avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 916 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... contract de intretinere
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

contract de intretinere

buna!
va rog sa ma ajutati si pe mine cu un sfat legat de un contract de intretinere.
contractul a fost incheiat in anul 1983 si prin el s-au instrainat constructiile iar in contract scrie" terenul aferent constructiilor ce instrainam in suprafata de 250 mp trece in proprietetea statului prin efectul art.30 din legea 58/1974"
au fost 2 persoane (sot si sotie) cei care instraineaza iar dobanditoare este fiica acestora care sufera de un handicap de gradul 1. instrainatorii si-au rezervat dr de uzufruct.
in prezent sotia instrainatoare traieste. pana la decesul ei dobanditoarea nu are dreptul de proprietate? are numai posesia?
ce dobandeste ea in prezent numai constructiile sau si terenul aferent?
problema mea este de fapt urmatoarea: doresc sa fac act de intretinere prin care dobanditoarea de mai sus sa fie instrainator iar eu dobanditor?
pot sa il fac acum? sau trebuie sa astept sa devina proprietar?
pot face actul numai cu referire la constructii sau si pe teren?
va rog mult sa imi dati un raspuns cat mai repede!
multumesc!
Cel mai recent răspuns: ghimicim , utilizator 11:05, 21 Noiembrie 2008
Întreţinătoarea a dobîndit nuda proprietate asupra construcţiei. La moartea întreţinutei, se stinge uzufructul acesteia iar nudul proprietar (întreţinătoarea) devine proprietar deplin.

Pentru teren se poate adresa prefecturii, care îi va restitui în proprietate terenul aferent construcţiei, dacă şi cît mai este disponibil.

Actuala întreţinătoare poate încheia cu dumneavoastră un contract de întreţinere, dar vă poate transmite numai nuda proprietate în schimbul obligaţiei de întreţinere. Uzufructul rămîne asupra actualei întreţinute pînă la decesul ei.

Liviu S.Bordaş
terenurile trecute in proprietatea statului in baza legii 58/74 revin in proprietatea dobanditorilor imobilului (in cazul de fata intretinatorii din contractul de intretinere) in baza dispozitiilor legii 18.
trebuie doar sa faca cerere de reconstituire a dreptului de proprietate, insotita de documentele doveditoare, la primarie/prefectura. Prefectura va emite titlu de proprietate pentru acest teren ce a intrat la acel moment in proprietatea statului.
Dupa ce se va atesta dreptul de propprietate asupra terenului, proprietarul , in mod evident va dispune dupa cum va crede de cuviinta de acesta.
Succes.
multumesc mult de raspuns!
cand voi incheia contractul va fi necesar sa facem o expertiza sau sunt suficiente titlurile de proprietate pt incheierea lui?
trebuie incheiat in fata unui notar?
pot afla de la primarie dc s-a emis titlu de proprietate?
s-ar putea ca doamna cu care dorim sa incheiem contractul sa nu stiedaca s-a eliberat titlu de proprietate sau nu.
dc a fost eliberat si nu il gaseste nu putem obtine o copie de la primarie?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de intretinere roxikira roxikira Bunica mea a facut urmatorul contract de intretinere cu unchiul meu si respectiv sotia acestuia.Bunica are o casa si trei copii.Contractul suna in felul ... (vezi toată discuția)
Uzulfruct viager nenea toto nenea toto Nepotul nu vrea sa-i las mostenire o parte din imobilul in care locuieste, pe care eu l-am dobandit cu fratele meu, prin mostenire de la mama noastra ,el vrea ... (vezi toată discuția)
Uzufruct viager elgrecos elgrecos sotia mea a cumparat casa bunicilor ei achitata de tatal acesteia cu titlu de donatie pentru sotie - nuda proprietate iar parintii uzufructul viager asupra ... (vezi toată discuția)