avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 445 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Solutionare dosar accident auto
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Solutionare dosar accident auto

Buna ziua,
Un apropiat deplasindu-se cu un scuter, in localitate,a suferit in august 2011 un accident rutier in care este victima,fiind acrosat de catre o dacie papuc. Soferul papucului l-a acrosat si s-a rasturnat in afara partii carosabile. Urmele de frinare la papuc masurind peste 21 m. Scuteristul a suferit o fractura de gamba, avind tratament medical de 45-50 zile. Pina la venirea politiei si a salvarii, soferul papucului impreuna cu citiva oameni au intors masina pe roti.Nici unui dintre conducatori nu a consumat alcool. Scuteristul avea casca, cursuri, 2 ani de experienta, asigurare RCA.
Din declaratii : scuteristul a incetinit, a semnalizat stinga , s-a asigurat si a virat pe un drum lateral neasfaltat; soferul papucului sustine ca a fost luat prin surprindere de manevra scuteristului si a incercat sa-l evite, iesind pe acostament unde s-a rasturnat. Scuteristul in declaratia la politie a spus ca este de acord cu inceperea urmaririi penale si a depus plingere la Parchet.
acum incep intrebarile mele :
1) repunerea pe roti a papucului nu reprezinta modificarea locului accidentului ?
2)politistul care a condus cercetarile nu a suspendat permisul soferului pe motiv ca in opinia lui acesta nu a gresit ( nu inseamna ante-pronuntare, in lipsa rezultatelor expertizei tehnice si a dinamicii accidentului) ?
3)cit timp poate trece pina la primirea raspunsului expertilor privind dinamica accidentului, deoarece in motivatia Politiei, nu trimit dosarul la Parchet caci lipseste rezultatul expertizei ?
4) cum se poate impulsiona solutionarea dosarului ? ( eventual se poate face plingere impotriva politistului care ar trebui sa solutioneze cazul , deoarece nu a respectat procedura suspendarii permisului soferului de pe papuc si a ante-pronuntarii ?
Cel mai recent răspuns: radu_iasi , utilizator 21:09, 14 Martie 2012
1.nu, este permisa ptr ca uneori se salveaza vieti omenesti. credeti ca smurdul lucreaza chirurgical?
2.era obligat sa o faca, fiind un accident cu victime;
3.nu exista un termen, depinde de cite expertize sunt de facut, de complexitatea lor, etc. pot trece si 1-2 ani sau doar citeva luni;
4.se pot face memorii la seful Ijp de care apartine sau la procurorul de caz.
din ce ati scris se pare ca nu exista decat posibilitatea de a adresa memorii catre seful ipj.
pana la urma nici politistul care instrumenteaza cauza nu are vina ca un expert nu ii trimite expertiza.
corect :)
referitor la mutarea ( repunerea pe roti a papucului ) este legala daca exista victime incarcerate sau pericol de incendiu, explozie etc . soferul papucului nu a capatat nici o zgirietura si din aceasta cauza consider ca politistul a procedat incorect si in aceasta situatie.

tin sa precizez ca scuteristul a fost doar atins de papuc ( si ca urmare a loviturii s-a ales cu piciorul fracturat ) s-a dezechilibrat ( evident ) si a cazut in afara acostamentului, la o buna distanta de papucul rasturnat. NU au fost victime sau raniti IN sau prinse SUB papuc.

4. se poate eventual solicita in memoriu catre comandantul politiei rutiere schimbarea politistului care instrumenteaza cazul, pe motiv de incalcare a prevederilor codului rutier ?




[Mesaj editat - pct. 1.3 din regulament]
Ultima modificare: Vineri, 16 Martie 2012
Gabriela Pintea, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident cu vatamare Mihai veres Mihai veres In cazul unui accident cu vatamare corporala din culpa cu spitalizare peste 90 de zile (o batrana de 80 de ani cazuta la coborare si acrosata usor) s-a dispus ... (vezi toată discuția)
Retinere permis pentru ce?.... alexiesilviu alexiesilviu buna ziua ma numesc alexie silviu sunt sofer pe un microbuz scolar,in data de 03.03.2016 in timpul cind duceam copiii acasa la ora 12 o persoana pe un scuter ... (vezi toată discuția)
Accident rutier pe trecere de pietoni Beatrice77sb Beatrice77sb Bu na ziua, in data02/08/2017 pe o trecere de pietoni, bunica mea, in etate de 85 de ani, in timp ce traversa regulamentar pe trecerea de pietoni a fost ... (vezi toată discuția)