avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1116 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Este legal Ordinul Autoritatii Nationale penru ...
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Este legal Ordinul Autoritatii Nationale penru Cetatenie nr.51/P din 02 06 2010?

Buna ziua!
Poate cineva sa-si expuna parerea referitor la urmatorul subiect.
Conform Legii 21/1991 a cetateniei romane, in particular confrom art, 13 alin. 1 spune ca: "cererea de acordare sau, dupa caz, de redobindire a cetateniei romane se formuleaza in limba romana, se adreseaza Comisiei pentru cetatenie si se depune personal sau in cazuri temeinic justificate prin mandatar cu procura autentica si speciala la sediul Autoritatii Nationale pentru Cetatenie, fiind insotita de acte care dovedesc indeplinirea conditiilor prevazute de prezenta lege".
Pe site-ul ANC (cetatenie.just.ro) este indicat ca cererile de acordare, redobandire sau renuntare la cetatenie pot fi depuse prin mandatar numai in cazul in care mandantul se afla intr-o situatie medicala cu caracter permanent care determina imposibilitatea deplasarii la sediul institutiei, fapt dovedit prin acte medicale care vor insoti procura.
Am facut o inerpelare la ANC in baza legii 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public. Am intrebat ANC in temeiul carui act normativ se stabileste regula depunerii cererilor prin mandatar in conditiile specificate pe site-ul institutiei, numarul si data publicarii actului. In raspunsul primit, ANC face referire la Ordinul Presedintelui ANC nr.51/P din 02.06.2010 care reglementeaza modul in care se aplica dispozitiile art. 13 din Legea cetateniei romane 21/1991. In speta ANC indica: "potrivit art. 1 lit.a) din Ordin cererile de acordaree, redobindire si renuntare la cetatenia roaman se depun personal sau in cazuri temeinic justificate prin mandatar cu procura speciala si autentica. Reprezentarea prin mandatar cu procura speciala si autentica va fi permisa numai in cazul in care mandatarul este o persoana in virsta sau se afla intr-o situatie medicala cu caracter permanent care determina imposibilitatea deplasarii la sediul institutiei, fapt dovedit cu acte medicale care vor insoti procura". Referitor la data publicarii nu s-a dat nici un raspuns.
Am incercat sa gasesc oridnul nr. 51/P din 02 06 2010 dar degeaba, acest ordin aparent nu a fost publicat.
Intrebari:
1. Trebuia ANC in conformitate cu Legea 24/2000, in particular art. 10 sa publice ordinul 51/P din 02 06 2010 in Monitorul Oficial?
2. Nu a incalcat ANC prin prevedrile acestui ordin prevederile art. 74 din Legea 24/2000 in care se spune ca trebuie sa se limiteze strict la cadrul stabilit de actele (in speta art. 13 Legea 21/1991) pe baza si in execuarea carora au fost emise? (Art. 13 din Legea 21/1991 nu reglementeaza cazurile temenic justificate, "ordinul" 51/P ANC da o interpretare extensiva, sabilind aceste cazuri de sinte statator, fara a tine cont de faptul ca nu se poate de distins acolo unde legea nu distinge).
3. Poate totusi cineva stie cind si unde a fost publicat acest ordin?
Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Alvaro Liniers , Avocat 18:50, 11 Septembrie 2011

Poate ca ordinul respectiv face referire la o respingere de cerere de dovandire cetateniei si nu poate fi public. Daca asa cum apare este o ordin mai generica a presedintelui ANP_ului despre procedurile, desi eu cred ce trebuie sa fie publica in Monitorul oficial. Daca s-a publicat sau nu, nu gasesc. Dar nu cred ce ANC-ul nu va da o copia daca il cereti, sau data de publicari. In orice caz, este dreptul lor sa isi faca interpretarea legii, cu tot ce nu este obligata decat de cele 200 de profesionisti care lucreaza in acesta noua autoritatea infiintata de dl. Boc in 2010. Sunt incepatori. Dar au facut un efort sa isi faca publice ordine dinspre martie anului 2011.
Dar care ar fi imprejumirile pe care cetatean strain nu poate sa se duca singur la Autoritate?
Merci pentru raspuns.
Nu, ordinul nu face referire la o respingere de cerere de redobindire a cetateniei. Acest ordin face referire la procedura depunerii dosarului de redobindire prin mandatar cu procura speciala si autentica, in conformitate cu prevederile art.13 alin 1 a Legeii cetateniei 21/1991. Deci, este un act normativ subordonat Legii 21/1991, respectiv, trebuie sa fie dat intru executarea legii in cauza. Aparent Legea 21/1991, in speta art. 13 alin.1 este lacunara prin nedefinirea expresa a "cazurilor temeinic justificate" in insasi dispozitia normei juridice. Cu toate acestea, un act normativ subordonat legii si emis intru executarea ei, nu poate de sinestator sa stabileasca aceste cazuri, in cazul in care o face, iese din cadrul normativ existent. O atare reglementare ultra vires este una arbitrara si incalca ierarhia actelor normative.Probabil, cei 200 de specialisti din cadrul ANC au picat examenul la Teoria dreptului.
Conform Legii privind liberul acces la informatii de interes public 544/2001, in particular art. 2 lit.b) a acesteia "prin informatie de interes public se intelege orice informatie care priveste activitatile sau rezulta din activitatile unei autoriati publice sau institutii publice, indiferent de supoartul ori de forma sau de modul de exprimare a informatiei.
Procudra de depunere a dosarelor de redobindire a cetateniei romane, indicata in "ordinul" ANC se refera anume la activitatea acestui organ si rezulta din activitatea acestuia, iar modul de exprimare a informatiei cu referire la acest sibiect este ordinul.Concluzia - informatia continuta in ordin si insasi ordinul 51/P din 2 06 2010 este de interes publicm respectiv urmeaza a fi publicata in Monitorul Oficial pentru a fi opozabila tertilor. Inclusiv, ANC are obligatia sa-l faca public pe site-ul sau oficialm insa nu face acest lucru,
Care ar fi cazurile temeinic justificate care pot impedica deplasarea la sediul ANC la Bucuresti? Foarte multe. Spre exemplu un licean sau student din Republica Moldova care nu are servici care sa-i permita sa-si cumpere bilet la Bucuresti si sa-si plateasca mancarea si cazarea in capitala Romaniei. Un alt caz ar fi cineva care este somer si nu are surse suficiente sa se deplaseze la sediul ANC. Un pensionar care are o pensie de 50 euro. O persoana care se afla peste hotare la munca si nu poate veni personal. Oare aceste cazuri nu sint temeinic justificate? Lista ar putea continua.
Persoanele in cauza si-au pierdu lcetatenia fara voia lor, astfel pentru a le remedia situatia Legea 21/1991 le acorda un drept si anume dreptul de a redobindi cetatenia. Este un lucru bine stiut ca oricarui drept ii este corelativa o obligatie, Nici un drept nu poate exista fara o obligatie, In temeiurile prevazute de Legea 21/1991, persoanele au un drept, iar obligatia de a respecta acest drept incumba statului Roman in persoana ANC. Prin astfel de ordine, ANC restringe artificial acest drept prin interpretari ultra vires.
Am inteles. Mai mult decat ordinea, problema este sa stim de ce legea stabileste presenta personala. Ai vreun raaspuns?. Asta e in opinia mea cel mai mare problema. Eu am incercat doar sa lamuresc ceea ce a intrebat dv. cu privinta publicarea ordinului. Dar pot adauga mai multe nelamuririle impotriva legea: De ce doar in fata autoritatea nationala, (nu trebuie administratia sa fie alaturi cetatenilor, mai ales de pretitundine prin ambasadele sale, fiind ce sunt cazuri clare de imposibilitate de deplazare, mai mult despre cei din Moldova); exercitiul drepturilor nu trebuie sa fie restrans prin aplicatia art. 53 a Constitutiei?. si impotriva ordinul: de ce da voie representarea doar pentru cei cu o situatia medicala imposibilitatoara permanenta sau cei in varsta? Si daca se poate reveni dupa 3 luni, sau intr-un an de zile, de pilda, nu poate sa ceara inainte?. Ar fi bine sa-i presionati si s-o faci o initiava legala, acolo sus in dreapta la avocatnet exista initiativa-legislativa.ro, dar nu doar impotriva ordinea ci mai ales legea. Daca nu, doar calea contencios-administrativa cred ce este una reusita pentru cazuri concrete, si stringe interpretarile corecte ale drepturilor fundamentale, legiilor intr-o ierarhia actelor normativa, principiul de legalitate si criteriile de oportunitate, obligatarietate, proportionalitate si nediscriminarea, asa cum dv. a pus de manifest..

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ancheta pe cetatenia romana const_be const_be Pe la mijlocul anului 2010, utilizatorul \"apleshca\" scria despre un rdin emis de ANC prin care se facea o interpretare a art. 13 alin 1 din Legea 21/1991. ... (vezi toată discuția)
Redobindirea cetateniei romine in baza casatotiei Anjelic Anjelic Eu si sotul meu suntem din R.Moldova cu o jumate de an in urma el a redobindit(primit) cetatenia romina.Intrebarea mea este : cum as putea sa primesc cetatenia ... (vezi toată discuția)
Dobandire cetatenie romana elli31 elli31 Sunt casa torita cu un cetatean roman de 10 ani, de 6 ani am permis de sedere, unde trebuie sa imi depun actele pt cetatenie, tre sa merg la Bucuresti? sau pot ... (vezi toată discuția)