avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1167 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA vanzare garsoniera firma
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

vanzare garsoniera firma

Buna ziua.
O microintreprindere platitoare de tva doreste sa instraineze catre o persoana fizica o garsoniera achizitionata in 1996.Ce impozite si taxe trebuie sa plateasca si in ce procent?TVA-ul este 5%?La pretul de vanzare al garsonierei se aplica impozit 3%?
Multumesc anticipat pentru ajutor.
Cel mai recent răspuns: Cornelia Tulpan , Contabil 14:21, 14 Martie 2012
Daca garsoniera este achizitionata in 1996, este considerata constructie veche si se poate vinde si fara TVA.

Dar, trebuie avut in vedere daca este necesara ajustarea TVA.

1 - Daca achizitia s-a facut cu TVA, perioada de ajustare pentru constructiile achizitionate/construite inainte de data aderarii este de 5 ani, deci nu mai e cazul.

2 - Daca s-a facut o modernizare inainte de data aderarii care nu depaseste 20% din valoarea garsonierii, ajustarea se face pe o perioada de 5 ani. Nici in acest caz nu mai este cazul ajustarii.

3 - Daca modernizările sau transformările au fost începute înainte de data aderării şi finalizate după data aderării sau începute şi finalizate după data aderării si depăşesc 20% din valoarea bunului imobil sau a unei părţi a acestuia după transformare sau modernizare, perioada de ajustare este de 20 de ani.

TVA de 5% se aplica in anumite conditii si doar constructiilor noi, conform Cod fiscal art. 140, alin. (2^1).

Impozitul aferent este impozitul de 3% pe venitul realizat, daca societatea este platitoare de impozit pe venitul microintreprinderilor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calculez prorata florentyna florentyna in februarie 208 am vandut cladiri si terenuri din patrimoniu. in aceste cladiri si pe ac terenur imi desfasuram unul din obiectele mele de ... (vezi toată discuția)
Vanzare cladire tampau gabriela tampau gabriela SC are o cladire sediu birouri din 1996 .Ea a fost modificata , marita ca suprafata, etc. Ultima reevaluare a fost facuta in octombrie 2013 .Patronul vrea sa o ... (vezi toată discuția)
Deductibilitatea tva ionut moldoveanu ionut moldoveanu Buna ziua, va rog sa ma ajutati si pe mine intr-o problema mai mult fiscala decat juridica. O societate platitoare de tva care are in gestiune mai multe ... (vezi toată discuția)