avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 695 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune si partaj succesoral
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune si partaj succesoral

este legal(posibil) ca eu sa ii dau jumatate din contravaloarea apartamentului surorii mele atata timp cat mama noastra este in viata?
se poate face asa ceva?
Cel mai recent răspuns: Ciobanu Vasile , Mediator 12:29, 17 Martie 2012
Nu am inteles daca va referiti la dreptul la mostenire sau la un drept pe care deja il are in acte in mod concret.
Daca e vorba de mostenire si persoana este viata nu se poate.
Art. 956. Cod Civil - Dacă prin lege nu se prevede altfel, sunt lovite de nulitate absolută actele juridice având ca obiect drepturi eventuale asupra unei moșteniri nedeschise încă, precum actele prin care se acceptă moștenirea sau se renunță la aceasta, înainte de deschiderea ei, ori actele prin care se înstrăinează sau se promite înstrăinarea unor drepturi care s-ar putea dobândi la deschiderea moștenirii.
Cred ca solutia poate fi asta: de buna intelegere impreuna cu sora si mama faceti act de vanzare cumparare in favoarea dumneavoastra, cu drept de uzucapiune viagera pentru mama, iar sora isi va primi partea de bani pe care sunteti dispusa sa i-o dati in compensarea dreptului actual si .. cota parte ce i se va cuveni in viitor din partea mamei. Astfel, actul de vanzare cumparare fiind incheiat, sora nu va putea in viitor sa mai conteste pretul. Oricum, lucrul asta trebuie intai stabilit in familie si apoi, odata acceptat de toti in principiu, trebuie discutat in detaliu cu un notar.
Asupra cotelor parti ce i se cuvin exista 2 posibilitati: negociati si va intelegeti de buna voie sau nu va intelegeti si asteptati ca dupa decesul mamei sa deschideti succesiunea si sa se hotarasca atunci cotele parti ce vi se cuvin fiecareia si ... tot restul de discutii si neintelegeri cum se poarta de obicei.
Ultima modificare: Sâmbătă, 17 Martie 2012
CrisB, utilizator
La data prezenta, mama dvs. detine 50 % din val. apartament, iar dvs si sora diferenta de 50 %, adica cate 25 % fiecare.
Daca sora doreste....este dreptul ei, dar nu poate beneficia.
Pentru iesire din indiviziune, se poate apela la un mediator sau daca esueaza...in justitie.
cristina.00 a scris:

dupa moartea tatalui s-a facut succesiunea, eu si ea avand un sfert din apt. Problema este ca ea este plecata din tara si vrea sa ma dea afara din casa, daca nu ii dau jumatate din apt. parte ce i s-ar cuveni dupa decesul mamei.

Nu va poate da afara din casa. Nici nu poate pretinde partea care-i va reveni dupa decesul mamei.

Tot ceea ce poate face este sa ceara partajul, iar in acest caz contravaloarea cotei pe care o are acum in proprietate va fi stabilita fie prin intelegere, fie in instanta.

Puteti fi obligati (dumneavoastra si mama) cel mult la plata contravalorii cotei ei actuale, in cazul unui partaj prin atribuirea bunului catre unul dintre coproprietari. Aveti cele mai mari sanse sa dobanditi in acest fel intreg apartamentul sau sa ramaneti in indiviziune doar cu mama.

Eu as sta linistit. Lasati-o sa ceara partajul, daca-i convine.

Alte discuții în legătură

Renuntarea la mostenire adriri adriri Buna ziua, as dori sa sa stiu daca o persoana semneaza la notar un act prin care renunta la mostenire (mama e decedata, doar tatal persoanei mai este in ... (vezi toată discuția)
Impartire mostenire mariaadelina mariaadelina buna seara,am deschis o succesiune dupa tata.eu sora si mama.sora nu renunta la mostenire an favoarea mea si a mamei .mostenirea se face pe un imobil cu trei ... (vezi toată discuția)
Dreptul la mostenire si despagubire sulta sulta Mama mea locuieste impreuna cu cumnata mea si cei doi copii ai ei, unul minor si unul major(ai cumnatei), fratele meu fiind decedat. Si tatal meu este decedat. ... (vezi toată discuția)