avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 173 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Solicitare punct de vedere juridic
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Solicitare punct de vedere juridic

Subsemnatul, ........, în calitate de agent de poliție în cadrul Serviciului Rutier Neamț, vă rog să-mi comunicați un punct de vedere față de următoarea situație ipotetică întâlnită în exercitarea atribuțiilor de serviciu: dacă în situația în care agentul de poliție rutieră constată că un contravenient care circula cu viteza de 78 km/h (pe un sector cu limita de 50 km/h) fără a avea asupra sa documentele personale, agentul de poliție poate să sancționeze in scris depășirea limitei de viteză iar pentru lipsa documentelor poate să aplice avertisment verbal ? Va mulțumesc
Ultima modificare: Joi, 16 Aprilie 2020
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: latka , moderator 12:30, 16 Aprilie 2020
Nu este gresit modul dvs. de a interpreta legea.
Art. 95 din OUG 195/2002 actualizata spune ca:
Articolul 95
(1) Încălcarea dispozițiilor prezentei ordonanțe de urgență, altele decât cele care întrunesc elementele constitutive ale unei infracțiuni, constituie contravenție și se sancționează cu avertisment ori cu amenda ca sancțiune principală și, după caz, cu una dintre sancțiunile contravenționale complementare prevăzute la art. 96 alin. (2).
(2) Avertismentul consta în atenționarea verbală sau scrisă a contravenientului, însoțită de recomandarea de a respecta dispozițiile legale.

Poate v-ati gindit ca sanctiunea pentru depasirea limitei de viteza, cu 28 km/h este mai mica, daca ar fi sanctionata cu amenda, conform art. 100 alin (2) din aceeasi OUG 195/2002, in raport cu cealalta fapta , sanctionata de art. 101 alin (1) pct.18., care, in cuantum, e pasibila de o amenda mai mare.

Totusi aveti acoperire legala datorata art. 95, care lasa la aprecierea agentului constatator gravitatea faptelor.

[ link extern ]
Ultima modificare: Miercuri, 15 Aprilie 2020
latka, moderator
Am pus aceasta întrebare pentru ca tocmai din acest motiv am fost condamnat la 1 an cu suspendare..... Pentru fals și uz de fals(prin omisiunea inserarii lipsei actelor personale). Din acest motiv caut toate portitele pentru a demonstra ca am făcut un lucru legal
Cred ca primul care ar fi putut sa va lămurească era avocatul pe care l-ați avut la proces. O alta necunoscută este partea procedurala a meseriei dvs. : ați făcut un raport? cum s-a constatat omisiunea/falsul? cum ați făcut identificarea contravenientului? Legal, articolul 95, care va dreptul sa sancționați cu avertisment, fie el și verbal, este destul de clar, este o variantă la aprecierea agentului constatator.
Citiți, in plus, și prevederile OG 2/2001, variantă actualizată. Veți gasi și acolo ca sancțiune avertismentul și ca agentul constatator aplica sancțiunea in funcție de gradul de pericol social al faptei.
[ link extern ]
Ultima modificare: Miercuri, 15 Aprilie 2020
latka, moderator
Sa va fac un rezumat în mare... Cei de la DGA au montat în autospeciala o camera de luat vederi și asa au văzut discuția mea cu acel contravenient ca nu avea actele la el. Am fost trimis în judecată pentru luare de mita, fals intelectual și uz de fals iar pentru luarea de mita am fost achitat. În instanta contravenientul a declarat ca i-am făcut un avertisment verbal recomandând-i ca pe viitor sa poarte actele la el însă se pare ca acest lucru nu a contat. Am făcut adrese către IGPR, Direcția Rutiera, Școlile de poliție Câmpina și Cluj, insa nimeni nu își asuma un răspuns și din acest motiv încerc sa găsesc rezolvarea peste tot pentru ca art 95 din oug195/2002R și art 7 din OG2/2001 nu e suficient din păcate....
Dvs. nu ați consemnat într-un înscris lipsa actelor conducătorului auto și nici sancțiunea aplicată (avertisment). Prin urmare, din acest punct de vedere nu aveți nicio dovadă privind îndeplinirea atribuțiilor de serviciu.

Alte discuții în legătură

Bună ziua, am fost oprit de poliție pentru depășirea vitezei ... AlexandruV AlexandruV Bună ziua, Am fost oprit de poliție pentru depășirea vitezei pe un tronson de 50 km (aveam 83). Polițistul mi-a înmânat un PV cu avertisment (mă ... (vezi toată discuția)
Nelamurire cu privire la cumulul perioadelor de suspendare a permisului de conducere Cromatic Cromatic Art.214(1) din ROUG 195 spune asa: În cazul săvârşirii a două sau a mai multor contravenţii care atrag şi suspendarea exercitării dreptului de a ... (vezi toată discuția)
Contestare proces verbal de contraventie dorin94 dorin94 Duminica seara am fost oprit de un echipaj de politie deoarece conduceam pe raza localitatii cu viteza de 77 km/h. La verificarea datelor de catre agentul ... (vezi toată discuția)