avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 540 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediul de paternitate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediul de paternitate

In cazul in care mama este plecata in strainatate, iar tatal lucreaza in Romania, acesta are dreptul la cei 2 ani de concediu de paternitate, cu toate drepturile banesti (indemnizatia de crestere a copilului) care ii revin? Daca da, cat de mare este cuantumul indemnizatiei si din ce moment poate intra in concediu de paternitate? Precizez ca mama si tatal nu sunt casatoriti legal.
Cel mai recent răspuns: pakos , utilizator 10:00, 23 Octombrie 2009
ART. 1
(1) Concediul paternal se acorda in conditiile prevazute de prezenta lege, in scopul de a asigura participarea efectiva a tatalui la ingrijirea noului-nascut.
(2) Tatal copilului nou-nascut are dreptul la un concediu paternal de 5 zile lucratoare, in conditiile prevazute de prezenta lege.

ART. 2
(1) In cazul in care titularul dreptului la concediu paternal este asigurat in cadrul sistemului asigurarilor sociale de stat, el are dreptul la un concediu paternal platit de 5 zile lucratoare.
(2) Concediul paternal se acorda la cerere, in primele 8 saptamani de la nasterea copilului, justificat cu certificatul de nastere al acestuia, din care rezulta calitatea de tata a petitionarului.
(3) Indemnizatia pentru concediul paternal se plateste din fondul de salarii al unitatii si este egala cu salariul corespunzator perioadei respective.

Daca va referiti la 2 ani de concediu, atunci nu este vorba de concediu de paternitate, care, asa cum vedeti mai sus, are numai 5 zile, ci de concediu de crestere copil.
Tatal poate intra in concediu de crestere copil daca a avut venituri in ultimele 12 luni inaintea nasterii copilului.
puteti intra in concediu crestere copil de a doua zi dupa nastere . Incepand cu 1 ianuarie 2009 exista posibilitatea de a opta intre o indemnizatie de 600 de lei lunar sau 85% din media veniturilor realizate in ultimele 12 luni (conform legii 257 din 31.10.2008).Normele metodologice de aplicare a OUG 148/2005 contin niste conditii cumulative obligatorii :este cetatean roman, cetatean strain sau apatrid; are, in conditiile legii, domiciliul sau resedinta pe teritoriul Romaniei; locuieste impreuna cu copilul pentru care solicita drepturile si se ocupa de cresterea si ingrijirea acestuia.

crazydaddy a scris:

In cazul in care mama este plecata in strainatate, iar tatal lucreaza in Romania, acesta are dreptul la cei 2 ani de concediu de paternitate, cu toate drepturile banesti (indemnizatia de crestere a copilului) care ii revin? Daca da, cat de mare este cuantumul indemnizatiei si din ce moment poate intra in concediu de paternitate? Precizez ca mama si tatal nu sunt casatoriti legal.

De copil nu ne-ati spus nimic. Cu cine locuieste?
Conteaza unde se naste copilul? Deocamdata viitoarea mamica inca nu a nascut si este in strainatate.
Nu conteaza unde se naste copilul, conteaza daca parintele care va beneficia de indemnizatie sa se ingrijeasca el de cresterea copilului.
OUG 148/2005:
Art. 7. - Drepturile prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă se acordă în situaţia în care solicitantul îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:
a) este cetăţean român, cetăţean străin sau apatrid;
b) are, conform legii, domiciliul sau reşedinţa pe teritoriul României;
c) locuieşte împreună cu copilul/copiii pentru care solicită drepturile şi se ocupă de creşterea şi îngrijirea acestuia/acestora.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conditii concediu paternitate ContSters109653 ContSters109653 In ce conditii poate un tata sa intre in concediu de paternitate. Am inteles ca acest concediu nu este acelasi cu cel pentru ingrijire copil. Dar pentru ... (vezi toată discuția)
Contract colaborare ionela83 ionela83 Buna, Sunt o viitoare mamica, si vreau sa va intreb daca stiti daca se acorda indemniztie din contractul de colaborare daca acel contract este in alt judet ... (vezi toată discuția)
Acte necesare pentru acordarea paternitati dopulet dopulet sotul meu ar dori sa intre in concediu de paternitate ,ce acte are nevoie.?eu am nascut de 2 saptamani este vorba de concediul de 2 ani. (vezi toată discuția)