avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 816 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... nu stim cum sa procedam
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

nu stim cum sa procedam



Buna ziua,as vrea sa va expun problema noastra in speranta ca ne puteti ajuta sau indruma macar

Fratele a murit intr un accident de circulatie,in urma caruia a ramas familia indurerata(parintii si fratii) si o fetita dintr o relatie anterioara
In urma procesului s a castigat o suma de bani pt fata si acum nu stim cum sa facem ca sa fie in folosul numai al fetii(mentionez ca a fost o relatie trecatoare,nu casatorie,ea mai avand 3 copii cu barbati diferiti si traieste in conditii mizerabile,educatie,alimentatie si restul ff precare)
Am vrea sa i cumparam o casa sa locuiasca cu mama si fratii ei dar sa fie pe numele ei si cu o clauza ceva de ca i ai ei si ii poate da afara cand ea impilneste varsta de ... sau se marita)
Restul de bani am vrea s ai punem in banca da nu se poate numai pe numele minorului,asa ca poate un cont cu doi titulari ,mama si unul dintre fratii tataului decedat,ca mama sa nu dispuna de banii fetii)
Va rog sa ne ajutati cu ce acte trebuie facute sau macar cu niste indicatii(si in cazul ca d vastra ati putea face actele,ce tarife aveti)

ESTE FFFF IMPORTANTca mama sa nu aiba nici un drept la ce i al fetii pt ca nu merita,nu munceste ,traieste din alocatii,acum concubinul care il are a lasat locul de munca ca cica nu se merita ca au de primit bani

Si daca ,in cel mai rau caz se poate ameninta ca i se ia fata ,pt ca nu are conditii optime pt educatie,crestere,sanatate(suntem disperati)


Cel mai recent răspuns: matar , utilizator 09:32, 16 Martie 2012
dacă mama este nedemnă să-și crească copiii nu i se poate lua doar fata în cauză ci i se vor luat toți copiii.
acum vă întreb dacă fata despre care vorbiți este copilul natural atât al defunctului cât și al mamei despre care spuneți că n-ar trebui să dispună de banii primiți drept daune în urma accidentului (pentru că n-am înțeles bine)
da ,este fata naturala a celor doi ,fata poarta numele tatalui
Va multumesc
Ultima modificare: Miercuri, 14 Martie 2012
dana797, utilizator
In primul rand, pentru a se putea achizitiona acel imobil , din banii dobanditi cu titlu de mostenire, trebuie sa va adresati instantei tutelare, pentru a se incuviinta folosirea acelor bani in scopul achizitionarii imobilului si pentru a se aprecia oportunitatea acestei achizitii, care ar trebui sa fie in interesul minorei.Altfel, cata vreme minora locuieste cu mama ei, s-ar putea sa se considere ca acea suma de bani ar trebui depusa intr-un cont , pe numele minorei, desigur, pentru ca ea sa-i poate folosi dupa majorat.
De asemenea , in vederea acestei operatiuni fetita trebuie sa aiba desemenat un tutore ( ar putea fi si mama ei) . De principiu, doar ocrotitorul legal sau tutorele desemnat va putea dispune de acel bun, insa nu fara incuviintarea instantei de tutela .Nici eventualele sume de bani extrase din contul fetitei nu vor putea fi folosite fara o justificare temeinica si fara a se face dovada ca au fost utilizati in interesul minorei.
Deci eu cred ca , dupa ce veti obtine toate aprobarile necesare , va trebui sa discutati cu un notar care sa va indrume intocmai despre modul in care sa se incheie contractul si care ar trebui sa fie clauzele incluse in contract, pentru ca bunul minorei sa fie cat mai bine protejat pana la majoratul acesteia.
Ultima modificare: Miercuri, 14 Martie 2012
Ana Cristina Margu Birou de mediator , Mediator
Va multumesc mult deci avem nevoie de un notar pt a intocmi actul de vanzare .cumparare(in acel act se poate pune mai multe clauze,gen ca la varsta de 30 isi poate da afara din casa mama sau ce stiu eu,sotul cu care se va marita nu are nici un drept asupra locuintei.Referitor la contul in banca ,nu se poate deschide numai pe numele fetii,deci va aparrea tutorele ,acest tutore cine il desemnaza si daca trebuie sa fie neaparat mama sau poate fi alcineva
Spuneati ca dupa ce obtinem toapte aprobarile legale,despre ce aprobari vorbiti,daca ati putrea fi mai explicita,va s fi ffff recunoscatoare,desi va sunt deja pt lamuririle pe care le a ti adus.
Si ultima chestiune,presupun ca trebuie sa fie un notar oricare sau cautat pe o anume ramura
Va multumesc inca o data pt raspuns
Din punctul meu de vedere ar fi recomandabil sa fie numit un alt tutore, daca spuneti ca mama fetitei este asa cum este.
Notarul va avea rolul de a incheia actul de vanzare cumparare si a-l autentifica, insa totodata va va infroma si cu privire la clauzele care pot fi incluse in act, fiindca nu pot fi trecute orice fel de clauze ( de pilda ca la un moment dat sa-si evacueze mama din imobil), aceasta pentru ca fetita, dupa majorat , va decide singura asupra actiunilor ei si nu-i pot fi ingradite drepturile .Iar achizitionarea imobilului se face din banii primiti drept mostenire, deci nu i se doneaza bani pentru ca donatorul sa-i poata impune niste sarcini.
Notarul poate fi orice notar, desigur, ei nu sunt pe anumite domenii.
Aprobarile se obtin de la instanta de tutela, anterior autoritatea tutelara era institutia care dadea aceste aprobari, nu am idee ce rol mai au acestia actualmente, insa, pentru informare, va puteti adresa si lor .Cand spun aprobari , ma refer la obtinerea aprobarii chetuirii sumei de bani obtinuta de fetita cu titlu de mostenire, in scopul achizitionarii unui imobil.
Tutorele ar trebui sa fie desemnat tot de instanta de tutela( care functioneaza in cadrul judecatoriei) .
Da, tutorele poate avea acces la sumele de bani din cont( daca vor mai ramane dupa cumpararea imobilului), insa va trebui sa justitife orice cheltuieli facute .Deci treaba asta va fi sub control, oricum.

Alte discuții în legătură

Este urgent,va rog- protectie copil orfan dana797 dana797 Buna ziua,as vrea sa va expun problema noastra in speranta ca ne puteti ajuta sau indruma macar Fratele a murit intr un accident de circulatie,in urma ... (vezi toată discuția)
Tutorele poate imputenici?? daniel2307 daniel2307 Buna ziua,am si eu o nelamurire si a vrea sa ma ajute cineva.Fratele meu a murit intr un accident anul acesta:nu era casatorit dar are o fetita dintr o relatie ... (vezi toată discuția)
Vanzarea bunului unui minor. conditii waselea waselea buna ziua. ma intereseaza daca un bun(imobil+teren) aflate pe numele unui minor cu varsta de 7 ani, ( teren cumparat pe numele minorului si casa construita ... (vezi toată discuția)