiune consolidata publicata in Buletinul Oficial al Uniunii Europene C115/164/2008:

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene este competentă să se pronunţe, cu titlu preliminar, cu privire la:
(a) interpretarea tratatelor;
(b) validitatea şi interpretarea actelor adoptate de instituţiile, organele, oficiile sau agențiile Uniunii;
În cazul în care o asemenea chestiune se invocă în faţa unei instanţe dintr-un stat membru, această instanţă poate, în cazul în care apreciază că o decizie în această privinţă îi este necesară pentru a pronunţa o hotărâre, să ceară Curţii să se pronunţe cu privire la această chestiune.
În cazul în care o asemenea chestiune se invocă într-o cauză pendinte în faţa unei instanţe naţionale ale cărei decizii nu sunt supuse vreunei căi de atac în dreptul intern, această instanţă este obligată să sesizeze Curtea.
În cazul în care o asemenea chestiune se invocă într-o cauză pendinte în faţa unei instanţe judecătoreşti naţionale privind o persoană supusă unei măsuri privative de libertate, Curtea hotărăşte în cel mai scurt termen.

Prin aceste prevederi se INSTITUIE OBLIGATIA INSTANTELOR DE RECURS sa sesizeze C.J.C.E. cu privire la interpretarea dreptului comunitar in raport cu legislatia nationala.
Astfel, orice justitiabil (spre exemplu intr-un dosar privind taxa auto), poate cerere instantei de recurs sa sesizeze C.J.C.E. in vederea unei hotarari preliminare prin care sa arate daca prevederile legii interne sunt in concordanta cu tratatul ori legislatia comunitara.

Ori daca un justitiabil apreciaza ca legea nationala contravine Cartei Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene acesta poate cere instantei de recurs sesizarea C.J.C.E., iar jurisdictia nationala este obligata sa faca trimitere la instanta europeana. Eventual refuz al instantei de a sesiza C.J.C.E. ar echivala cu incalcarea Tratatului privind Instituirea Comunitatii Europene de catre Statul Roman.

Pana la momentul de fata singura instanta nationala care a sesizat C.J.C.E. a fost Tribunalul Dambovita. Atasate documentele.

Documente atasate:
Cerere de sesizare formulata de Tribunalul Dambovita in cauza Jipa contra Romaniei - [ link extern ]
Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene - [ link extern ]
Nota de informare a C.S.M. privind sesizarea C.J.C.E. - [ link extern ]
Tratatul de Instituire a Comunitatii Europene (Consolidat) - [ link extern ]
Ultima modificare: Miercuri, 19 Noiembrie 2008
SoSlow, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:32, 11 Iunie 2009
Cerere de sesizare a C.J.C.E., in vederea pronuntari unei hotarari preliminare, adresate unei instante din Romania:

CERERE
solicităm instanței ca,
în baza art. 234 alin. 2 din Tratatul de Înfințare a Comunității Europene, să sesizeze C.J.C.E. pentru a primii răspuns la următoarele întrebări preliminare
privind:
1. Interpretarea art. 6 pgf. 1 din cadrul Convenției pentru apărarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului, ratificată conform art. 6 alin. 2 din cadrul Tratatului privind Uniunea Europeană;
2. Interpretarea art. 47 alin. 2 din Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene ,
3. Interpretarea prevederilor art. 20 din Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene;
Răspunsurile C.J.C.E. fiind imperativ necesare în cauza *********** vs. Ministerul Economiei și Finanțelor (dosar: ************2008 al Judecătoriei *******************)
1. Dispozițiile art. 6 pgf. 1 din Convenția pentru apărarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului ( ” Orice persoană are dreptul la judecarea în mod echitabil, în mod public și într-un termen rezonabil a cauzei sale, de către o instanță independentă și imparțială, instituită de lege, care va hotărâ fie asupra încălcării drepturilor și obligațiilor sale cu caracter civil, fie asupra temeiniciei oricărei acuzații în materie penală îndreptate împotriva sa. ” ) trebuie interpretate în sensul că punerea în executare a unei sentințe definitive și irevocabile a oricărei instanțe face parte integrantă din proces?
2. Articolul 47 alin. 2 din Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene ” Orice persoană are dreptul la un proces echitabil, public şi într-un termen rezonabil, în faţa unei instanţe judecătoreşti independente şi imparţiale, constituită în prealabil prin lege. ” trebuie interpretat în sensul că nu este în contradicție cu:
a) norme interne care obligă persoanele ce au creanțe bănești contra autorităților Statului Român, constatate prin hotărâri judecătorești definitive și irevocabile, să recurgă la executarea silită a acestor creanțe prin intermediul executorilor judecătorești subordonați puterii executive – Ministerul Justiției – (art. 2 teza 1 din O.G. 22/2002 modificată prin Legea 110/2007, art. 2; art. 4 din Legea 188/2000 republicată)?
b) [în situația în care răspunsul la întrebarea 2a) este afirmativ] norme interne conform cărora, ulterior începerii executării silite contra autorităților Statului Român, de către persoane ce au contra acestora creanțe constatate prin hotărâri judecătorești definitive și irevocabile, aceste autorități ale Statului Român beneficiază de un termen de grație (6 luni conform art. 2 din cadrul Legii 110/2007) în care executarea silită este sistată până când instituția sau autoritatea publică, ori statul român, alocă, sub rezerva propriei voințe, fonduri suficiente pentru realizarea integrală a creanței (art. 2 teza 2 din O.G. 22/2002 modificată prin Legea 110/2007)?
c) [în situația că răspunsurile la întrebările 2a) și 2b) sunt afirmative] norme interne care plasează persoanele ce au creanțe contra instituțiilor publice ale Statului Român, constatate prin hotărâri judecătorești definitive și irevocabile, în situația de a fi decăzuți din dreptul de a-și continua executarea silită (art. 389 Cod procedură civilă) ca urmare a împlinirii termenului de grație de 6 luni în care dreptul intern evocat la pgf. a) și b) le interzice continuarea executării silite?
3. Articolul 20 din Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene ” Toate persoanele sunt egale în faţa legii. ” trebuie interpretat în sensul că nu este în contradicție cu:
a) norme interne care statuează dreptul persoanelor juridice de drept public (inclusiv cele a administrației publice locale) de a executa silit, pe calea unei proceduri speciale, creanțele asupra oricărei persoane de drept privat, fară prealabilă notificare ori drept la un recurs efectiv, în timp ce creditorii persoane de drept privat care dețin creanțe împotriva persoanelor juridice de drept public autorități ale Statului Român, constatate prin hotărâri judecătorești definitive și irevocabile, sunt ținuți la un termen de grație de 6 luni în realizarea drepturilor patrimoniale (art. 136, art. 141, art. 142, art. 143 Cod Pr. Fiscală; art. 2 din cadrul Legii 110/2007; art. 6 alin. 3 din cadrul O.U.G. 146/2002 republicată)?
b) norme interne care, aplicate de autoritățile Statului Român – Ministerul Economiei și Finanțelor prin Direcția Generală a Finanțelor Publice Cluj, permit acestora să cenzureze o hotărâre judecătorească definitivă și irevocabilă în sensul executării silite numai a bunurilor cărora permit autoritățile Statului Român?
Buna ziua!
O mare nedumerire.
Am dat in judecata taxa de poluare, respectand pasii plangere prealabila, chemare in judecata si recurs!
La recurs chiar am crezut ca se admite recursul dar verificand pe portal am ramas surprins ca nu!
Ce se poate face mai departe?
Multumesc!
@ raswanpc
O solutie ar fi CEDO .... :)

@Soslow
1. Nu ne dorim sa postati mai multe mesaje consecutive in aceeasi discutie. Daca aveti mai multe lucruri de spus, puteti folosi functia de editare a mesajului anterior. Incalcarea regulamentului de postare se sanctioneaza in prima faza cu avertisment, care va fi public si se va posta de catre administrator / moderator in sectiunea de anunturi oficiale a forumului. Abaterile repetate pot duce la inchiderea contului (banare), temporara sau definitiva.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Probleme legate de executarea hotararii cedo andreigrigoriu andreigrigoriu Stimati forumisti, dar si stimati leguitori, In ceea ce priveste executarea unei hotarari CEDO in natura, prin parghia legala Revizuire dupa castig CEDO, va ... (vezi toată discuția)
Recuperarea drepturilor salariale de la fostul angajator ionitalaviniamarilena ionitalaviniamarilena In urma procesului avut cu fostii angajatori am primit decizia instantei: definitiva si irevocabila la data de 02 februarie 2010. La data de 29 iunie 2010 am ... (vezi toată discuția)
Prevedere legala - directiva europeana netranspusa in legislatia din romania. crispi crispi Buna ziua. Exista o prevedere legala care sa ma oblige sa folosesc ca baza intr-un document o directiva europeana care nu a fost transpusa in legislatia din ... (vezi toată discuția)