avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 730 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Vechime in munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Vechime in munca

Buna ziua,
Imi cer scuze daca cumva repet problema, dar nu am gasit nici unde exact raspunsul pe care il caut.

Sunt angajat la o firma bugetara de 10 ani si 3 luni. In acest interval am avut si o perioada de 3 ani in care am fost la jumatate de norma (4 h/zi).

Conform cotractului colectiv de munca:
"Salariatul încadrat cu C.I.M. cu timp parţial se bucură de drepturile salariaţilor cu normă întreagă, în condiţiile prevăzute de lege şi de prezentul C.C.M.."
"Prin vechime în muncă se înţelege timpul cât o persoană a avut calitatea de angajat în temeiul unui contract de muncă sau alte perioade considerate vechime în munca conform prevederilor legale"

Cei de la resurse umane imi spun ca pe perioada de doi ani in care am lucrat 4 h/zi nu am realizat decit 1.5 an vechime si nu vor sa imi acorde sporul de vechime si sporul de concediu pentru vechimea de 10 ani.

Va rog daca imi raspundeti sa faceti si trimiteri la legile pe care va bazati.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:58, 25 Noiembrie 2008
Nu vom face trimitere la nici un fel de act normativ pentru ca problema dumneavoastra are o logica foarte simpla, care nu trebuie sustinuta neaparat legal.:rolleyes:
Este normal si logic ca, daca ati lucrat norma de 4 ore pe zi, un timp de doi ani, aceste ore sa fie cumulate pentru a fi echivalate cu norma intreaga.Cand veti ajunge la pensie veti pati la fel.Ziua lucrata este de 8 ore,saptamana este de 5 zile si luna este de 4/5 saptamani.Echivalarea se face intotdeauna avand ca referinta norma intreaga.Nici nu stim cum ati realizat 1.5 ani,:hm: in mod normal ar fi trebuit sa aveti doar 1 an(jumatate de norma).Are logica, nu? :confused:
Eu cred ca cele doua prevederi citate sunt clare. Vechimea e aceeasi indiferent de numarul de ore lucrat. Vechimea tot timpul se calculeaza pe intervale mai mari (luni, ani), care nu difera dupa cum numarul de ore pe zi e mai mic sau mai mare de 8 ore. Un an este un an, nici mai mult nici mai putin.
Potrivit reglementărilor în vigoare în acest moment, munca prestată în temeiul unui contract individual de muncă, conferă salariatului vechime în muncă.
Prin urmare, legiuitorul nu face nicio distinctie cu privire la timpul de munca cat a prevazut acest lucru.
Am fost la serviciul de resurse umane cu aceleasi argumente care le-ati prezentat si duneavoastra domana Andrea cit si dumneavoastra domnule Elis si au inceput sa sune in stinga si in dreapta sa ma convinga ca nu am dreptate dar nimeni nu a putut sa imi spuna pe baza carui act imi calculeaza cei trei ani lucrati la jumatate de norma ca un an si jumatate vechime in munca.
Mi-au dat tot felul de exemple cum se calculeaza pensia cu norma intreaga cu jumatate, probleme cu care sunt de acord.
Si in final "Tu nu interpretezi bine" "asa se calculeaza ca asa e normal" si nu te incadram in vechimea de la 10 la 15 ani. (acesta a fost motivul pentru care v-am rugat sa imi faceti trimiteri la legi sau alte acte)
Ce pot sa fac?
Avand in vedere ca nu exista vreo prevedere legala care sa spuna negru pe alb ca vechimea e aceeasi si la norma intreaga si la norma partiala, daca nu va calculeaza toti anii nu aveti de ales decat sa contestati in instanta decizia de incadrare...

Alte discuții în legătură

Nu inteleg.............? pacurariu maria pacurariu maria Lucrez in aceeasi unitate din 1990 cu C.M. in 1991 mi s-a redus norma la 1/2 de atunci sunt in aceeasi unitate .Timp de 2 ani consecutiv am avut cumul de ... (vezi toată discuția)
Spor de vechime raymona_r raymona_r Va rog sa imi spuneti daca am lucrat in invatamant ca educatoare 4 ani si 5 luni cu ½ de norma si la o alta institutie tot cu ½ de norma dar ... (vezi toată discuția)
Vechimea in munca pentru perioada angajarii cu jumatate de norma ilius olariu mircea ilius olariu mircea Va rog sa ma lamuriti asupra unui aspect al activitatii mele din ultimii ani. Am fost pensionat de boala in urma unei operatii de hernie de disc cu pareza, in ... (vezi toată discuția)