avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1009 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu obligatoriu o luna pentru tata
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu obligatoriu o luna pentru tata

Buna ziua,

Am si eu nevoie de ajutorul dvs intr-o problema..deoarece nu stiu daca ma incadrez sau nu....astfel, precizez ca nu sunt casatorit iar prietena mea urmeaza sa nasca la sfarsitul lunii aprilie...am vazut ca a devenit obligatorie o luna de concediu si pentru tata...dar am citit ca trebuie indeplinite anumite conditii - una dintre ele fiind aceea ca parintii sa nu traiasca in concubinaj, este adevarat sau nu?

In OUG 111/2010 am vazut la art. 12 ca indemnizatia se acorda doar daca solicitantul locuieste impreuna cu copilul pentru care solicita drepturile si se ocupa de cresterea si ingrijirea acestuia, iar in Normele metodologice la art. 4 indice 1 este mentionat ca acest concediu de o luna nu se acorda persoanei singure?

Astfel, va intreb daca parintii nu sunt casatoriti dar locuiesc impreuna cu copilul si se ingrijesc amandoi de cresterea lui se aplica prevederile referitoare la concediul de o luna si indemnizatia aferenta? Va rog sa imi spuneti unde pot gasi aceste mentiuni.

Va multumesc


locuieşte în România împreună cu copilul/copiii pentru care solicită drepturile şi se ocupă de creşterea şi îngrijirea acestuia/acestora.
Cel mai recent răspuns: crysenc21 , utilizator 17:03, 16 Martie 2012
1. Daca pe certificatul de nastere a copilului, la rubrica "tatal", apare numele dvs. atunciaveti toate drepturile si obligatiile unui tata.

2. - Asta inseamna ca trebuie sa bneneficiati si dvs. de o luna de CCC.
- Daca nu o faceti se reduce CCC pentru mama cu o luna.

3. Daca pe certificatul de nastere nu este inregistrat numele tatalui atunci mama se considera o persoana singura si nu se mai aplica prevederea cu o luna de CCC pentru tatal copilului.

4. Daca locuiti impreuna cu mama si copilul si aveti amandoi grija de el nu aveti de ce sa va faceti griji.

5. - Ati aratat ca ati citit legislatia (si e foarte bine asta) si sunteti informat deci ati vazut ca nu scrie nimic acolo despre concubinaj.
- Sunteti amandoii mama si tatal copilului.
Va multumesc,

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediul de paternitate crazydaddy crazydaddy In cazul in care mama este plecata in strainatate, iar tatal lucreaza in Romania, acesta are dreptul la cei 2 ani de concediu de paternitate, cu toate ... (vezi toată discuția)
Concediu cic alexandru84 alexandru84 Buna seara, Va rog sa ne oferiti expertiza dvs. juridica pe urmatorul caz: Sotia mea, de nationalitate romana, va naste in luna iulie, in Polonia. Ea are ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil tata cocealaua cocealaua Situatie: doi parinti necasatoriti, dar care au impreuna un copil de 1 an si jumatate (nascut pe 10 mai 2021), Tatal nu locuieste la acelasi domiciliu cu ... (vezi toată discuția)