avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 451 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... prostia omeneasca intro firma
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

prostia omeneasca intro firma

AM SCRIS ACUM CATEVA SAPTAMANI DESPRE CUM SE FACE O CERERE DE DEMISIE CU CONCEDIU COMPENSAT.DUPA 3 SAPTAMANI MA SUNA FIRMA RESPECTIVA SI-MI SPUNE CA CEREREA NU E BUNA PT CA ARTICOLUL 79 LEGEA 53/2003 NU EXISTA SI CA CEI DE LA I.T.M. NU INREGISTREAZA CEREREA.OARE NU AM SCRIS EU BINE SI ACEASTA LEGE NU EXISTA? SAU PROSTIA E MULTA#-o
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:45, 20 Noiembrie 2008
Codul Muncii aprobat prin Legea nr.53 din 24.01.2003, publicat in M. Of. nr.72 din 5 februarie 2003, a fost modificat prin Ordonanta de urgenta nr.65 din 05.07.2005 si s-au mai facut cateva modificari de curand.
Trebuia sa precizati mai simplu art.79 din Codul Muncii cu ultimele modificari.
Este o cerere de demisie iar in subsidiar am inteles ca solicitati concediul de odihna (neefectuat) compensat, banuiesc ca in bani!
Cine stie ce au inteles cei de la ITM!
Cred ca au dreptate cei de la ITM, intrucat articolul 79 din Codul Muncii are mai multe alineate ....
1. art.79 alin.1 C.mun. - demisie cu preaviz
2. art.79 alin.7 C.mun. - demisie fara preaviz
3. art.79 alin.8 C.mun. - demisie fara preaviz.
;)
Demisia e un act unilateral de voinţă. A face o "cerere de demisie" nu are sens. Cererile sunt documente supuse aprobării făcute de cel căruia îi sunt adresate, în vreme ce un act unilateral precum demisia e doar o notificare scrisă privind intenţia de a înceta contractul. Demisia nu e supusă aprobării. Fie că e de acord, fie că nu, angajatorul nu are cum să se opună legal încetării contractului (la expirarea termenului de preaviz, dacă e cazul).

Mai mult, demisia nu are cerinţe de fond - trebuie să fie scrisă, să facă explicită intenţia salariatului de a înceta contractul de muncă şi să fie comunicată angajatorului (v. art. 79). Atât! Nu este necesar să fie menţionat vreun temei legal sau vreo motivaţie (implicit, ITM nu poate refuza înregistrarea pentru astfel de motive). Compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat (v. art. 141 din Codul muncii) este permisă numai la încetarea contractului înainte de efectuarea completă a concediului anual cuvenit. Legea nu e prea explicită: acest drept funcţionează automat sau e nevoie de o cerere expresă a salariatului? În practică, pentru că salariaţii nu-şi cunosc drepturile, la demisie nu primesc compensarea zilelor de concediu de odihnă neefectuat pentru că nici nu o solicită. Nimeni (indiciu: ITM) nu protestează. De aceea, probabil, ar fi recomandat ca în actul de demisie să fie şi o menţiune de tipul "(...) totodată, solicit compensarea în bani a zilelor de concediu de odihnă cuvenite şi rămase neefectuate la încetarea contractului, în conformitate cu legea". Atât e suficient. Nu trebuie indicat neapărat şi articolul din lege.
EU AM INTELES CUM STA TREABA,DAR PARTEA PROASTA E CA CEI DE LA FIRMA UNDE AM LUCRAT M-AU SUNAT IERI SI MI-AU SPUS CA TREBUIE SA REFAC CEREREA DE DEMISIE INTRUCAT ART. 79 NU EXISTA SI CEI DE LA ITM NU O INREGISTREAZA CA INCETRE A CONTRACTULUI DE MUNCA. DE CE?
X-(
1. Notificarea de demisie nu se duce la ITM. Cred ca angajatorul dvs. va induce in eroare.
2. Eu nu astept sa faca salariatul cerere pentru compensarea in bani a CO. Pe statul de plata din ultima luna a sa la locul de munca ii dau si banii cuveniti pe CO neefectuat.
3. Pentru a va lamuri persona, va redau din Codul muncii (Legea 53/2003), articolul care face obiectul discutiei noastre:
Demisia
Art. 79. - (1) Prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.
(2) Refuzul angajatorului de a inregistra demisia da dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de proba.
(3) Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.
(4) Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 15 zile calendaristice pentru salariatii cu functii de executie, respectiv de 30 de zile calendaristice pentru salariatii care ocupa functii de conducere.
(5) Pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele.
(6) In situatia in care in perioada de preaviz contractul individual de munca este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzator.
(7) Contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.
(8) Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.

Alte discuții în legătură

Demisie bilibokzsuzsa bilibokzsuzsa Buna ziua, vreau sa demisionez de la firma la care lucrez din luna mai anul curent. Inca nu am avut nici o zi de concediu. Intrebarea mea este, ca daca trebuie ... (vezi toată discuția)
Demisie auramitrea auramitrea buna ziua, cu ce art treb sa ti dai demisia daca in perioada preavizului vreau sa mi iau concediu de odihna?pt ca pe acest an nu mi am luat concediu.ca ... (vezi toată discuția)
Este posibil??!??! georgika georgika Vreau sa plec de la firma unde lucrez...intre timp eu am depus CV pt un alt job, vreau sa stiu in momentul in care o sa fiu chemata la celalalt job (God help ... (vezi toată discuția)