avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 924 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... antecontract de vanzare cumparare avand trei parti ...
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

antecontract de vanzare cumparare avand trei parti Promitent vanzator, promitent cumparator si Banca

Am incheiat un antecontract (in fata notarului public) pentru a cumpara un imobil cu un constructor am achitat avansul si diferenta urma sa o primesc de la Banca XYZ, care a semnat si ea antecontractul. In luna aprilie am depus documenatia la banca, in fiecare luna ei ma asigurau ca sunt eligibil pentru obtinerea creditului. Am apelat la repsectiva banca la recomandarea constructorului, care si el la rindul sau este/era finanat de aceasta banca. Acum m-au anuntat verbal cu nu mai pot sa mi acorde acest credit in respectivele conditii (garantand cu imobilul in discutie) si ca s-ar putea sa-mi acorde creditul daca aduc in garantie alt imobil. Consider ca este incorect din partea bancii sa ma tina 7 luni amagindu-ma ca-mi acorda creditul (cind puteam sa-mi depun dosarul si la alta banca) Ce as putea face? Multumesc.
Am restudiat cu atentie antecontractul de vinzare cumparare si am constatat urmatoarele:
1.Banca are calitate de cesionar,celelalte parti fiind promitent vanzator respectiv promitent -cumparator.
2.Singurul pasaj unde banca "se obliga la ceva" este :"sumele provenind din transe de credit acordate de catre banca clientilor sai persoane fizice, acolo unde este cazul, se vor transfera automat in contul colector cu cod IBANXXX deschis pe numele promitentului-vinzator la Banca XYZ".
Sunt de acord cu dna. Diana Persa ca banca nu s-a angajat ferm dar mi s-a promis verbal , in urma studierii dosarului pe care l-am depus ca sunt eligibil si mi se va acorda creditul. Banca respectiva mi-a fost recomandata de constructor vanzatorul promitent care , probabil, are si el finantare de la aceasta banca. Toata lumera din jurul meu colegi, prieteni , familia stia ca o sa obtin respectivul credit, iar de la banca saptaminal mi se spunea ca totul este o.k. . Astea nu sunt angajari ferme din partea bancii?
3.Atat promitentul-vinzator cit si cumparatourl vanzator au cesionat in favoarea bancii toate drepturile de creanta rezultate din antecontract .
4.
Imi pare sincer rau pentru incurcatura in care sunteti pus, dar din ceea ce ati scris in ultimul mesaj, considera ca situatia este urmatoarea:
Constructorul promitent-vanzator are un credit la banca respectiva, garantat sau nu cu terenul+constructia din care face parte apartamentul promis la vanzare dvs.
Dvs ati incheiat o promisiune de V-C cu constructorul, cu termenii obisnuiti ai unei promisiuni- ca veti cumpara la data X imobilul, la pretul Y, si ca promitentul-vanzator vi-l va vinde.
Bancii, in calitate de creditor al constructorului, i s-au cedat de catre constructor creantele rezultate din vanzarea imobilului.
Banca, in calitate de potential creditor, s-a obligat ca sumele acordate ca si credit PF care vor cumpara imobile de la acest constructor sa fie virate in contul colector al constructorului promitent vanzator. Si din acel cont colector, banca va avea din nou acces la bani, daca sa zicem constructorul nu-si achita ratele la credit, in temeiul contractului de cesiune.

Din pacate, vorbele nu sunt angajamente ferme, angajament ferm este o oferta clara scrisa cu termen de valabilitate si conditii certe de creditare, ori dvs nu aveti asa ceva.
Daca doriti neaparat sa cumparati imobilul respectiv, sfatul meu este sa apelati la un broker de credite, impreuna cu care sa gasiti banca potrivita sa va crediteze. Cu certitudine bancile continua sa dea credite, indiferent de raspunsul unei banci X fata de un client Y. Si deja sunt peste 40 de banci pe piata, un ajutor specializat o sa va ajute s-o gasiti pe cea potrivita;)

Referitor la cumpararea acelui imobil, daca avansul platit este mic, poate ar fi mai bine sa va mai ganditi inca o data daca aceea este achizitia pe care doriti sa o faceti sau nu, pentru ca dupa cum se vede, ofertele sunt tot mai atractive, dezvoltatorii ofera fel de fel de reduceri s.a.m.d. Poate pretul de acum este mai mic decat pretul de acum 7 luni minus avansul platit. In tot raul e un bine!:)
avoc71 a scris:

Alin Popescu a scris:

avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:

Si eu opinez tot in sensul in care au facut-o colegii de mai sus.
Adresati-va unui avocat sa anlizeze contractul si sa stiti cu siguranta care este situatia juridica.
Trebuie analizate toate clauzele contractuale.

avocat Claudiu Lascoschi

@avocat_lascoschi@yahoo.com: Am o mica observatie. E de la sine inteles ca omul o sa apeleze la un avocat si sunt sanse destul de mari sa apeleze la unul dintre cei care ii dau sfaturi bune aici. In acest context, faptul ca il tot invitati sa mearga la avocat (invitatie pe care am vazut-o repetata de mai multe ori in mesajele dvs de raspuns in forum) e putin cam fortat. Nu?

Categoric ca e asa, vazand si numele de utilizator, nu-i asa? Simplu.

Avoc 71, nu am inteleles. Ce e asa simplu?
Deranjeaza pe cineva ca ma semnez si nu stau anonim ? Adica sa imi zic XYZ?

avocat Claudiu Lascoschi
Ultima modificare: Vineri, 21 Noiembrie 2008
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot sa imi recuperez avansul ? ContSters59282 ContSters59282 ANTECONTRACT DE VANZARE CUMPARARE Intervenit intre subscrisii : I. \"XYZ\" domiciliat in ..... , si sotia \"XYZ\" cu acelasi ... (vezi toată discuția)
Credit ipotecar banca emil_s emil_s Buna, As avea nevoie de cateva sfaturi pentru a sti in continuare ce am de facut. In scumpa noastra tara s a ajuns sa ai nevoie de avocat sau sa angajezi ... (vezi toată discuția)
Urgent cesiune de creanta intre dezvoltator si banca cris 40 cris 40 Buna ziua, Am urmatoarea problema : -am incheiat un anecontract de vinzare cumparare ptr un apt cu un dezv.imobilar,ptr care am platit 25 % ... (vezi toată discuția)