buna ziua, am cumparat un apartament,persoana de la care am cumparat a obtinut apartamentul prin testament, acuma asta de la care am cumparat eu este dat in judecata de o cunostiinta a batranei . batrana a facut 2 testamente primul prin 95, al 2 lea prin 2010. primul la facut unei cunostinte al 2 lea,fiind si ultimul in care scrie ca anuleaza testamentele ce sa u facut inainte, la un vecin,de al ei de la care am cumparat eu. persoana de la care am cumparat eu este data in judecata de cunostinta batranei, care are primul testament, aceasta are pretentii asupra apartamentului si asupra bunurilor care au fost in el ca ei zic ca ar fi investit bani in renovarea lui. deci eu am cumparat prin notar anul trecut cu acte in regula,extras cf,contract de vanzare cumparare si cu bani jos. si o sa primesc citatie. avocata care acuza a cerut extindera actiuni si asupra mea. ce inseamna asta? pentru ce o sa ma cheme? pot pierde apartamentul? va multumesc.
consultati urgent un avocat, deoarece daca nu aveti in contract prevazuta garantia de evictiune exista sanse sa vi se anuleze contractul de vanzare cumparare , ca act subsecvent...
Este necesar a consulta un avocat pentru a studia cererea de chemare in judecata si a intelege care sunt pretentiile reclamantului. De asemenea pregatiti toate documentele pe care le detineti pentru a concepe o cale in a va pregati apararea.
Din ce inteleg eu, reclamantul ar avea pretentii asupra mostenitorului. testamentar care a preluat obligatiile batranei, si pentru care dumneavoastra nu sunteti raspunzator in calitate de cumparator. Se solicita anularea contractului de vanzare-cumparare?
in contract scrie ca vanzatorul garanteaza impotriva oricaror evictiuni totale sau partiale,cat si impotriva viciilor ascunse ale apartamentului si raspunde pentru evictiunii in temeiul art.1337 din codul civil. o sa ma dea in judecata? chiar pot pierde?
părerea mea e următoarea:
nu e necesară o clauză în acest sens, de garanție împotriva evicțiunii, asta deoarece Codul civil prevede că vânzătorul este obligat să-l garanteze pe cumpărător de evicțiunea totală sau parțială a lucrului văndut, în acest sens:
Art. 1337
Vinzatorul este de drept obligat, dupa natura contractului de vinzare, a raspunde catre cumparator de evictiunea totala sau partiala a lucrului vindut, sau de sarcinile la care s-ar pretinde supus acel obiect si care n-ar fi declarate la facerea contractului. (C. civ. 1408, 1503).
în consecință, dacă dvs veți fi acționat în justiție de către terț, trebuie să introduceți în proces persoana care de la care ați cumpărat imobilul, printr-o cerere de chemare în garanție, pentru a vă apăra contra eventualei evicțiuni.