avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 212 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... Relocare plata factura energie CEZ
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

Relocare plata factura energie CEZ

Buna ziua,
Este legala practica folosita de CEZ prin care plata efectuata pentru energia electrica platita la zi sa fie descarcata pe ttaxa radiotv, in conditiile in care am contract cu firma de distributie energie electrica?
Am fost debransat la energie electrica pentru neplata factura radiotv,
Nu am primit notificare in sensul ca banii se duc la taxa radiotv.
In conditiile astea ce pot face din punct de vedere juridic,
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: dragos_m_olteanu , utilizator 08:35, 6 Aprilie 2012

Un articol foarte interesant si util pe subiectul acesta am gasit aici:
[ link extern ]


[...] CEZ profită de poziţia dominantă pe piaţa furnizării de energie electrică pentru a ne constrânge să plătim taxa radio-TV.

OJPC Dolj s-a autosesizat

În urma numeroaselor sesizări venite din partea populaţiei, Oficiul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (OJPC) Dolj s-a sesizat şi a anunţat că va demara un control asupra CEZ.
''Nu este normal ce se întâmplă, trebuie să existe două facturi separate. Ne-am sesizat şi vom merge în control la CEZ. Cine greşeşte, plăteşte, a declarat directorul Gheorghe Marinescu.
Consumatorii trebuie să ştie că au anumite drepturi peste care nu se poate trece. Ei trebuie să se adreseze CEZ, cerând facturarea separată a celor două servicii. Dacă aveţi probleme, contactaţi-ne''.


Puteti face reclamatie la Protectia Consumatorului, folosindu-va de ce scrie in articol.
Culmea, am fost la banca cu pria parte din factura pe care scrie clar energie termica si suma. Mi-au rupt partea de jos. Si totusi mi-au dus banii pe taxa radiotv. Ieri am platit restanta pentru aceasta taxa, iar azi m-am trezit debransat. N-am stiut ca tre sa fac dovada. Naiv fiind am zis ca este ca la telefonie, le apare in sistem. Dar, surpriza mi s-a spus ca intai intra in niste fisiera , iar de acolo operatorul ii ia si duce. Nu se descarca automat tocmai sa poa sa faca ei manevra. Ganditi-va cata munca si cati oameni platiti sa faca asta numai sa ne fure banii.
Daca vor fi multe reclamatii in acest sens, cred ca CEZ va fi obligata sa schimbe sistemul.
Poate ca va treziti ca mai cer si taxe de rebransare, asta ar fi culmea :confused:

Sunati la Relatii cu clientii si cereti rebransarea imediata, vedeti ce va raspund si abia apoi faceti reclamatia la OPC - e bine sa dovediti ca ati incercat sa rezolvati intai cu compania dar nu au cooperat.
Poate totusi rezolvati insistand telefonic.

Un mic ghid de intocmire a unei reclamatii:
www.avocatnet.ro/content/for...
Am sunat. In prima faza n-au vrut sa-mi spuna ce reprezinta suma restanta. O tineau intruna cu factura nr din este neachitata. In momentul cand le-am spus exact mi-au indicat nu stiu ce articol din nu stiu ce Lege sau hotarare cum ca banii merg pe restanta, desi, repet mi s-a rupt partea de jos din factura care reprezenta energia electrica si nu taxa radio. Este rupta exact partea cu suma.Deci se poate vedea exact ce am platit. Pe situl CEZ am gasit urmatoarele:

- Obiectul deconectarii unui client de la alimentarea cu energie electrica il constituie debitul acumulat pentru neplata facturii la energie electrica, penalizari si taxele pentru serviciile prestate de deconectare/reconectare. Debitele pentru neplata taxelor serviciilor publice de radiodifuziune si televiziune nu fac obiectul deconectarii clientului. Deconectarea se face si pentru nerespectarea altor clauze contractuale prevazute in contractul de furnizare si legislatia specifica cum ar fi sustragerea de energie electrica.

si

-Termenul in care trebuie achitata factura de energie electrica este termenul de scadenta mentionat atat pe factura cat si in contractul de furnizarea a energiei electrice. In cazul in care factura nu este achitata in termenul agreat contractual, se va proceda la deconectarea locului de consum

Spune clar cat si in CONTRACTUL DE FURNIZARE A ENERGIEI ELECTRICE.
Ultima modificare: Joi, 15 Martie 2012
Ares-3, moderator
Mi se pare evident ca e un abuz CEZ. Reclamati-i, insa anuntati-i ca o veti face: ''recitati'' la telefon (exact ca operatorul care v-a aburit pe dvs.) prevederile din Codul Fiscal + continutul acelui ordin mentionate in articol.
Imi permit un sfat: cand intrati in legatura cu operatorul, intrebati-l de nume si notati-l. Ei se recomanda intotdeauna, insa nu prea se intelege.

M-as bucura daca ne-ati spune ce demersuri veti face si finalitatea lor, in mod sigur nu sunteti singurul in aceasta situatie.
Succes :luck:

Alte discuții în legătură

Taxa deconectare/reconectare energie electrica Luena Luena Buna seara Ma confrunt cu următoarea problema: am fost debransata de la energia electrică fara o notificare sau preaviz, in prealabil. Acum, trebuie sa ... (vezi toată discuția)
Cez romania ildor64 ildor64 Buna ziua. O problema cu CEZ Romania In luna noiembrie am fost deconectat de la reteaua de alimentare cu energie electrica. Pentru factura de recalculare ... (vezi toată discuția)
Clauză abuzivă în contractul cu electrica s.a., care nu concordă cu legislaţia din domeniul energiei electrice. zxc1 zxc1 Am găsit o clauză abuzivă în contractul cu Electrica S.A., care nu concordă cu legislaţia din domeniul Energiei Electrice, dar încalcă şi Legea ... (vezi toată discuția)