avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 720 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Nelamurire cu privire la cumulul perioadelor de ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Nelamurire cu privire la cumulul perioadelor de suspendare a permisului de conducere

Art.214(1) din ROUG 195 spune asa:
În cazul săvârşirii a două sau a mai multor contravenţii care atrag şi suspendarea exercitării dreptului de a conduce, constatate prin acelaşi proces-verbal, perioada de suspendare se calculează prin însumarea perioadelor prevăzute pentru fiecare faptă, fără ca aceasta să depăşească 90 de zile.

iar Art.118(5) din OUG195 precizeaza:
Neprezentarea contravenientului în termenul prevăzut la alin. (4), în mod nejustificat, atrage majorarea cu 30 de zile a duratei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce.

Pai daca perioada maxima de suspendare nu poate sa depaseasca 90 de zile atunci cum poate fi prelungita cu 30 de zile?


Pentru a nu mai deschide un alt topic as mai avea o intrebare.
Se poate aplica sanctiune pentru depasirea vitezei maxim admise pe sectorul de drum respectiv pentru categoria din care face parte autovehiculul condus daca aceasta nu este mai mare sau egala cu 10km/h?
Cel mai recent răspuns: Cromatic , utilizator 00:11, 28 Iulie 2009
Se prelungeste suspendarea daca
-nu predai permisul la politie in termen de 15 zile de la ramanerea definitiva a sentintei prin care pierzi o contestatie
-ai mai avut permisul suspendat in ultimele 6 luni.
O suspendare initiala de 3 luni, cumulata cu astea doua de o luna, te poate duce la o suspendare de 5 luni.
Poti fi sanctionat pentru depasirea cu 10 km/h, dar nu pentru depasirea cu 9 km/h. Nu exista articol in lege pentru mai putin de 10km.
slai a scris:

Poti fi sanctionat pentru depasirea cu 10 km/h, dar nu pentru depasirea cu 9 km/h. Nu exista articol in lege pentru mai putin de 10km.


Corect. Asa prevede legislatia rutiera din Romania. Curios dar adevarat.
Dupa onesta mea parere aceasta este o ciudatenie romaneasca.
Personal nu am gasit raspunsul la faptul ca exista valori ale vitezei ce depasesc limita legala care nu se sanctioneaza. De ce limita legala a vitezei este de 50 km/h (in localitate) si se sanctioneaza numai incepand cu 60 km/h.? De ce nu se legifereaza ca limita maxima a vitezei in localitati de 59 km/h si sa se sanctioneze de la 60 km/h?.
Cred ca acest fapt demonstreaza superficialitatea legiuitorilor.
Dl. Cioan , cu tot respectul, imi permit sa va contrazic depasirea vitezei max. admise de 50 Km la ora se pedepseste dar pedeapsa aplicabila in acest caz este avertismentul asa cum reiese si din urmatoarele prevederi legale:
Art.95. - (1) Încalcarea dispozitiilor prezentei ordonante de urgenta, altele decât cele care întrunesc elementele constitutive ale unei infractiuni, constituie contraventie si se sanctioneaza cu avertisment ori cu amenda ca sanctiune principala si, dupa caz, cu una dintre sanctiunile contraventionale complementare prevazute la art.96 alin.(2).
(2) Avertismentul consta în atentionarea verbala sau scrisa a contravenientului, însotita de recomandarea de a respecta dispozitiile legale.
(3) Avertismentul se aplica în cazul în care prin încalcarea normei rutiere nu se pune în pericol siguranta circulatiei.
(4) Sanctiunile contraventionale prevazute la alin.(1) se stabilesc si se aplica contravenientilor, persoane fizice ori juridice.
Pct. 3 al art 95 este abrogat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Azi 26.04.2022 am fost prins în localitate cu 110km. limita ... adinamarianamaghiar@yahoo.com adinamarianamaghiar@yahoo.com Azi 26.04.2022 am fost prins în localitate cu 110km. Limita fiind de 50km. Mi a fost suspendat permisul pt 120 zile si am primit amenda 870lei . In codul ... (vezi toată discuția)
Radar filofteea filofteea Bună ziua, azi circuland pe un drum județean, la întrare în localitate sub tăblița de cu denumirea localității era și tăblița cu limita de 50 km/h. ... (vezi toată discuția)
Depasire viteza cu peste 70km/h in afara localitatii. se poate sustine examen? Adrxfb Adrxfb Buna ziua, am si eu o nelamurire legata de ordonanta cea noua care spune ca depasirea vitezei legale cu peste 70km/h atrage amenda din clasa a IV a de ... (vezi toată discuția)