Pe la mijlocul anului 2010, utilizatorul "apleshca" scria despre un rdin emis de ANC prin care se facea o interpretare a art. 13 alin 1 din Legea 21/1991. Concret, doamna presedinte a autoritatii respective a clarificat, prin ordinul respectiv, procedura depunerii dosarului de redobindire prin mandatar cu procura speciala si autentica limitand posibilitatile doar la doua cazuri: 1)mandantul sa fie o persoana in varsta;2)se afla intr-o situatie medicala cu caracter permanent care determina imposibilitatea deplasarii la sediul institutiei, fapt dovedit cu acte medicale care vor insoti procura.
Utilizatorul se plangea ca nu a gasit ordinul respectiv, desi a facut diligente speciale, chiar la sediul autoritatii. Eu am reusit sa-l obtin si il pun la dispozitia celor interesati, daca imi scriu pe privat adresa lor de mail.
Eu nu ma leg de continutul ordinului, pe care altii il critica avand la baza principiul de drept "Ubi lex non distinguit, nec nos distinguere debemus". Intrebarea mea este daca acest ordin nu trebuia publicat in MO partea I? Toate incercarile mele de a-l gasi,in Monitor au fost zadarnice. Ofer o bere buna celui care gaseste publicat in Mo Ordinul 51/02/06/2010!
E usor de imaginat ca un asemenea ordin, coroborat cu alte indicatii "pretioase" care au fost transmise misiunilor diplomatice reomanesti din strainatate, mai exact sa nu se mai accepte cereri de redobandire a cetateniei decat de la cei care au un sejur legal in tara respectiva, au dus la proliferarea coruptiei chiar in randul angajatilor ANC. Inteleg sa evite intermediari oarecare, pentru a nu se imbogati nejustificat pe seama mandantilor, dar ce are dna presedinte cu avocatii? Doar ei platesc taxe la stat si ar putea sa-l reprezinte pe un moldovean care este ilegal in UE si lucreaza.Daca cineva gaseste o cale prin care acest Ordin sa fie declarat nul, va rog sa comentati.
Domnule avocat, am impresia ca vorbiti cu pacat! Eu nu sunt avocat, dar nu cred ca avocatul poate fi numit "intermediar" in sensul pejorativ al cuvantului.Eu stiu, dimpotriva, ca un confrate de-al dvs a actionat in instanta ANC pentru a obtine dreptul de a depune un dosar prin mandat. mai mult, din informatiile mele, in Romania sunt arestati preventiv 5 intermediari- persoane fizice. In alta ordine de idei, ordinele prin care se acorda cetatenia nu se mai publica pentru protectia datelor cu caracter privat, deci nu au legatura cu ordinele intern
De acord, dar pe acest site gasiti doar numele, prenumele si nr de dosar. se evita publicarea tuturor date personale (parinti, domiciliu etc.) acestea din urma fiind comunicate doar consulatelor.
[Va rog ramaneti la dezbaterea subiectului. Multumesc]