avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 628 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Bună ziua, Am fost oprit de poliție pentru ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Bună ziua, Am fost oprit de poliție pentru depășirea vitezei ...

Bună ziua,

Am fost oprit de poliție pentru depășirea vitezei pe un tronson de 50 km (aveam 83). Polițistul mi-a înmânat un PV cu avertisment (mă întrebase dacă am mai avut abateri de vreun fel și am zis că nu) și 4 puncte de penalizare. Nu scrie că aș avea puncte de amendă, dar alți prieteni șoferi de mai mult timp pe care i-am întrebat de curiozitate mi-au spus toți că nu se poate să nu am și amendă ținând cont că am avut 33 km mai mult.
Adevărul care este, până la urmă? Nu aș vrea să mă trezesc la impozit că am o amendă rutieră deși pe PV scrie avertisment. Menționez că dețin permis de Marea Britanie pe care nu l-am preschimbat.
Articol prevedere: 121/1; Act normativ: RAOUG 195/2002R; articol sancționare: 101/2 și 108/1/c/3.
Cel mai recent răspuns: florinm. , utilizator 23:24, 14 August 2021
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da. Nu e obligatoriu ca agentul sa aplice amenda daca apreciaza ca poate atentiona contravenientul si aplica avertismentul. Este prevazut in art.95 si 96 din OUG 195/2002. Puctele penalizare au fost aplicate conf prevederilor mentionate in pv. Ati avut noroc de un politist ingaduitor.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Corect!
Ultima modificare: Vineri, 13 August 2021
murik, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Polițiștii rutieri, în momentul în care opresc în trafic un contravenient, țin seama, de multe ori, de două aspecte, atunci când aplică sancțiunea contravențională:
1. atitudinea contravenientului;
2. antecedentele contravenientului.
Dacă dumneavoastră ați avut o atitudine civilizată față de echipajul de poliție rutieră și, după verificarea din baza de date, a reieșit că nu ați mai comis alte contravenții, atunci, în funcție de contravenția pe care ați comis-o, puteți scăpa doar cu un avertisment verbal, sau să vi se aplice doar punctele de penalizare, fără punctele amendă. Exact așa a pățit o rudă de-a mea în urmă cu 8 zile. Aflându-mă în mașina condusă de aceasta, am fost opriți de poliția rutieră în localitatea Buziaș, fiindcă mașina circula cu 64 km/h în zonă cu limita de viteză de 50 km/h. După ce, inițial, agentul de poliție a anunțat-o pe șoferiță că va primi o amendă de 290 lei și 2 puncte de penalizare, când a fost chemată la mașina poliției să semneze PV, polițiștii i-au spus că renunță la amendă, acordându-i doar cele 2 puncte de penalizare.
Sunt mulți șoferi plini de drepturi, dar lipsiți complet de obligații care, în astfel de situații, încep să se certe cu polițiștii rutieri, ba că să li se prezinte buletiunul de verificare metrologică a aparatului radar, ba că să li se prezinte acte din care să reiese că aveau dreptul să acționeze cu aparatul radar în acea zi, la acea oră și pe acea stradă, sau tot felul de alte elucubrații, iar apoi înjură organele de poliție pe rețelele sociale că „i-au abuzat” dându-le amenzi în cuantum maxim sau reținându-le permisele. Există vorba aia înțeleaptă: „ai pierdut o bună ocazie de a tăcea”, dar unii n-au auzit de ea.
Ultima modificare: Sâmbătă, 14 August 2021
florinm., utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Parcarea intezisa - "amenda cu un pliant" DoruM29 DoruM29 Buna ziua, am avut masina parcata pe o strada cu indicatoare de Parcarea Intezisa. Am gasit in prabriz un \"pliant\" de la Politia Rutiera, pe care sunt ... (vezi toată discuția)
Proces verbal depasire viteza GeorgeL26 GeorgeL26 Buna ziua, ieri in timp ce ma deplasam cu masina , din sens opus a aparut un mcv, bineinteles ca era infiltrat intr o coloana mai exact pe la mijloc, mi-au pus ... (vezi toată discuția)
Solicitare punct de vedere juridic Nechita bogdan Nechita bogdan Subsemnatul, ........, în calitate de agent de poliție în cadrul Serviciului Rutier Neamț, vă rog să-mi comunicați un punct de vedere față de ... (vezi toată discuția)