avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 538 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Doresc un raspuns pertinent..!!!
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Doresc un raspuns pertinent..!!!

Notiunea de creanta cum se poate interpreta ? Ca, ar fi similar cu "daunele materiale"? Sau sunt doua notiuni distincte?
Cum se poate interpreta? disp. Art.1 alin.1^1 din Cod poc.civ. In prima si ultima instanta, procesele si cererile privind CREANTE ca obiect de plata unei sume de bani pana la 2000 lei inclusiv;B-)
Cel mai recent răspuns: rodica_post , utilizator 12:50, 22 Martie 2012
Creanta constituie drept al uneia dintre persoanele care sunt subiect intr-un raport juridic de obligatie, denumita creditor, de a pretinde celeilalte parti, denumita debitor, indeplinirea obligatiei acesteia.
Pentru valorificarea unor creante, acestea trebuie sa indeplineasca conditiile prevazute de lege: sa fie stabilite fara nici un dubiu, sa nu constituie obiectul unui litigiu; creantele certe= cuantumul lor sa fie precis determinat; creantele lichide,asa cum sunt creantele care au ca obuect sume de bani; sa fie ajunse la scadenta, putandu-se cere de indata executarea lor, eventual pe cale silita; creantele exigibile.
Dauna materiala este atingerea adusa dreptului patrimonial
Prejudiciile materiale sunt cele care rezulta din atingerea unui interes patrimonial. Ele se pot pretui in bani. De aceea asemenea prejudicii se mai numesc si patrimoniale sau pecuniare. Astfel de prejudicii sunt, distrugerea sau stricarea unui lucru, omorirea ori ranirea unui animal.

judecătoria este competentă să judece cererile și procesele și cererile privind creanțe având ca obiect plata unei sume de bani de 2000 lei inclusiv.
adică
cererile și procesele având ca obiect datorii (bani) și care decurg din încheierea unor contracte
au ca obiect sume de bani și nu alte obligații, de ex. remiterea unor bunuri
sunt deduse judecății pe cale principală, adică aceasta să fie acțiunea principală pentru care a fost sesizată instanța.
sumele de bani să nu presupună plăți periodice, chiar dacă suma lor n-ar depăși 2000 lei.
CREANȚÃ = DATORIE (de recuperat)

sper că m-am făcut bine înțeles!
Ultima modificare: Joi, 15 Martie 2012
george_puchiu, utilizator
Va multumesc de raspunsurile date;
Ar mai fi o intrebare; Incazul unei actiuni pe cale principala cu obiect de judecata"raspundere delictuala", cu o valoare a pretentiilor sub valoarea sumei de 2000 lei, la pronuntarea sentintei sunt alicabile disp.art.1 pct(1^1) din Codul de proc.civ. Daca nu se poate invoca aplicare gresita a legii"?
Pentru angajarea raspunderii, victima prejudiciului va trebui sa faca proba elementelor raspunderii: prejudiciu, fapta ilicita, raport de cauzalitate, vinovatie, pornind de la fapta organelor persoanei juridice.
Va prezint cateva cazuri cu privire la angajarea raspunderii materiale in NCC

Daca reclamantul invoca prejudiciul decurgand dn nsolvabilitatea debitorului sau, ceea ce constituiecauza proxima anterioara in justificarea rezultatului pagubitor (caz in care raspunderea statului este exclusa), insolvabilitate care insa, in lantul cauzal, potrivit sustinerilor aceluiasi reclamant, ar putea fi determinata si de inactiunea organelor judiciare sau dispunerea tardiva a masurilor asiguratorii care i-ar fi asigurat realizarea creantei la momentul obtinerii titlului executoriu,deci,devine evident ca raspunderea statului pentru fapta proprie nu poate fi analizata potrivit dreptului comun, intrucat pentru acest tip de raport juridic exista norme juridice speciale, derogatorii, si, prin urmare, prevalente, in virtutea principiului “specialia generalibus derogant”.

Raporturile dintre stat si puterea judecatoreasca sunt reglementate prin norme de rang constitutional si, subordonat acestora, prin lege organica, respectiv Legea nr. 303/2004 privind statututul judecatorilor si procurorilor.

„Prejudiciul nepatrimonial constituie o forma distinctiva a prejudiciului civil in general si un factor relativ independent de declansare a raspunderii civile, prin care se aduce atingere unor valori morale ale individului, adica acelea care vizeaza nemijlocit persoana umana. Prejudiciul moral nepatrimonial consta in rezultatul daunator direct, de natura nepatrimoniala, al unei fapte ilicite si culpabile, prin care se aduce atingere valorilor cu continut neeconomic, care definesc personalitatea umana si, desi acest rezultat nu poate fi evaluat in bani, el da nastere totusi dreptului si obligatiei de reparare in conformitate cu regulile raspunderii civile delictuale. In temeiul art. 998 si 999 C.civ., prejudiciul nepatrimonial constituie, ca si prejudiciul patrimonial, un element structural al raspunderii civile delictuale, cu deosebire ca prejudiciile nepatrimoniale sunt strans legate de persoana umana, in sensul ca lovesc fie existenta sa ca entitate bio-psihica, fie in sentimentele sale de afectiune.”

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Procedura simplificata a judecatii Flavius1984 Flavius1984 Dacă această postare trezeşte interesul vreunor colegi şi va părea interesanta, vă rog să va exprimati opiniile contrar celor prezentate (sau ... (vezi toată discuția)
Raspunderea civila delictuala pentru fapta proprie-concluzii- rodica_post rodica_post RASPUNDEREA CIVILA DELICTUALA PENTRU FAPTA PROPRIE Concluzii In jurisprudenta acest termen a capatat o alta semnificatie, deosebita de cea din ... (vezi toată discuția)
"calomnie" - proces civil - fapta delictuala dumitru2000 dumitru2000 daca se formuleaza o actiune civila pe raspundere delictuala ptr. niste afirmatii calomnioase (dar victima nu doreste sa mearga pe penal) se admite si pe civil ... (vezi toată discuția)