avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 379 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Neachitarea cheltuielilor de utilitati de catre ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Neachitarea cheltuielilor de utilitati de catre vanzator, pentru perioada anterioara transferului de proprietate...

Buna ziua,

Am cumparat un apartament in luna octombrie 2011. Contractul de vanzare-cumparare a fost facut pe 13 octombrie, iar tranferul banilor in contul vanzatorului am facut-o pe 25 octombrie.
As dori sa stiu in primul rand, care din cele doua date este, din punct de vedere legal, data la care se considera ca s-a facut transferul de proprietate?

Pun aceasta intrebare, pentru ca vanzatorul refuza sa achite plata cheltuielilor pentru luna octombrie. Cum se procedeaza in mod legal in astfel de cazuri? E obligat vanzatorul sa achite cheltuielile doar partial, doar pe 2 sau 3 saptamani - perioada in care apartamentul era in proprietatea lui? Pot eu sa il oblig, in mod legal, prin timitere in judecata eventual, sa achite aceste cheltuieli?

Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Rainmann , utilizator 15:36, 16 Martie 2012
Data transferului de proprietate este 13 octombrie, data contractului.

Deoarece partea dv. de proprietate din luna octombrie este mai mare de 15 zile, plata pentru cotele lunii octombrie va revine dv.
Imi indicati va rog si legea/art. unde se mentioneaza acest aspect?

Din ce am mai cautat pe internet, am inteles ca trebuie achitate cotele aferente unei luni, daca in apartament s-a locuit mai mult de 15 zile consecutive pe luna. Insa in cazul meu, eu
am inceput sa locuiesc in apartament doar de la 1 decembrie. Si presedintele asociatiei de proprietari stie acest lucru, doar ca din cauza unor diferende, nu va recunoaste acest lucru. Daca nu am depus la momentul respectiv cerere pentru scutirea de cheltuieli pe acea 1 luna si jumatate cat nu am locuit in apartament, nu mai pot sa fac nimic acum in acest sens?

Ultima modificare: Joi, 15 Martie 2012
Rainmann, utilizator
Nu are relevanta data la care ati inceput sa locuiti efectiv in apartament
Sunt situatii in care se achizitioneaza proprietati,in care se locueste sezonier/
provizoriu,dar pentru care proprietarii achita lunar obligatiile catre asociatia de proprietari
Vanzatorul a avut obligatia sa achite cotele individuale aferente perioadei cat a domiciliat in apartament,eventual si cotele aferente costurilor de intretinere care urmau sa se calculeze ulterior
Dvs va revine obligatia achitarii obligatiilor de intretinere de la data consemnata in contractul de vanzare cumparare apartament
Daca mie imi revine obligatia achitarii cheltuielilor de intretinere de la data de 13 octombrie - data consemnata in contractul de vanzare-cumparare, problema era tocmai cum se imparte sarcina achitarii sumei aferente lunii octombrie intre mine si vanzator? Se calculeaza in mod proportional, sau? Doamna elga50 spunea mai sus ca daca am detinut imobilul pentru mai mult de 15 zile din luna, imi revine mie in intregime obligatia de a achita cotele lunii octombrie. Si doream o indicatie in privinta legii/articolului unde apare mentionat acest aspect.
In Legea 230/2007 si in HG 1588/2007 gasiti aceste termene de scutire sau trecere la plata pentru cei care lipsesc si respectiv, locuesc in apartament mai mult de 15 zile.
Aceste reglementari le gasiti aici pe forum.
Dar dumnaevoastra va puteati intelege cu fostul proprietar sa mai locuiasca inca o luna, doua sau noua si nu era nimic de nerezolvat. In momentul cand ati negociat pretul, ati stabilit data eliberarii, inventarul ce o sa vi-l predea (usi, calorifere, centrala termica, mobilier...), trebuia sa va intelegeti si asupra unei sume de bani pe care sa o retineti pana intrati efectiv in posesia apartamentului. Doar banii au fost in mana dumneavoastra. Si aveati mai multe motive sa retineti o garantie avand in vedere ca listele de plata la asociatie se afiseasa in decembrie pentru noiembrie, ca factura la energie electrica si gaz vine din doua in doua luni, ca poate a mai cheltuit cateva milioane cu telefonul fix ce era in apartament si asa mai departe.
Asadar painea si cutitul au fost in mana dumneavoastra si trebuia sa va luati masuri.

Alte discuții în legătură

Plata intretinere paculeabt paculeabt Am achizitionat un apartament la bloc pentru care am incheiat contractul de vanzare cumparare pe 20 iulie 2010. Intrebarea este cine plateste intretinerea pe ... (vezi toată discuția)
Neplata intretinerii ultimelor 2 luni inainte de vanzarea unei locuinte cand intretinerea nu este afisata. nickalai17 nickalai17 Buna ziua, Am cumparat un apartament in noiembrie anul trecut si am o problema cu asociatia de locatari. Cand am cumparat apartamentul fostului proprietar i ... (vezi toată discuția)
Restanta fostului proprietar - cine plateste? lordmrm lordmrm Va rog sa ma ajutati cu un raspuns! In luna nov07 am cumparat un ap. Am stabilit in contract ca termen de eliberare 15 dec 2007, cu mentiunea. in contractul ... (vezi toată discuția)