Indiferent de cum socotiti, atat timp cat aveti o cifra de afaceri anuala (total incasari 2011) sub plafonul de 8.088 lei nu veti plati contributiile la pensii. Afirm acest lucru considerand ca ati fost angajat pana la infiintarea II, platind angajatorul contributiile pentru dvs.
Mergeti la casa de pensii cu exemplarul dvs. D200 in care se vor vedea veniturile realizate din activitatea pe II pe 2011 si vedeti cum stau lucrurile.
L.C.
In anul 2011,
ianuarie-februaruie-am fost in somaj;
martie-24august -fara somaj si fara loc de munca ,
din 25 august 2011 am infiintat II.,cu incasari brute 4400 ron pana la sfarsitul anului 2011.
Deci,cum se considera veniturile mele :sunt sub plafonul de 8088 ron/an sau peste?
Inteleg ca nu ati semnat declaratia de asigurare cu casa de pensii la inceperea activitatii. Vestile nu sunt prea bune.
De la terminarea somajului nu ati mai fost asigurat in sistemul de pensii si aveti 9 luni de pauza in care nu ati contribuit la fond. Din ce stiu, la semnarea declaratiei de asigurare obligatorie cu casa de pensii trebuie sa platiti retroactiv 6 luni (calcul care s-ar fi facut in august daca semnati declaratia de asigurare si ar fi rezultat doar 4 luni).
Acum nu va ramane decat sa mergeti la casa de pensii sa vedeti ce calcule nemtesti vor face functionarele. Anul trecut se plateau minim 222 lei/luna iar de anul acesta sunt 232/luna. Probabil veti plati sume datorate (dupa calcule numai de ei stiute) si niste penalizari pentru ca nu ati mers la ei cand ati inceput activitatea...sper ca la casa de sanatate ati fost sa semnati contractul de asigurare obligatoriu.
L.C.
Legea nr 263/2011 prevede ca ,,persoanele care realizează, în mod exclusiv, un venit brut pe an calendaristic echivalent cu cel puţin de 4 ori câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat,adica 8088 ron/an,, trebuie sa se asigure pt plata CAS in suma de 222 lei/luna.(sal mediu brut pe 2011 este 2022ron).
Pt perioada din 2011 dinaintea infiintarii firmei am venit zero,iar,la infiintarea firmei,eu am estimat in decl 220 , venit brut estimat=2500 ron/an,asa ca nu eram obligata la asigurarea pt pensie.Obligatia este abia la depasirea plafonului de 8088 ron/an a veniturilor brute....nu e ca la sanatate,obligatoriu,pt orice venit ,inclusiv venitul zero.La sanatate,sunt in regula.
Va rog,daca stie cineva articolul de lege unde se precizeaza procedura de a deveni platitor de contributie la asigurarea de pensie,in cazul in care activitatea firmei incepe pe parcursul anului,si nu la inceput de an.Se micsoreaza plafonul de 8088 ron/an,corespunzator lunilor de activitate din an?iar daca ating acest plafon,pe parcursul anului,din acel moment merg sa ma asigur la pensie pentru timpul pana la finalul anului sau cum e?scrie undeva in vreo lege, treburile astea?
Trebuie sa va spun ca am fost la Casa de pensii ,iar raspunsul unei doamne de acolo a fost ca trebuie sa platesc contrib la pensie,deoarece 8088ron/luna : 12 luni=674 ron/luna x 4 luni=2696 ,iar eu,avand realizat venit brut 4400 ron e mai mare decat 2696 ron.
Iata ,insa ce am gasit pe net:
"Contributia de asigurari sociale se datoreaza din momentul incadrarii in una dintre situatiile prevazute la art. 6 alin.(1), pct. IV, lit.c), respectiv obtine venituri din activitati independente de cel putin cel putin de 4 ori castigul salarial mediu brut. Daca PFA-ul a estimat venituri mai mici decat 8.088 lei si nu s-a asigurat, dar in momentul cand a inceput sa factureze si sa incaseze a constatat ca ca deja veniturile au sau vor depasi limita de 8.088 lei, este obligat sa se asigure in termen de 30 de zile la o baza de calcul de minim 708 lei si maxim 10.110 lei la care va datora 31.3%."
Asadar,daca eu incep sa facturez ,indiferent cand m-am infiintat si vad ca ma apropii de limita de 8088 ron,abia atunci sunt obligata sa ma asigur,in termenul de 30 de zile . Nu zice nicaieri in lege ca plafonul de 8088 ron/an ar scadea ,functie de lunile de activitate ale firmei,asa incat,plafonul pt 4 luni de activitate sa devina 2696 ron.
Scaderea plafonului, este valabila ,de exemplu,pt TVA,dar,in cazul TVA,in lege se precizeaza clar aceasta micsorare de plafon,corespunzator lunilor cu activitate din an,urmarind devenirea de platitor de TVA.
Va rog,am nevoie de o confirmare sau o infirmare (in caz ca sunt pe o pista gresita) a celor spuse de mine mai sus.