Ma confrunt cu o problema. Reducerea concediului de odihna, din cauza concediului medical.
Pt. a se putea realiza ac.lucru, toti interpreteaza art.140 CM care spune ca durata efectiva a concediului de odihna anual se acorda proportional cu activitatatea prestata intr-un an. Eu mai degraba as interpreta acest art. pt.angajatii care vin la o firma la jumatatea anului acalendaristic, si deci este normal sa beneficieze doar de jumatate din concediul aferent anului in curs.
Pe de alta parte art.139 din CM spune "dreptul la concediu de odihna anual platit este garantat tuturor angajatilor; el nu poate face obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari. Art. 50 tot din CM face referire la situatiile in care se suspenda de drept CIM, printre care si incapacitatea temporara de munca. Sunt de acord cu acesta reducere a concediului de odihna, ca urmare a zilelor de concediu medical, dar in situatia in care sa zicem, persoana are concediu medical acordat pe o perioada ce depaseste 30 de zile consecutiv.
Va astept opiniile. Eventual si jurisprudenta.
Va multumesc,
Este corect ca angajatul sa beneficieze de CO proportional cu perioada efectiv lucrata in cadrul respectivei organizatii / companii / institutii / etc.
In ce priveste interpretarea mea si cum aplic eu acest articol:
- calculez CO pentru fiecare angajat in functie de cat a lucrat in anul calendaristic. Daca, de exemplu, un angajat s-a angajat la 01.09 nu va mai beneficia de 21 de zile.
- daca angajatul a avut mai mult de 30 de zile CM / CFS voi tine cont la calcularea CO, daca a avut mai putin de 30 de zile nu tin cont la calcularea co.
S-a mai discutat de foarte multe ori, pe acest forum, despre cum se acorda CO, in functie de timpul efectiv lucrat.
Eu am aplicat in practica exact asa cum spune "nikol.ilea", care este o practiciana cu experienta.
Trebuie tinut cont, totusi, ca perioada de concediu medical este o suspendare de drept a CIM, deci pentru aceasta perioada nu se poate acorda CO.
Concediu de odihna
iban
cum se procedeaza pentru calculul zilelor de concediu de odihna anual, atunci cand un salariat a avut mai mult de 30 de zile concediu medical pentru anul in ... (vezi toată discuția)
Concediul de odihna
ciuspirel
va rog daca ma puteti ajuta pentru rezolvarea unei probleme!un angajat are concediu medical 120 de zile,pentru stabilirea concediului de odihna sa ia in calcul ... (vezi toată discuția)