avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1927 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Politia rurala si amenzile de circulatie
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Politia rurala si amenzile de circulatie

in urma cu citeva zile fiul meu a fost oprit in trafic in localitatea jucu jud cluj de catre un domn politist de la politia rurala care sustinea sus si tare ca este incepatorsi are viteza prea mare si trebuie sa circule cu 10 km /ora sub limita admisa pe acel drum(data obtinerii permisului de conducere cat B este 15 dec 2010 iar pt cat A data examenului martie 2011)gat ca ei ii dau amenda ca este incepator a depasit cica viteza pt incepatoti nu are semnul de incepator.domnul agent iii face proces verbal pe care copilulrefuza sa-l semneze domnul politist neavind martor .surpriza soseste un plic cu un proces verbal amenda 450 ron pt centura de iguranta si lumini in termen de48 ore de la primire.martor [Editat] nu stim cine este! 4 puncte de penalizare!!!!!!!!!contul era al politiei din gherla..pe deasupra domnul politist a cerut amenda de 70 ron platita pe loc OARE IN CADRUL POLITIEI SE POATE ANGAJA ORICINE SI ARE DREPTUL SA FACA CE DORESTE DINSUL? nu vi se pare ca este vorba de depasirea atributiilor,de abuz in seviciu?unde ar trebui sa neadresam ?de cind politia rurala este in masura sa dea amenzi de circulatie si puncte de penalizare?astept un raspuns urgent va multumesc.o zi buna tuturor:(:(:(#-o
Ultima modificare: Sâmbătă, 17 Martie 2012
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Cel mai recent răspuns: ContSters163400 , utilizator 16:53, 16 Martie 2012
OG 2/2001 Art. 15. - (1) Contraventia se constata printr-un proces-verbal incheiat de persoanele anume prevazute in actul normativ care stabileste si sanctioneaza contraventia, denumite in mod generic agenti constatatori.


OUG 195/2002 Art. 2. - Îndrumarea, supravegherea şi controlul respectării normelor de circulaţie pe drumurile publice se fac de către poliţia rutieră din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, care are obligaţia să ia măsurile legale în cazul în care constată încălcări ale acestora.


O
UG 195/2002 Art. 109. - (1) Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac direct de către poliţistul rutier, iar în punctele de trecere a frontierei de stat a României, de către poliţiştii de frontieră.
(2) Constatarea contravenţiilor se poate face şi cu ajutorul unor mijloace tehnice certificate sau mijloace tehnice omologate şi verificate metrologic, consemnându-se aceasta în procesul-verbal de constatare a contravenţiei.
(3) În cazurile prevăzute la alin. (2), procesul-verbal se poate încheia şi în lipsa contravenientului, după stabilirea identităţii conducătorului de vehicul, menţionându-se aceasta în procesul-verbal, fără a fi necesară confirmarea faptelor de către martori.


Sunt insa situatii in care politistii (comunitari de exemplu) pot sanctiona si ei abateri de la normele rutiere
1-in primul rind eu personal stiu ca amenda nu se mai plateste pe loc 2 politia rurala nu este in masura sa aplice amenzi de circulatie 3-agentul are obligatia sa se legitimeze9ASTA INSEMNIND SA-SIAFISEZE LEGITIMATIA 5-felul in care s-a comportat domnul agent numindu-se totusi abuz 6-abaterile rutiere fata de care ar putea da amenzi politia rurala ar fi cam parcare neregulamentara,verificare tehnica expirata ,si atunci cind constata abateri sa-si cheme un coleg agent de la politia rutiera nicidecum sa faca ceea ce-l taie capul pe dinsul.politia comunitara este in subordinea primariilor nu a MAI.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună ziua, am fost oprit de poliție pentru depășirea vitezei ... AlexandruV AlexandruV Bună ziua, Am fost oprit de poliție pentru depășirea vitezei pe un tronson de 50 km (aveam 83). Polițistul mi-a înmânat un PV cu avertisment (mă ... (vezi toată discuția)
Cine are dreptul de control in trafic?? silesax silesax buna seara ,sint dintr-o localitate din br .pina acum 2 saptamini pe soseaua din localitate era debandada fiecare conducea cit mai taretot ce avea ,indiferent ... (vezi toată discuția)
Amenda pentru depasirea vitezei gicu53 gicu53 Buna seara,am fost retinut de catre un agent sef pr.intr-o loclitate deoarece aparatul radar era unde trebuia ,in curba'si aveam o viteza de 64km/h.Am primit ... (vezi toată discuția)