avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1871 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Neachitarea cheltuielilor de utilitati de catre ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Neachitarea cheltuielilor de utilitati de catre vanzator, pentru perioada anterioara transferului de proprietate...

Buna ziua,

Am cumparat un apartament in luna octombrie 2011. Contractul de vanzare-cumparare a fost facut pe 13 octombrie, iar tranferul banilor in contul vanzatorului am facut-o pe 25 octombrie.
As dori sa stiu in primul rand, care din cele doua date este, din punct de vedere legal, data la care se considera ca s-a facut transferul de proprietate?

Pun aceasta intrebare, pentru ca vanzatorul refuza sa achite plata cheltuielilor pentru luna octombrie. Cum se procedeaza in mod legal in astfel de cazuri? E obligat vanzatorul sa achite cheltuielile doar partial, doar pe 2 sau 3 saptamani - perioada in care apartamentul era in proprietatea lui? Pot eu sa il oblig, in mod legal, prin timitere in judecata eventual, sa achite aceste cheltuieli?

Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Rainmann , utilizator 15:36, 16 Martie 2012
Asociatia de proprietari, recte administratorul, repartizeaza cheltuielile pe apartament pe o luna intreaga. Pe el nu-l intereseaza cine, cum si cand au locuit diversi oameni in acel apartament. Impartirea proportionala intre locatarii aceluiasi apartament pe numar de zile o fac locatarii insisi intre ei, daca sunt oameni de inteles.

Administratorul ia act de cine este proprietarul apartamentlui si aplica legea, adica, asa cum v-am spus, locuind mai mult de 15 zile (celelalte dinainte putea sa nu fi locuit nimeni) vi se cer dv. la plata.

Administratorul nu trebuie sa stie cine lipseste sau cand se muta in apartament, ci trebuia sa ii scrieti o notificare prin care ii comunicati ca "....in apartamentul nr....nu locuieste nimeni in perioada 13 octombrie.....30 noiembrie" sau ceva de genul acesta.
Avand hartia, el trebuia sa nu va puna la plata gunoiului, curentului electric si a gazelor. Atat. In rest oricum achitati celelalte cheltuieli chiar daca nu ati locuit in apartament.

Retroactiv, am indoieli ca va va recalcula intretinerea. Ce ar putea sa faca, ar fi sa va considere 2 luni lipsa din apartament din momentul in care ati inceput sa locuiti acolo, asa....pentru compensare. Dar asta tine de bunavointa lui pentru ca, inca o data, nu este obligat sa recalculeze nimic daca nu a avut acea solicitare scrisa de scoatere de la intretinere.
Ultima modificare: Joi, 15 Martie 2012
elga50, moderator
Doamna elga50: Sa presupunem ca redactez o astfel de instiintare si o las in cutia postala a presedintelui asociatiei, sau ii trimit un mail. Daca acesta este de rea credinta (cum de fapt si este, in realitate), poate foarte simplu sa ignore solicitarea mea. Cum pot sa il oblig eu sa ia act de solicitarea mea si sa fiu scos de la cheltuielile mentionate de dv? Sau sa dovedesc ca am facut respectiva instiintare?

Domnule adriantot: Imobilul l-am cumparat de la dezvoltator, care, pentru imobilele nevandute achita lunar o cota X. Ei bine, cum tranferul de proprietate s-a facut in data de 13 ale lunii octombrie, in luna noiembrie s-a repartizat cota X pentru imobilul in a carui posesie am intrat. Cota pe care dezvolatorul refuza sa o plateasca. Bineinteles ca la momentul efectuarii tranzactiei, la notar, presedintele asociatiei a depus o adeverinta cum ca imobilul nu este trecut cu restante in evidenta asociatiei. Adeverinta care, acum vad, nu prea ma ajuta in cauza mea..
Da, acum parca s-a facut mai multa lumina.
Dumnaevoastra ati cumparat apartamentul iun data de 13 octombrie, asa cum spuneti, asta insemnanad ca atunci ati devenit proprietar de drept. Ca ati achitat apartamentul peste 12 zile, acela a fost poate termenul de plata stabilit in contract sau termenul la care banca a acordat imprumutul si-a virat banii vanzatorului..., sau se putea foarte bine sa beneficiati de la vanzator de un termen de gratie si sa achitati peste 6 luni... Asadar, in lipsa altor clauze prevazute in contractul de vanzare-cumparare, dumneavoastra sunteti proprietar din data de 13 octombrie. Cu sau fara adeverinta data de la asociatie, tot dumneavoastra va revine sarcina sa achitati cheltuielile de intretinere la asociatie pentru intreaga luna octombrie ca si pentru lunile urmatoare. De ce? Pai de pe 13 pana pe 31 octombrie sunt mai mult de 15 zile.
Adeverinta eliberata de asociatie pentru notar, a fost eliberata, cu siguranta inainte de 13 octombrie sau chiar in 13 octombrie. Ori la acea data este evident ca administratorul se refera la listele de plata, la eventualele cote de plata din lunile anterioare lunii octombrie pentru ca nu avea cum sa scrie pe adeverinta decat despre datorii, despre restante... Ori luna octombrie deabia era la inceput...
Ori dv spuneti in primul mesaj ca:
vanzatorul refuza sa achite plata cheltuielilor pentru luna octombrie


Este firesc sa nu plateasca pentru ca nu el a fost proprietar in luna octombrie, ci dumneavoastra. Ca el si-a incasat banii mai tarziu este in dezavantajul lui si in avantajul dumneavoastra. Ca dumneavoastra v-ati mutat in apartament peste o luna sau doua, timp in care l-ati pregatit, l-ati mobilat..., este optiunea dumneavoastra si nu mai este treaba celui care a vandut.
Rainmann a scris:

Sau sa dovedesc ca am facut respectiva instiintare?

Comunicati solicitarea prin corespondenta cu confirmare de primire

Deci nu sunt in cea mai fericita situatie, si nici nu pot sa ii oblig in nici un fel sa plateasca cotele pentru luna octombrie. Puteam insa sa le cer sa le plateasca, daca semnam contractul pe 17 octombrie, asa este?

Ceea ce tot nu imi este foarte clar este daca exista vreo reglementare strict in sensul prezentat de mine, de scutire 100% a cumparatorului de la plata cotelor pe luna in cursul careia se face transferul de proprietate? Pentru ca situatia prezentata de dumneavoastra - absenta mai mult de 15 zile din locuinta - se refera, din cate inteleg, doar la scutirea de la plata electricitatii, gunoiului si gazului pe luna respectiva (asa cum spunea doamna elga50).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata intretinere paculeabt paculeabt Am achizitionat un apartament la bloc pentru care am incheiat contractul de vanzare cumparare pe 20 iulie 2010. Intrebarea este cine plateste intretinerea pe ... (vezi toată discuția)
Neplata intretinerii ultimelor 2 luni inainte de vanzarea unei locuinte cand intretinerea nu este afisata. nickalai17 nickalai17 Buna ziua, Am cumparat un apartament in noiembrie anul trecut si am o problema cu asociatia de locatari. Cand am cumparat apartamentul fostului proprietar i ... (vezi toată discuția)
Restanta fostului proprietar - cine plateste? lordmrm lordmrm Va rog sa ma ajutati cu un raspuns! In luna nov07 am cumparat un ap. Am stabilit in contract ca termen de eliberare 15 dec 2007, cu mentiunea. in contractul ... (vezi toată discuția)